Trudnoća Porođaj 15. travnja 2016.

Opća anestezija za carski rez koristi se samo u hitnim situacijama

anestezija, operacija
Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Anesteziolog dr. Damir Žalac objašnjava koja je razlika između opće i regionalne (spinalne) anestezije na porodu koji je završen operativno

Za carski rez koriste se dvije osnovne anestezije i to opća i regionalna (spinalna) anestezija, a sam odabir ovisi o razlogu zbog kojeg se ide na carski rez, stupnju hitnosti, zdravstvenom stanju majke i djeteta i želji trudnice, ako to okolnosti dopuštaju.

"Kod opće anestezije anestetik se daje u venu, a pacijentica spava do kraja zahvata. Budi se u operacijskoj sali, a tijekom prva 24 sata, kada je postoperativna bol najjača, kontinuirano se daju analgetici u infuziji tako da nema bolova ili je bol reducirana do prihvatljive granice", pojašnjava spec. anesteziologije, reanimatologije i intenzivnog liječenja dr. Damir Žalac te dodaje da se nakon opće anestezije mogu javiti mučnine i povraćanje.

Kod opće anestezije češće komplikacije

Kod opće anestezije češće su komplikacije u odnosu na regionalnu, a neke mogu biti i životno ugrožavajuće. Zbog toga se danas opća anestezija odabire samo u situacijama kada se u kratkom vremenu, zbog ugroženoga života majke ili djeteta, mora učiniti hitan carski rez. To je ujedno i glavna i najvažnija indikacija za opću anesteziju.

Dr. Žalac napominje da svi anestetici i analgetici prelaze uteroplacentarnu barijeru i utječu na dijete pa se zbog toga može dogoditi da je dijete nakon poroda loše, niskih Apgara i da mu je potrebno, prvo vrijeme, pomoći u disanju.

Prednosti regionalne

Sve poteškoće vezane uz opću anesteziju mogu se spriječiti primjenom regionalne i to je najčešća metoda koja se koristi za operativno dovršenje poroda, odnosno više od 80 posto carskih rezova u svijetu i kod nas izvode se u regionalnoj anesteziji.

Dvije su vrste regionalne anestezije, odnosno ona može biti spinalna i epiduralna, a u odnosu na opću ima niz prednosti.

"Regionalna anestezija eliminira glavne rizike opće – hipoksiju, aspiraciju želučanog sadržaja, depresivni učinak anestetičkih lijekova na dijete i slično što je u konačnici smanjilo morbiditet i mortalitet vezan uz carski rez. Osim toga, to je izvrsna analgezija za vrijeme i poslije operacije. Prednost je i to što je pacijentica budna i sama diše tako da nema komplikacija vezanih uz dišne putove, manji je gubitak krvi, nema utjecaja na dijete, nakon dva sata porodilja može piti, a nakon nekoliko sati i jesti, a pozitivno je i to što je kontakt majke i djeteta moguć odmah po porodu", kaže dr. Žalac.

Rani kontakt majke i bebe odmah po porodu

Kod spinalne anestezije prilikom carskog reza majka je budna, ali ne osjeća bol jer nema osjeta u donjem dijelu tijela. Anesteziolog dr. Damir Žalac ističe da je budnost majke velika prednost jer majka može odmah po porodu vidjeti i dotaknuti svoje dijete.

"Taj vrlo rani kontakt od neprocjenjive je važnosti za uspostavu emocionalnih odnosa i vrlo važan za početak dojenja", kaže dr. Žalac. Nakon spinalne anestezije uobičajeno je da porodilja ne ustaje prva 24 sata. Već nakon dva sata može piti tekućinu, a nakon 5 do 6 sati može nešto lagano pojesti.

Epiduralna anestezija kod carskog reza primjenjuje se kada je epiduralni kateter već postavljen u svrhu obezboljavanja poroda, a nastali problemi u porodu uvjetuju dovršenje carskim rezom.

Anestezija se postiže nadodavanjem veće količine anestetika preko epiduralnog katetera. Za razliku od spinalne, epiduralna nije vremenski limitirana pa se može koristiti i za duge operativne zahvate.

Prednosti i nedostaci bezbolnog poroda

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.