Trudnoća Porođaj 15. ožujka 2022.

Što želim da svaka žena zna o prvom danu nakon carskog reza?

Foto: Guliver
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Ova majka odlučila je iskreno podijeliti svim budućima majkama svoje iskustvo i osjećaje o danu nakon carskog reza

Svim trudnicama pričaju o lijepim stvarim koje dolaze s majčinstvom. Ali u stvarnosti to nije tako. Urednica i mama Kate Auletta je za Huffpost napisala svoje iskustvo i podijelila iskreno sve ono što zna o tim prvim danima majčinstva, sve istinski užasne stvari koje se događaju tvojem tijelu: prvo kakanje i prvo pakleno mokrenje nakon poroda

Sve te stvari su stvarne. Da, stvarnost za mene, netko tko je planirao carski rez, potpuno je različito od žene koja je imala hitni carski rez, a kamoli vaginalni porod. 

Porođajne muke prije carskog reza nisu uzaludne

Ali evo što znam da je istina: Ići ćeš u bolnicu sa slatkom torbom stvari koju si spakirala. Nakon spomenutog carskog reza, nećeš moći sjediti, a da ne umireš od bolova, što post-epiduralnu mučninu čini još neugodnijom. Ovdje stvari postaju sve teže: ne možeš izaći iz bolničkog kreveta da bi uzela i nahranila bebu koja plače. Ako imaš sreće i tvoj partner može ostati noću, mogu ti donijeti dijete. Međutim, ako ste u zajedničkoj sobi i tvoj partner ne može ostati s tobom i bebom preko noći, dobro, onda ta beba ide u posebnu sobu na  nekoliko sati i bit će ti donesena kada bude gladna.

Možda te zanima... Mama nakon carskog reza: 'Kao da me pregazio bus' Beba

Govoreći o toj prvoj noći, to će biti jedna od najtežih stvari u tvojem životu.

Samo zamoli mog supruga da ti prepriča uznemireni razgovor koji je čuo između mene i jedne od sestara kada je naš novorođen sin, kako se ispostavilo, samo štucao. Ti ćeš plakati. Paničarit ćeš. Znojit ćeš se i drhtati u isto vrijeme, sve dok se oporavljaš od traume koja se zove porođaj. Strašno je.  Ali čim sljedećeg jutra vidiš sunce kroz oblake - jer ćeš zbog toga biti budna - duboko ćeš udahnuti i osjećati se čudno, beskrajno bolje.

 | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock U nekom trenutku, vjerojatno u tom drugom danu, ljubazne medicinske sestre će doći i izvaditi tvoj kateter kako bi te “podigle i pokrenule”. Slijedi ove sestre do kraja zemlje. 

Viralni video na odličan način pokazuje anatomiju carskog reza

Ako žele izvaditi tvoj kateter, čak i ako po prvi put u životu uživaš u tome što ne moraš piškiti, napravi to. To prvo mokrenje će biti izvantjelesno iskustvo. Ti, odrasla žena, morat ćeš naučiti kako piškiti! Izuzetno je ponizno stajati iznad toaleta s velikom majicom kratkih rukava, dok te medicinska sestra ili neka druga pacijentica pridržava jer ne možeš sama stajati. Neće ti dopustiti da pokušaš piškiti dok ne dobiješ potrebu, što cijelu stvar čini vrlo uznemirujućom. To je frustrirajuće. To je neizmjerno smiješno. Ali uglavnom je bolno.

carski ožiljak raye lee Možda te zanima... 'Misliš da je carski rez lakši način? Pogledaj ove fotografije' Trudnoća

Nekoliko dana kasnije, ići ćeš kući. Tvoj partner, ili onaj tko te vozi kući, nikada u životu neće voziti sporije. Praktički ćeš šepati po kući. Bit će isto kao i prije, ali shvatit ćeš da se nešto definitivno promijenilo. Istodobno se osjeća mnogo veće i manje. Sjediš (iako polako) s bebom u rukama i misliš, dobro, što sad? I onda možeš plakati. Ili možeš sjediti u tišini. Ali sigurno ćeš biti zapanjena. 

A sada koja riječ o ustajanju iz kreveta (doslovno, ne figurativno): Prije sjedenja, polako se prevrnite na stranu kreveta. Neka ti partner nježno stavi dodatne jastuke pod glavu. Polako se podiži do sjedećeg položaja. Polako sjedni. To te čeka iduća dva tjedna. 

I, konačno, prvo kakanje. Medicinske sestre će ti vjerojatno dati tabletu za stolicu. Uzmi. To će učiniti ovo iskustvo puno boljim. Ali kada jednom osjetiš potrebu za pražnjenjem crijeva, uzmi časopis, knjigu, telefon, bilo što i ponesi sa sobom. To će potrajati. Bit će neugodno. Dok sad razmišljam o tome, preznojavam se. Dobra vijest je da je svaki put lakše, zato nastavi dalje. 

Možda te zanima... Kako sam preživjela prvu stolicu nakon poroda Beba
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Mama dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Mama te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • Avatar vividi
    vividi

    Ni blizu. Puno manje bolno nego što opisuju. Umom je slučaju točno samo ovo šepanje  i nespavanje. A bebu sam nosila po sobi odmah drugi dan, nije bilo nikoga tko bi mi pomogao.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.