Beba Mama poslije poroda 31. listopada 2018.

Višeplodna trudnoća i oporavak: Mama trojki pokazala tijelo nakon poroda

Foto: instagram/triplets_of_copenhagen
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Mama koja je postala poznata nakon što je pokazala kako raste trudnički trbuh s trojkama, sada je podijelila i kako izgleda nakon poroda, a mi smo pitali ginekologinju Petru Podobnik Brlečić da nam pobliže objasni koliko se zapravo višeplodna trudnoća i njezin oporavak razlikuju od obične

Samo četiri tjedna nakon što je rodila svoje trojke, mama Maria Nordø Jørstad iz Kopenhagena otvoreno je progovorila o tome kako njezino tijelo izgleda nakon što je devet mjeseci nosila tri bebe, a Internet je oduševljen njezinom iskrenošću. 

Možda te zanima... Video: Trudnoća s trojkama potpuno je drugačija Trudnoća

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by triplets_of_copenhagen (@triplets_of_copenhagen) on

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by triplets_of_copenhagen (@triplets_of_copenhagen) on

Koliko se višeplodna trudnoća i njezin oporavak razlikuju od jednoplodne trudnoće?

Ginekologinju Petru Podobnik Brlečić pitali smo koliko je višeplodna trudnoća naporna za ženu te kako trbuh raste u višeplodnoj trudnoći, razlikuje li se dobivanje kilograma u višeplodnoj trudnoći od obične te koliko dugo je potrebno za oporavak nakon višeplodne trudnoće.

Ona objašnjava kako je u današnje doba povećana učestalost višeplodnih trudnoća, što se može pripisati odgađanjem trudnoće (s dobi žene raste i povećana učestalost višeplodne trudnoće) te učestalijim postupcima medicinski potpomognute oplodnje koji češće rezultiraju višeplodnim trudnoćama.

Možda te zanima... Kako nastaju blizanci i što utječe na višeplodnu trudnoću? Trudnoća

"Blizanačke trudnoće, a posebno troplodne ili više svakako pripadaju u skupinu rizičnih trudnoća i zahtijevaju poseban nadzor i praćenje. Posebno je povećan rizik od prijevremenog poroda, a i također razvoja gestacijskog dijabetesa, povišenog krvnog tlaka i ostalih problema trudnoća", dodaje. 

Petra Podobnik Brlečić | Author: Rodilište i Poliklinika Podobnik Foto: Rodilište i Poliklinika Podobnik Dr. med Petra Podobnik Brlečić, specijalist ginekologije i opstetricije

S obzirom da maternica raste proporcionalno masi plodova, ona se svakako rasteže daleko više nego u jednoplodnoj trudnoći, ali to naravno ovisi o pojedinačnoj masi svakog ploda. "Kako se radi o povećanoj masi već u početnoj fazi trećeg tromjesečja, maternica i trbuh mogu biti rastegnuti kao u terminu jednoplodne trudnoće, što svakako otežava kretanje trudnice i često im se zbog rizika od prijevremenog poroda savjetuje mirovanje."

Blizanci vs. jedna beba: Mama uspoređuje trbuščiće

"O tjelesnoj konstituciji prije trudnoće, odnosno o BMI (body mass index) ovisi koliko je idealno za svaku trudnicu da dobije kilograma tijekom trudnoće", govori dr. Podobnik Brlečić i dodaje kako bi žene prosječne tjelesne težine (BMI 18,5 do 25) trebale dobiti 8 do 15 kg, pothranjene žene (BMI ispod 18,5) mogu dobiti od 13 do 18 kg, dok bi žene s prevelikom tjelesnom težinom (BMI iznad 25) trebale dobiti od 5 do maksimalno 10 kg. "U slučaju da majka očekuje blizance, dobitak na tjelesnoj težini bi trebao biti nešto veći, u prosjeku od 15 do 20 kg tijekom cijele trudnoće."

"Zbog očekivano veće mase unutar maternice prije samog poroda, naravno da se i koža više rasteže u blizanačkim, a posebno troplodnim trudnoćama. Kod troplodnih trudnoća je uobičajen porod carskim rezom, a kod blizanačkih u velikoj većini slučajeva, te je naravno oporavak uvjetovan i samim načinom poroda", objašnjava i dodaje kako maternici treba bar šest tjedana da se vrati u veličinu prije trudnoće te je slično kod višeplodnih i jednoplodnih trudnoća. "Ali za opravak trbušne stijenke (mišići i koža) je moguće da će biti potrebno i 6-9 mjeseci da se vrate na svoje, te je moguće za očekivati da će biti duže nego kod jednoplodne trudnoće, ali je to izrazito individualno", zaključuje.

Trbuh nakon poroda Možda te zanima... Dani, tjedni, mjeseci: Kako se trbuh smanjuje nakon poroda? Beba

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.

Vezani članci