Trudnoća Trudnica 09. kolovoza 2023.

Plivanje u trudnoći: Kako plivanje pomaže trudnicama?

Foto: Shutterstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Trudnice mogu plivati tijekom cijele trudnoće, sve do posljednjeg mjeseca i koliko god mogu, naravno, pod uvjetom da se dobro osjećaju i da imaju mogućnost plivanja

Plivanje u trudnoći najbolji je izbor rekreacije u kojem se trudnica može dobro razgibati i opustiti uz najmanje opterećenje kostiju i zglobova, budući da voda značajno smanjuje utjecaj težine.

Gotovo da je isključena mogućnost da bi se prilikom plivanja ozlijedila trudnica ili dijete, a najbolja temperatura mora ili vode u bazenima je između 25 i 30 stupnjeva, savjetuju stručnjaci. U posljednjemu mjesecu trudnoće potreban je određeni oprez. Postoji veći rizik razvoja upale u maternici pa se stoga ne preporučuje boravak u vodi ako nije iznimno čista. Pri tome ginekolozi napominju da termalne vode nisu primjerene za kupanje trudnica.

Možda te zanima... Na što trebaju paziti trudnice na moru? Trudnoća

Trudnice mogu plivati tijekom cijele trudnoće, sve do posljednjeg mjeseca i koliko god mogu, naravno, pod uvjetom da se dobro osjećaju i da imaju mogućnost plivanja.

Ovo su samo neke od prednosti plivanja koje ti mogu pomoći da lakše prođeš trudnoću:

  • Nema gravitacije - kako se tijelo tijekom plivanja ne mora boriti s gravitacijom osjetit ćeš da se puno lakše krećeš kroz vodu.
  • Smanjenje oteklina - redovito plivanje može poboljšati cirkulaciju i limfni sustav
  • Smanjit će se bol u kralježnici - kod plivanja beba ne pritišće kralježnicu i tako još više možeš uživati u pokretu
  • Dobro utječe na mučnine - plivanje u hladnijoj vodi može pozitivno utjecati na jutarnje mučnine
  • Bolji tonus mišića - plivanje će ti omogućiti da vrlo brzo budeš u dobroj formi i ojačaš mišiće, što znači da ćeš biti spremnija za porođaj
Možda te zanima... Trudnica na moru: Što je dopušteno, a što zabranjeno? Trudnoća

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.