Trudnoća Porođaj 21. kolovoza 2017.

Priča mame: Voljela sam sva tri svoja carska reza

Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Mama koja je je prošla tri carska reza podjelila je svoju priču i objasnila zašto je velika obožavateljica carskog reza

Imala sam tri carska reza i ne žalim ni zbog jednog od njih. Ne postoji dio mene koji osjeća kao da sam propustila 'prirodan porod'. Vjerujem da je porođaj carskim rezom jednako vrijedan i prirodan kao i vaginalni porođaji. I iako ponekad postoje medicinski razlozi za carski rez, ne mislim da oni trebaju postojati kako bi 'branili' carski rez ili služili kao neka vrsta opravdanja. 

Jer, budimo iskreni: Postoje zaostale osude u određenim krugovima o vrijednosti i pravovaljanosti carskog reza. I zato je svrha moje priče jednostavno podijeliti vlastito iskustvo jer sam velika obožavateljica i veteranka carskog reza.

Naravno, želim da sve žene imaju porod kakav si priželjkuju. Ako je vaginalni porod nešto što je vama važno, tada i želim da vam se to ostvari. No, vaginalni porod za mene nije značio ništa. Kada je moj prvi sin rođen carskim rezom, nije mi ni palo na pamet kao da sam iskusila nešto manje od mama koje su rodile vaginalnim putem. No, isto tako imam i prijateljice koje su tugovale zbog svojih carskih rezova i poštujem i njihovo iskustvo.

porod, carski rez, novorođenče Možda te zanima... 'Osuđivali su me jer sam odabrala porod carskim rezom u privatnoj klinici' Trudnoća

No, ovo nije priča o tome što je ispravno, a što nije. Svaki porod je poseban i ne postoji neki određen razlog zbog kojeg bismo trebali prosuđivati vrstu poroda... i zbog toga, zašto to činimo?

Za sve mame koje su rodile carskim rezom ili razmišljaju o carskom rezu - ovo su neke odlike takvog poroda iz mog iskustva:

Voljela sam što sam se osjećala ugodno i prisutno 

Apsolutno sve se je činilo pod kontrolom. Razumjela sam što se događa u trenutku dok se događalo. Liječnici i sestre se me slušali i odgovarali na moje potrebe istog trenutka. Kada sam se zbog anestezije osjećala mučno, odmah sam primila nešto zbog čega više nisam htjela povraćati. Stvari su se odvijale brzo i imala sam razloge zbog kojih sam cijenila ove stvari. 

Možda te zanima... Mama nakon carskog reza: 'Kao da me pregazio bus' Beba

Moj suprug je bio uključen u cijeli proces

Dok sam ja bila pacijent, moj muž bio je moj partner. Imao je mogućnost vidjeti i držati naše bebice prvi i to mi se čini fer budući da su rasli u meni i da sam ih ja nosila 9 mjeseci. Činio se puno manje zastrašen zbog mirnog osoblja. Voljela sam dijeliti to sve s njim. Nepotrebno za govoriti, on bi podržao bilo koju odluku koju bih donijela, ali na ovaj način mi se činilo da je bio više uključen u cijeli proces

Sara Čalić Možda te zanima... 'Probudila sam se usred carskog reza' Trudnoća

Imala sam sreće što je moj oporavak bio brz i bez komplikacija

Imala sam puno sreće što sam imala vremena i prostora za odmor. Iako još uvijek osjetljiva, bila sam u punom pogonu već nakon tri dana. Nijednom nisam imala nikakvih komplikacija i svi oko mene su se brinuli o meni. Osjećam se osnaženo zbog svojih carskih rezova. Moje tijelo je napravilo posao i ne trebam ništa drugo dokazivati. Jednom kad djeca izađu iz vas i kad čujete njihov plač, kao da ste se ponovno rodili i kao žena i kao majka. I svaki put me je to iznenadilo, osnažilo i pomoglo mi da zacijelim. 

I zato, ljudima koji su mi, kad su saznali da sam tri puta prošla carski rez, rekli da im je žao, ja odgovaram: "Ne mora vam biti."

mama, beba Možda te zanima... 5 stvari koje morate znati o osjećaju krivnje zbog carskog reza Beba

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.