Roditelji Sretna mama 16. lipnja 2021.

Video osmomjesečnog djeteta 'bačenog' u bazen izazvao je raspravu o tečajevima plivanja za dojenčad

Foto: Krysta Meyer/TikTok
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Viralni video osmomjesečnog djeteta bačenog u bazen izazvao je raspravu o tečajevima i podukama plivanja dojenčadi

Mama Krysta Meyer nikada nije očekivala da će video snimke njenog osmomjesečnog dječaka na satovima plivanja postati viralne, no isječak njenog sina Olivera kojeg je instruktor plivanja bacio u bazen izazvao je val reakcija na društvenim mrežama. Snimka je pogledana milijune puta na TikTok-u i Twitteru.

"Oliver me oduševljava svaki tjedan!" napisala je ponosna majka ispod videa. "Ne mogu vjerovati da je jedva dva mjeseca [na satima plivanja] i tako brzo uči. On je mala riba."

Mnogi komentatori prozvali su majku, a sam video prozvali su alarmantnim. Mama dječaka kazala je da razumije zašto su ljudi izbezumljeni kad gledaju video izvan konteksta, ali smatra da je ono što se dogodilo u videu bilo primjereno i da prijetnje smrću koje sada prima nisu.

"Shvaćam, izgleda loše. Nije za svakoga", rekla je, dodajući kako pozdravlja polemiku jer sve što roditelje navede na propitivanje sigurnosti djeteta u vodi može spasiti živote.

Možda te zanima... Prepoznaj znakove utapanja kod djece: To je brz i tih proces! Školarci

Doktor Andrew J. Bernstein, pedijatar i suradnik Američke akademije za pedijatriju ranije je rekao da pedijatri ne preporučuju ovu metodu. "Iako se čini da djeluje kod neke djece, postoji značajan rizik da voda uđe u pluća ako beba ne zadrži dah dovoljno dugo ili u pravo vrijeme", objasnio je Bernstein dodajući da to može dovesti do nedostatka kisika u mozgu, upale pluća ili utapanja.

Uznemirujući video je snimljen tijekom satova preživljavanja za novorođenčad u školi plivanja Little Fins u Colorado Springsu. Već dugi niz godina instruktori ISR-a govore o uobičajenoj zabludi da ISR uključuje bacanje beba u vodu. "Vaša beba nikada neće biti bačena u vodu", stoji na nekoliko mjesta na internetskoj stranici ISR-a. U ISR-u djecu ne bacaju u bazen s visina koje se vide u Meyerovim video isječcima.

 | Author: Krysta Meyer/TikTok Foto: Krysta Meyer/TikTok

Motherly je razgovarao s vlasnicom škole plivanja Little Fins, Lauri Armstrong, koja objašnjava da se njezine lekcije razlikuju od ISR lekcija. Njezina izjava za Motherly glasi: "Naši su instruktori visoko obučeni, a mi kontinuirano održavamo obuku za stručno usavršavanje i radionice vještina kako bismo pratili sve najnovije sigurnosne informacije i vještine. U videozapisu, gospođa Jill je bacila dijete u bazen. To radimo kao dio naše razine sigurnosti i preživljavanja, jer kada djeca padnu u vodu, to nije uvijek graciozno ili lijepo. To može biti dezorijentirajuće iskustvo. "

Važno je napomenuti da Američka pedijatrijska akademija ne preporučuje satove plivanja dok djeca ne napune godinu dana i želi da roditelji budu svjesni da satovi plivanja u bilo kojoj dobi mogu predstavljati opasnost. AAP naglašava važnost stalnog nadzora odraslih u vodi (uvijek bismo trebali biti nadohvat ruke), prepreka na bazenu i treninga za roditelje. Meyer kaže Motherly da se slaže sa stavom APP o nadzoru i da su lekcije u školi plivanja  samo jedan od načina da njezina djeca postanu sigurnija u vodi.

Možda te zanima... Svojim majčinskim instinktom spasila sam kćerin život Roditelji

Savjeti Američke pedijatrijske akademije za  smanjenje rizika od utapanja djece

  1.  Uz bazen držite i telefonsku i spasilačku opremu koju je odobrila američka obalna straža (npr. Spasilačke plutače, prsluke za spašavanje itd.)
  2. Prilikom posjeta bazenu, roditelji bi "trebali pažljivo procijeniti prostorije kako bi osigurali da su postavljene osnovne prepreke, kao što su brave za klizna vrata i ograde bazena sa zatvorenim vratima u ispravnom stanju, te osigurati stalni nadzor
  3. Tijekom zabave na bazenu, roditelji i odrasli trebali bi se izmjenjivati kao "određeni promatrač" i potpuno se usredotočiti na djecu koja se igraju u bazenu ili oko njega.
  4. Ako se kupate na plaži ili jezeru, odaberite mjesto sa spasiocima i predviđena mjesta za kupanje.
  5. Naučite djecu da se drže podalje od vodenih površina u svako godišnje doba, čak i zimi kad su prekrivena ledom.
Možda te zanima... Nakon što joj se sin skoro utopio, mama upozorava na ove tri stvari Vrtić
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.