Trudnoća Porođaj 25. veljače 2024.

'Rodila sam carskim rezom na zahtjev i ponosna sam na svoju odluku'

Foto: Unsplash+
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

'Jednako sam snažna kao i žene koje su dobrovoljno 'patile' tijekom svog poroda. Divim se svim ženama i njihovoj hrabrosti bez obzira na njihov plan poroda. Učinile su ono što je bilo najbolje za njih i njihove bebe, baš kao i ja'

Morgan Celeste je mama djevojčice koju je prije pet godina rodila carskim rezom na zahtjev. Sada je za portal Scary Mommy odlučila podijeliti svoju priču

'Sve smo mi majke i trebale bismo biti ponosne na svoj porod, bez obzira kakav on bio'

Puno razmišljam o tome što želim podijeliti i što bih trebala zadržati za sebe. Procijenim koliko je osjetljiva osoba s kojom razgovaram i što bi je moglo uznemiriti ili uvrijediti. Stavljam svoje misli i osjećaje na stranu kako bih poštedjela osobu koja dijeli svoju priču o porodu sa mnom. To radim jer moje iskustvo nije kao kod drugih žena s kojima sam razgovarala. Ja sam rodila carskim rezom na zahtjev.

U svijetu u kojem je 49.6 posto ženske populacije, ne mogu biti jedina koja je donijela ovakvu odluku. Možda druge žene s istim iskustvom imaju osjećaj da tako nešto trebaju držati za sebe. Ali sve smo mi majke i trebale bismo biti ponosne na svoj porod, bez obzira kakav on bio.

porod, carski rez, novorođenče Možda te zanima... 'Osuđivali su me jer sam odabrala porod carskim rezom u privatnoj klinici' Trudnoća

Moja odluka nije bila teška, donijela sam je prije mnogo godina, puno prije nego što sam zatrudnjela. Kada sam naučila otkud bebe dolaze, pomislila sam: "Nikada!" Kada sam podijelila svoje misli i osjećaje u svojim ranim dvadesetima, jednoglasno sam dobivala isti odgovor: "Osjećat ćeš se drugačije kad zatrudniš." Bila sam skeptična, ali zadržala otvoreni um jer nisam nikada bila trudna.

Pozitivni test na trudnoću imala sam prije četiri godine i tijekom trudnoće nisam nijednom preispitivala svoju odluku o carskom rezu na zahtjev. Štoviše, upravo tada sam ga htjela više nego ikad.

'Neke žene čak vjeruju kako nisi zapravo majka ako nisi rodila prirodnim porodom'

carski rez porod rođenje | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

Možda su žene koje razmišljaju na isti način kao i ja držale svoje mišljenje za sebe zbog straha od osude, a možda sam ja jednostavno u velikoj manjini. Iz svog iskustva naučila sam da većina žena želi prirodan porod uz epiduralnu. Neke žene čak toliko ekstremno razmišljaju da vjeruju kako nisi zapravo majka ako nisi rodila prirodnim porodom. Tim ženama mogu samo poručiti da od*ebu. 

Svima kojima su me gledali šokirano ili osuđivali moju odluku - ne krivim vas. Razumijem, radi se o itekako osobnoj odluci koja utječe i na majku i na dijete. Moja ginekologinja i ja detaljno smo razgovarale o svim prednostima i nedostacima prirodnog porođaja, kao i carskog reza. Moja trudnoća bila je uredna i nije postojao nijedan zdravstveni razlog zbog kojeg bih izabrala jednu vrstu poroda poroda preko druge. Odluka je u potpunosti bila na meni.

Priča mame: Voljela sam sva tri svoja carska reza

Kao što možeš pretpostaviti, ta odluka bila je jednostavna, a moj porod prošao je odlično. Rodila sam carskim rezom na zahtjev tjedan dana prije svog termina kako bih smanjila šanse trudova prije dogovorenog carskog reza. Večer prije provela sam uz svoju obitelj - opušteno, uz puno smijeha. 

Ujutro sam sa suprugom i mamom krenula u bolnicu. Čak sam se ustala ranije kako bih se našminkala i napravila frizuru. Ionako nisam puno mogla spavati pa sam to vrijeme utrošila na sređivanje sebe. Zašto ne! Srećom, sve je išlo po planu. Operacija je počela u 7.30, a u 8.18 moja djevojčica je došla na svijet. Istog trenutka sam je primila u naručje i uživale smo u kontaktu koža na kožu. Znam da je klišej, ali bilo je nevjerojatno. 

'Jednako sam snažna kao i žene koje su dobrovoljno 'patile' tijekom svog poroda'

I možda si misliš: 'Super, sigurna sam da ti je bilo bajkovito sve dok se nisi trebala dići iz kreveta'. Možda ja imam visoku razinu tolerancije na bol pa je moje mišljenje iskrivljeno, ali oporavak od carskog reza nije mi bio takav bauk. Ali ono najvažnije, bila sam sretna i zdrava, kao i moja beba

Sve u svemu, rado se sjećam cijelog ovog iskustva. Nisam osjetila neku značajnu bol niti neka neugodna iznenađenja. Bilo je uistinu lijepo, a usudim se reći i ugodno

Možda te zanima... Ako sam rodila carskim rezom, moje tijelo me nije 'iznevjerilo' Beba

A sad, hoću li i dalje razmišljati trebam li ili ne podijeliti svoju priču sljedeći put kada se nađem usred rasprave o porodu? Nisam sigurna što ću napraviti. Ali sigurna sam da sam ponosna na sebe i na odluku koju sam donijela. Jednako sam snažna kao i žene koje su dobrovoljno 'patile' tijekom svog poroda. Divim se svim ženama i njihovoj hrabrosti bez obzira na njihov plan poroda. Učinile su ono što je bilo najbolje za njih i njihove bebe, baš kao i ja. 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.