Beba Mama poslije poroda 29. srpnja 2023.

Što sve možeš očekivati nakon carskog reza?

Foto: Freepik
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Helene Byrne, stručnjakinja za zdravlje i fitness prije i poslije poroda i dr. Kecia Gaither, specijalistica za majčinu fetalnu medicinu iz New Yorka otkrivaju što možete očekivati nakon carskog reza

Mnogo je vjerojatnije da ćeš roditi na carski rez danas nego prije 20 godina. Ne tako davne 2001. godine, stopa carskih rezova u Hrvatskoj iznosila je 11,9%. Onda je u samo godinu dana narasla za čak tri posto, na 14,0% u 2002., da bi u zadnjoj godini za koju Udruga Roda ima podatke, 2014., iznosila 19,7%. U Hrvatskoj trenutno jedna od pet žena rađa carskim rezom, s trendom daljnjeg povećanja stope carskih rezova.

Što očekivati nakon carskog reza? Helene Byrne, stručnjakinja za zdravlje i fitness prije i poslije poroda i dr. Kecia Gaither, specijalistica za fetalnu medicinu iz New Yorka otkrivaju što možete očekivati nakon carskog reza. 

Možda te zanima... Što želim da svaka žena zna o prvom danu nakon carskog reza? Trudnoća

1. Dr. Gaither kaže da je jedna stvar koju je primijetila kod žena koje su rodile carskim rezom je faktor iznenađenja. "Iz perspektive pacijenta", kaže ona, "morat ćeš se boriti s mnogo boli - najgore u prva tri dana nakon poroda. Način na koji rade trbušni mišići kad ustaješ iz kreveta, hodaš, držanje bebe... zbog svega ovog će te boljeti neko vrijeme, najmanje 6 tjedana." 

2. "Jedna stvar koju mnogi ljudi ne znaju je da se nakon operacije ne osjećaš kao da možeš ustati", kaže Byrne. "Sestre vas tjeraju da stojite, jer tako radiš na cirkulaciji i izbjegavaš krvne ugruške, a ti osjećaš kako to ne možeš". Ipak si upravo imala veliku operaciju i samo protezanje je jako bolno. 

3. Ovisno o tvojoj razini boli, nakon operacije, možda ćeš tijekom prvih nekoliko dana biti na nekim teškim narkoticima koje se mogu preko majčinog mlijeka prenijeti bebi. Kao što dr. Gaither kaže: "Mudro je odgoditi dojenje na oko tri dana ako si na narkoticima." Kada počneš dojiti, kaže Byrne, "Može biti vrlo korisno osigurati da imaš dovoljno jastuka na i oko sebe tako da beba uopće ne pritisne tvoj rez."

Možda te zanima... 5 najvećih mitova o razdvajanju trbušnih mišića nakon poroda Beba

 | Author: Guliver Foto: Guliver

4. "Samo 15 posto trudnica zadovoljava preporučenu aktivnost hodanja od 30 minuta svaki dan", ističe Byrne te dodaje kako "nedostatak dobre fizičke kondicije može učiniti oporavak od carskog reza mnogo duljim."  Mnogi liječnici kažu da ne možeš vježbati šest tjedana nakon poroda, a istina je da ne možeš raditi super-intenzivne kardio vježbe. No, hodanje je presudno. Pomaže cirkulaciji. Tvoj sustav limfne drenaže je presudan i nema vlastitu pumpu. Tijelo treba biti u pokretu.

Oporavak nakon epiziotomije i carskog reza

5. Carski rez često može uzrokovati tromi probavni sustav.  Kao što dr. Gaither ističe, "bolovi u crijevima nisu šala - drugi dan nakon carskog reza, kada se tvoj probavni sustav ponovno pokrene to može biti jako bolno."

6. Odmah nakon carskog reza i nakon nekoliko tjedana, ključno je izvesti nešto što se zove "konstruktivni odmor", kaže Byrne. "Lezi na pod na joga prostirci, podigni noge na otoman ili kauč, koljena neka budu pod kutom od 90 stupnjeva, a ruke raširene". Ovaj položaj pomaže u liječenju, kaže Byrne, "jer smanjuje sav mehanički stres u tijelu. Omogućuje da se oslobode kronično napeti mišići u kukovima i donjem dijelu leđa". Odvoji 10 do 15 minuta za ovo svaki dan.  

carski rez Možda te zanima... Savjeti mame: Kako sam se oporavila od carskog reza? Beba

7. Mnoge žene misle da ne trebaju raditi Kegelove vježbe nakon carskog reza, ali, kaže Byrne, "mnogo carskih se izvodi nakon što majka već duže vrijeme tiskala". Zato ti Kegelove vježbe trebaju ući u naviku. 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.