Beba Mama poslije poroda 15. prosinca 2016.

Razdvajanje trbušnih mišića ne ovisi o kilogramima u trudnoći ni o vrsti poroda

trbuh, žena, doktor, liječnik
Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Ginekologinja prof.dr.sc. Snježana Škrablin iz Poliklinike GinOps piše o diastasis recti, razdvajanju trbušnih mišića nakon poroda

Dijastaza ravnih abdominalnih mišića je slabost veziva koja dovodi do odvajanja mišića u sredini središnje linije trbuha-linije albe. Smatra se da postoji ako je u točki 2-2,5 cm ispod pupka udaljenost ravnih mišića 16 mm ili veća. Ta se udaljenost može mjeriti UZV-om. Poznato je da se javlja tijekom trudnoće i prvih tjedana nakon poroda. Malo znamo o rizičnim činiteljima i načinima kako je spriječiti.

S 35 tjedana trudnoće, dijastaza se susreće gotovo u svake žene, ali šest mjeseci nakon poroda zaostaje u njih oko 40 posto. Snaga se i otpornost trbušnih mišića jako oporavlja nakon poroda, a učestalost i veličina dijastaze obrnuto je proporcionalna snazi trbušnih mišića. Treba li vam steznik nakon poroda?

mommytummy Možda te zanima... 'Ovako izgleda moj trbuščić nakon troje djece' Beba

Događa se i nakon vaginalnog i carskog reza

Dijastaza koja postoji šest mjeseci nakon poroda nije češća kod žena s prekomjernom težinom ili onih koje su dobile na tjelesnoj težini tijekom trudnoće više kilograma od onih koje su dobile manje kilograma i nije ovisna o opsegu trbuha prije poroda ili prije trudnoće. Koliko kilograma smijem dobiti u trudnoći?

trudnica, porod, novorođenče | Author: Shutterstock Foto: Shutterstock

.Učestalost značajne dijastaze nakon poroda jednaka je u žena koje su rodile vaginalno i onih koje su rodile carskim rezom. Međutim, snaga je trbušnih mišića uvijek manja u žena koje su rodile u usporedbi s onima koje nisu bile trudne, a broj prethodnih trudnoća također korelira sa slabošću mišića i veličinom dijastaze.

trbuh Možda te zanima... Treba li vam steznik nakon poroda? Beba

Danas se rade brojna istraživanja koja pokušavaju pokazati može li se vježbanjem nakon poroda smanjiti i sasvim ukloniti dijastaza ravnih trbušnih mišića. Jednako tako istražuje se koji je tip vježbi djelotvoran, a koji nije djelotvoran, ili je čak štetan.

Premda još ne znamo mogu li vježbe pomoći povratku snage i djelotvornosti abdominalnih mišića do te mjere da se dijastaza smanji ili nestane, preporuka je vježbati uz stručnjaka koji će odabrati one vježbe koje su se sada pokazale korisnima u učvršćivanju abdominalne muskulature.

mama majka beba novorođenče Možda te zanima... 'Trudnički' trbuh može se zadržati i do osam tjedana nakon poroda Beba

U nagradnom natječaju portala Klokanica i Poliklinike GinOps Maja Belobrajdić iz Zagreba osvojila je najbolji tretman za sebe i svoje nerođeno dijete: vođenje trudnoće u Poliklinici GinOps pod stručnim vodstvom prof.dr.sc. Škrablin.

Maja je vodila dnevnik kroz cijelu trudnoću, a uz njene kolumne, dr. Škrablin donosila je stručni osvrt. Pročitajte Majinu kolumnu: Divim se majkama koje tvrde da je nakon rođenja djeteta sve ostalo isto

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.