Beba 06. srpnja 2022.

Američki stručnjaci upozoravaju: Kolut oko vrata za plutanje beba može dovesti do gušenja i utapanja

Foto: Shutterstock ;Kolut oko vrata za plutanje beba opasan je za njihovo zdravlje i život, upozorila je američka Uprava za hranu i lijekove (FDA).
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Kolut oko vrata za plutanje beba opasan je za njihovo zdravlje i život, upozorila je američka Uprava za hranu i lijekove (FDA).

Plastični kolutovi oko vrata koji omogućuju bebama i maloj djeci plutanje u vodi predstavljaju opasnost za djecu.  Iako se često promoviraju  kao koristan dodatak u terapiji vodom, američka Uprava za hranu i lijekove (FDA) poručuje da njihova sigurnost i učinkovitost da izgrađuju snagu i unapređuju motorički razvoj nije dokazana. Ozljede ili smrt ovim uzrokom srećom nisu učestale, ali navode dva slučaja od kojih je jedan bio fatalnog ishoda. Nakon što je jedna beba hospitalizirana, a druga umrla zbog korištenja ovog dodatka za plivanje, stručnjaci su izdali upozorenje.

"Rizici korištenja dječjih kolutova za vrat uključuju smrt zbog utapanja i gušenja, istegnuća i ozljede bebinog vrata. Bebe s posebnim potrebama, poput onih koje imaju spinu bifidu, mogu biti izložene povećanom riziku od ozbiljnih ozljeda", napisala je FDA u izjavi.

"Iako FDA vjeruje da su smrt ili ozbiljne ozljede od dječjih kolutova za vrat rijetke, pružatelji zdravstvenih usluga, roditelji i njegovatelji trebali bi biti svjesni da rizik ipak postoji. Također je moguće da neki slučajevi nisu prijavljeni nadležnom tijelu", istaknuli su. "Premda neke tvrtke reklamiraju ove dodatke za bebe, FDA nije dala ovim predmetima dopuštenje ili odobrenje za korištenje", napisala je vladina organizacija u izjavi, a prenosi portal Mother.ly.

Možda te zanima... Stručnjaci upozoravaju: Kako rizik od utapanja svesti na minimum? Roditelji

Ovo nije prvi put da stručnjaci pozivaju na oprez s korištenjem dječjih kolutova za vrat

Koluti za vrat postali su popularni 2017. godine, a tada je Kyran Quinlan, izvanredni profesor pedijatrije na Medicinskom centru Sveučilišta Rush, rekao je da je popularni novi dodatak za plivanje potencijalno smrtonosna zamka. "Kolutovi za vrat za bebe me nasmrt plaše i nadam se da će plašiti roditelje. Zastrašujuće je dopustiti da samo jedan loše zapečaćeni šav štiti bebu od utapanja", rekao je profesor. Iako dječji kolutovi za vrat još nisu opozvani ni povučeni s tržišta, roditelji bi ovo ljeto trebali ozbiljno razmisliti prije nego što ih odluče kupiti i koristiti.

Možda te zanima... Plivanje u trudnoći: Kako plivanje pomaže trudnicama? Trudnoća

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.