Vrtić Igre za djecu 03. travnja 2022.

10 vještina koje djeca trebaju usvojiti za sretan život

Foto: Guliver
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Deset je osnovnih vještina koje bi djeca trebala usvojiti kako bi odrasla u sretne i sigurne ljude i bila zadovoljnija u životu

Djeca dobivaju pregršt informacija iz okoline te brzo upijaju nova znanja i vještine. U djetinjstvu oblikuju bazu za sliku koju stvaraju o sebi kasnije u životu. Zbog toga je važno da usvoje određene vještine kako bi odrasli u sretne i sigurne ljude koji se znaju nositi s kompleksnim situacijama. Brojna istraživanja pokazala su da se djeca koja uče strani jezik brže prilagođavaju promjenama i imaju bolje pamćenje.

Dokazano je i da znanje najmanje dva jezika pomaže u sprečavanju razvoja Alzheimerove bolesti. Sviranje instrumenta pomaže u odgađanju propadanja kapaciteta mozga u kasnijoj dobi jer se aktiviraju auditorni, perceptivni i motorički sustavi u mozgu.

Možda te zanima... Tablica kućanskih poslova primjerenih dobi djeteta Vrtić

Emocionalna inteligencija važna za psihološku stabilnost

Plesom djeca uče izraziti emocije, potiču se kreativnost, motoričke i socijalne vještine te se izgrađuje samopouzdanje, a dijete dobiva uvid u druge kulture i otvorenije razmišlja. Plivanje, osim što može spasiti život, ojačava udove, pomaže razvoju koordinacije i održava mozak dulje zdravim. Djecu treba naučiti i da izražavaju osjećaje i nose se s njima. Emotivna inteligencija pomoći će im da pravilno reagiraju u raznim situacijama.

 | Author: Guliver Foto: Guliver

"Emocionalna inteligencija je važna za psihološku stabilnost čovjeka te uspješnije nošenje sa životnim izazovima i stresom. Kod djece s niskom emocionalnom inteligencijom veća je šansa da će imati problema s ponašanjem i teže se snalaziti u društvu što se može štetno odraziti na sliku o sebi te zadovoljstvo životom", kaže psihologinja Tea Knežević iz centra Proventus.

Od najranije dobi djecu treba educirati i o čistoći. Osim urednosti i higijene, čišćenje je važna vještina jer pomaže u strukturiranju mentalnih procesa. Recikliranje, osim brige za planet, razvija i kreativnost te psihomotoriku. Razvijanje smisla za orijentaciju povezano je s lakšim donošenjem odluka u životu, a kuhanje ih uči važnosti slijeđenja uputa. Financijska odgovornost ih uči da je novac alat, a ne nagrada, te da nije važno samo štedjeti, nego i znati pametno trošiti.

Možda te zanima... 5 životnih vještina koje djeca nauče iz kućanskih poslova Vrtić

"Korisno je da dijete ima mogućnost isprobati različita područja kako bi istražilo što mu pobuđuje interes ili za što ima talent. Na taj način može se ispravnije usmjeriti kroz život. Također, vještine kao što su čišćenje, upravljanje novcem, priprema hrane, održavanje higijene, jako su važne kako bi se dijete osjećalo sposobnim i znalo brinuti za sebe", zaključila je psihologinja Knežević.

10 super aktivnosti

  • Plivanje: Razvija koordinaciju i mozak čini dulje zdravim
  • Instrument: Odgađa propadanje mozga u starosti
  • Ples: Pomaže hiperaktivnoj djeci i gradi samopouzdanje
  • Komuniciranje osjećaja: Uče donositi odluke i pravilno reagirati u složenim situacijama
  • Upotreba novca: Priprema ih za lakše snalaženje u životu
  • Strani jezik: Prilagodba promjenama i bolje pamćenje
  • Orijentacija: Razvija mozak jer se neuroni brže povezuju
  • Recikliranje: Osim očuvanja Zemlje, razvija kreativnost i psihomotoriku
  • Kuhanje: Uče slijediti upute i zdravo se hraniti
  • Pospremanje: Strukturira i organizira mentalne procese
kasica prasica, novac Možda te zanima... Kada je dijete spremno za džeparac? Školarci

 

 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.