Trudnoća Porođaj 22. studenoga 2017.

Medicinsko čudo: U Sarajevu rođene jednojajčane trojke

Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Majka iz Mostara rodila je tri djevojčice koje su jednojajčane trojke! Pročitajte što ginekolog dr.sc. Erden Radončić kaže o tom rijetkom fenomenu koji se događa u jednoj od 200 milijuna trudnoća

Mostarka Anamarija Martinović postala je ponosna majka tri djevojčice, jednojajčanih trojki. Liječnici se jednoglasno slažu kako je to pravo medicinsko čudo jer se ne događa često, odnosno dogodi se u jednoj od 200 milijuna trudnoća. Djevojčice Antea, Izabela i Renea rodile su se u sarajevskoj bolnici, sve je prošlo u redu te se majka i bebe osjećaju odlično. 

Možda te zanima... Kako nastaju blizanci i što utječe na višeplodnu trudnoću? Trudnoća

"Bebe su se rodile u sarajevskoj bolnici jer u tom trenutku tehnički nije bilo moguće porođaj obaviti u Mostaru. Ovim putem se zahvaljujem svima u sarajevskoj bolnici, od portira do liječnika, a najviše liječnici Naimi Imširiji-Galijašević specijalisti ginekologije i akušerstva Klinike za ginekologiju Univerzitetskog kliničkog centra u Sarajevu. Također se puno zahvaljujem liječnici iz Mostara Tanji Krešić koja je mojoj supruzi vodila trudnoću", rekao je sretni tata Blaženko za portal HERCEGOVINA.info.

'Nositi trojke je potencijalno vrlo opasno, kako za trudnicu, tako i za trudnoću'

Pitali smo ginekologa dr.sc. Erdena Radončića koliko su takvi slučajevi zaista rijetki, ali i kako izgleda trudnoća jednojajčanih trojki:

"Činjenica je da su jednojajčane trojke zaista ekstremno rijetke i da zbog toga postoji i malo iskustava iz izravnog praćenja i predviđanja komplikacija u ovom specifičnom slučaju, te se primarno iskustva preuzimaju iz “klasičnih” višeplodnih trudnoća koje nastaju standardnim metodama potpomognute oplodnje. Naravno, nositi trojke za trudnicu je potencijalno vrlo opasno, kako za nju samu, tako i za trudnoću, Najčešća i očekivana komplikacija je ogroman rizik od prijevremenog porođaja, koji za trojke u prosjeku iznosi oko 32. tjedna. Nadalje, češće su i komplikacije poput preeklampsije (nekad zvane gestoze) i eklampsije, poremećaja metabolizma šećera (gestacijski dijabetes) te hipertenzije", objašnjava dr. sc. Radončić i dodaje kako je za nadzor takve trudnoće potreban timski rad, vrhunski obučeni perinatolozi i pedijatri te adekvatni medicinsko tehnički uvjeti

trudnica, liječnik Možda te zanima... Kako prepoznati opasnost prijevremenog poroda? Trudnoća

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.