Vrtić 21. srpnja 2023.

"Suho utapanje" je mit? Pedijatrica pojasnila pogrešno shvaćanje ovog roditeljskog straha

Foto: TikTok snimka zaslona
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Ljeto je službeno stiglo, a to znači pregršt zabave, avantura na otvorenom, uživanja, ali i, vrlo bitno, opreza. Nema ništa bolje od dana provedenog na kupanju, ma gdje to bilo, ali roditelji znaju da opreza nikad dosta.

Svako ljeto podsjetimo se koliko je lako u trenu nepažnje doživjeti tragediju koja će nekoj obitelji obilježiti ostatak života. Utapanje je opasnost na koju upozoravaju stručnjaci na sve moguće načine, a sigurnosti i opreza u tom pogledu nikad dosta. Sigurnost djece u vodi i u blizini vode trebala bi biti glavna preokupacija u ljetnim mjesecima i danima koji bi trebali biti bezbrižni.

Možda te zanima... Kad kupuješ djetetu kupaći kostim, zaboravi na ukuse i želje - zbog sigurnosti neka bude ovih boja! Vrtić

Svako se ljeto također pokrene i priča o „suhom utapanju“ djece, pa se roditelje upozorava da moraju biti na oprezu čak i kad više nisu uz vodu. Priče o suhom utapanju prestrašile su mnoge roditelje, govoreći da se dijete može „utopiti“ i naknadno, a ne samo dok je u vodi, i to zbog udisanja vode tijekom kupanja.

No, neki stručnjaci smatraju da je suho utapanje – mit, odnosno da je pogrešno shvaćeno u obliku u kojem je. Izraz „suho utapanje“ odnosi se na akutnu ozljedu pluća uzrokovanu aspiracijom vode koja bi se razvila nekoliko minuta do sati nakon izlaganja i mogla bi dovesti do respiratornog zatajenja.

Pedijatrica koja radi u hitnoj pomoći na Floridi Meghan Martin, odnosno @Beachgem10 na TikToku, razotkrila je neke mitove o suhom utapanju i iznijela činjenice koje će pomoći roditeljima da budu opušteniji ovo ljeto dok njihova djeca uživaju u vodi.

“Suho utapanje nije stvarno. To je mit koji mediji propagiraju od 2017. godine”, počinje priču dr. Martin. “Počelo je pričom o 4-godišnjem dječaku u Teksasu koji je umro tjedan dana nakon što se igrao u vodi koja je bila visoka otprilike do koljena. Naknadno je dokumentirano da je zapravo umro od srčanog oboljenja koje nije imalo veze s utapanjem.”

@beachgem10 Dry drowning is a myth, but drowning is very real, and preventable! @Beachgem10 #drydrowning #pool #watersafety #kids #parents #emergency ♬ original sound - Beachgem10

Dr. Martin dalje pojašnjava da će, ako netko ima značajnu ozljedu, aspirirati vodu. “Voda će ući u njihova pluća, a kada se vrate na površinu, kašljat će, dahtati, imati kratak dah – i ti će se simptomi odmah pojaviti. Rijetke su situacije kada su početni simptomi prilično blagi, ali se nakon šest do osam sati pogoršaju. A te situacije nisu samo nakon uranjanja djeteta u vodu. To su događaji gdje se udahne dosta velika količina vode”, kaže.

Nakon što dođe do značajne ozljede zbog uranjanja, a to je fraza koju ova liječnica koristi umjesto "suho utapanje", ako je roditelj zabrinut, postoje određeni simptomi na koje treba obratiti pažnju. Oni uključuju ubrzano disanje, povlačenja, otežano disanje, plavu boju oko usana, povraćanje i promjenu mentalnog statusa.

Zabrinuti roditelji zahvalili su doktorici za ova saznanja i činjenicu da im je ublažila strahove u vezi suhog utapanja.

Jedna je mama zamolila za malo pojašnjenja i upitala: “Pa je li to onda ipak nekako stvarno? Jer do 8 sati se čini kao puno vremena.”

Martin je odgovorila: “To je aspiracija, ili 'ne-fatalno utapanje' i tu nema ništa „suho“. Još uvijek treba puno vode za takvo nešto.”

Sve u svemu, 'suho utapanje' je zapravo pogrešno nazvano, odnosno okarakterizirano, a ne zapravo mit. Ideja da bi dijete moglo umrijeti od male količine vode bez ikakvog znaka u trenutku je zastrašujuća. Još jedna zabluda je, kažu stručnjaci, da ako se netko utopi, po definiciji, umire - to nije nužno točno. Postoji smrtonosno i nesmrtonosno utapanje.

Važno je znati da dijete koje se utapa često neće proizvoditi buku niti prskati, stoga je potrebna velika pozornost. Vještina plivanja i sigurnost u vodi može smanjiti rizik od utapanja, ali djeci bez obzira na sve treba nadzor odraslih.

Možda te zanima... Stručnjaci upozoravaju: Kako rizik od utapanja svesti na minimum? Roditelji

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.