Roditelji Kolumne roditelja 21. listopada 2015.

Trbušni ples slavi trudnoću, porod i majčinstvo

Ana Jug
Foto: Grgur Zucko/PIXSELL
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Ples prije trudnoće bio je prizivanje partnerske ljubavi, ples u trudnoći bio je prizivanje božanske sile za pomoć oko poroda, a ples poslije trudnoće sada me konačno vraća mome istinskom ja, meni kao realiziranoj majci, ženi i umjetnici

Ples je moj život. Jedino što zaista poznajem je osjećaj uzvišenog zadovoljstva koji me ispunjava dok plešem ili grlim svoju djecu. U mojem svijetu umjetnost pokreta i umjetnost majčinstva dosta su bliske, ako ne i istovjetne. Radi se o trenutku stvaranja, u oba slučaja. Jer dužnost nas, koji smo odgovorni za prenošenje određene plesne priče ili gena, velika je i rijetka čast.

Majke, umjetnice, mogu se smatrati svojevrsnim svećenicama, pjesnikinjama, pripovjedačima koje u procesu stvaranja ili održavanja ljubavi same posežu u stanja oduševljenja. Također vjerujem da je svaki put traženja ili izražavanja duše
prihvačajuć, i ako nismo umjetnici ili roditelji, budući da nam je svima ultimativni cilj samo biti sretan, donekle. Od davnina se praksa plesa, pogotovo u bogatim kulturama Indije i Orijenta, smatrala jednom od najviših formi vježbanja joge tj. povezanosti s duhovnim blaženstvom.

Ples prije i poslije trudnoće

Uloga majke, koja je trenutno okupirala sve moje slobodno vrijeme, ranije uloženo u vježbu ili kontemplaciju, sada me stavlja pred nove izazove kako biti dobar roditelj. Kako biti dobar plesač već otprilike znam, suze, krv i znoj te upornost viđena kod ugroženih vrsta te tu i tamo kapljice nektara blaženstva... U ulozi majke, taj me nektar stalno oblijeva, ali isto tako i izazovi koji me dočekaju svaki dan s mojim vragolanima.

Ples prije trudnoće bio je prizivanje partnerske ljubavi, ples u trudnoći bio je prizivanje božanske sile za pomoć oko poroda, a ples poslije trudnoće sada me konačno vraća mome istinskom ja, meni kao realiziranoj majci, ženi i umjetnici. Mislim da više ne trebam tražiti, dobila sam najveće darove, i hvala Plesu koji mi se smilovao na tome.

U skladu s prirodom ženskog tijela i duha

Trbušni ples jedan je od najdrevnijih oblika zapisane plesne umjetnosti ikad. Nalazimo ga još u vrijeme stare kulture Mezopotamije, gdje su ga izvodile izabrane posvećenice u slavu Majke Zemlje, Kozmičke Žene-Majke; ženske strane Apsoluta, nježnije strane Krajnjeg ili Čistog Čina.

trbušni ples | Author: Privatni album Foto: Privatni album

Namjena je više nego očita: glorifikacija ženstvenosti, zaljubljenosti i ljubavi, trudnoće, poroda, majčinstva, radosti i tuge, skrušenosti i ponosa, osamljenosti i zajedništva…

Trbušni ples je sasvim u skladu s prirodom ženskog tijela i duha. Povoljan je za mišićnu strukturu i za ženske kosti i zglobove te za unutarnje organe, što je u potpunosti u funkciji kontroliranih pokreta cijelog tijela. Trbušni ples oslobađa od stresa, utječe na pozitivno razmišljanje i otvara u nama svjetove neotkrivene, a intencionalno stalno prisutne.

Svjetove u kojima žena vrijedi upravo iz razloga što je aktualna i istinska u svojoj ženstvenosti, i to je taj izvor njezine istinske snage.

Više o trbušnom i indijskom plesu pročitajte ovdje: ana.com.hr Upisi u školu u tijeku!

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.