Roditelji Sretna mama 09. ožujka 2017.

Lana Barić: 'Sazrela sam kroz majčinstvo'

Foto: Davor Visnjic/PIXSELL
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Glumica Lana Barić, mama osmogodišnje Mirej, ispričala nam je o svom novom filmu 'Trampolin' i ulozi nasilne majke, kako joj se život promijenio nakon što je dobila dijete te kako usklađuje posao i obitelj

Kazališna i filmska glumica Lana Barić već je odavno dobro poznata javnosti. Ostvarila je mnoge zapažene uloge, između kojih su filmovi "Žuti mjesec", "Šuti", "Majka asfalta" i "Ti mene nosiš", ali i mnoge uloge u kazališnim predstavama poput "Potopa", "Belle figure" i "Na dnu".

Jedno od zadnjih uspješnih ostvarenja svakako je film 'Trampolin' u kojem glumica igra majku i liječnicu Helenu. O 'Trampolinu' smo već pisali, a radi se o filmu koji preispituje mračne i ustrašene, nježne i podržavajuće, krhke i jake slojeve odnosa između majki i kćeri; film je to o bezuvjetnoj roditeljskoj ljubavi koja često postane uvjetovana, a u domaćim kinima počinje se prikazivati 9. ožujka. 

Lana Barić otkrila je za Klokanicu kako je bilo snimati film, o svom liku majke zlostavljačice te kakva je ona majka svojoj kćeri Mirej.

Zahtjevna uloga mame u filmu 'Trampolin'

Lana je otkrila da je atmosfera na snimanju ipak bila opuštena jer ekipu filma poznaje već godinama, što je posebno važno s obzirom na to da je 'Trampolin' film koji se bavi temom obiteljskog nasilja. "Ekipa koja je radila na filmu, pritom mislim da ljude i ispred i iza kamere, su ekipica koju poznajem dugo i s većinom sam već radila, tako da je atmosfera bila domaća, što je bitno za tako tešku tematiku, obično tako i bude. Zrinku poznajem dugo, scenarij sam poznavala od najranijih verzija, tako da je moja priprema započela još prije nekoliko godina. Osjećala sam se sigurno kad smo krenuli u snimanje, jer su pripreme bile dobre i svi segmenti su bili pokriveni."

U filmu, Lana je nasilna majka sedmogodišnje Line koju igra mlada glumica Franka Mikolaci. Lana nam je ispričala kako se je osjećala u tom liku i o odnosu sa svojom filmskom kćeri. "Uloga se dosta transformirala od prve verzije koju sam pročitala. Kako su me ljudi dosta identificirali s likom Nives koji sam 6 sezona igrala u seriji Stipe u gostima, bilo mi je drago prihvatiti se nečeg drukčijeg. Nives je dobrohotna, pomalo naivna, jako vesela i puna života, a Helena je iscrpljena, ugasla i nosi veliki mrak. To je potpuno drugi pol i zapravo mi je ok da je Zrinka napisala nešto što dotad nisam igrala." 

 | Author: Davorin Višnjić/PIXSELL Foto: Davorin Višnjić/PIXSELL

"Drago mi je bilo da napokon snimamo, iako sam imala otpor, jer nisam htjela da se Franka osjeća loše na snimanju, naravno da nasilja nije bilo, sve je fingirano, ali je energija neminovno nasilnička i za dijete to može biti jako stresno, koliko god ona bila svjesna svega. Mislim, i za mene je to bilo očajno stresno. Franka je inače jako zrela, dosta drukčija od djece njenih godina, ali je istovremeno jako osjetljiva i bilo je bitno da nikad ne zaboravimo da imamo dijete na setu i da se ona osjeća maksimalno ugodno," rekla je glumica o filmu i suradnji s glumicom Frankom Mikolaci.

S mladom Frankom, Lana je već surađivala u kazališnoj predstavi 'Potop' u Teatru &TD, tako da su se ove dvije dame odlično slagale i na novom projektu. "Ma super smo se slagale, mi se sad znamo već skoro 4 godine, što se toga tiče bilo je beskrajno lako, jer je ona strašno talentirana i jako posebna curica. Jedno nevjerojatno darovito dijete, a ima i super cool mamu Ivančicu koja je bila izuzetno suradljiva, tako da smo već svi frendovi, pošto se viđamo svaki mjesec na predstavama."

'Kroz majčinstvo sam upoznala novu, drugu, bolju sebe'

S obzirom da je Lana jako zaposlena, za Klokanicu je otkrila kako usklađuje posao i obitelj: "Nekako usklađujem, mada bi bilo lakše da imam makar jednu baku ili tetku, sestričnu, bilo koga ko može uskočiti kad zagusti."  Glumica je u privatnom životu mama osmogodišnje Mirej, a za sebe kaže da nastoji slušati svoje dijete, biti prijatelj, ali prije svega biti roditelj. "Vodim se nekim svojim instinktom, mada me često mota oko malog prsta," rekla je Lana.

 | Author: Davorin Višnjić/PIXSELL Foto: Davorin Višnjić/PIXSELL

O tome kako voli provoditi vrijeme s kćeri Mirej, Lana je priznala kako je više ne može voditi svugdje gdje bi ona htjela, jer se Mirej neke stvari više ne daju i voli biti sa svojim društvom, ali u zimskim danima često idu u kazalište i u kino, vole otići u zabavni centar Habyland, na bazen i u Zoološki vrt, a toplijem vremenu se posebno vesele jer će napokon moći provoditi vrijeme na otvorenom.  

Na pitanje kako je roditeljstvo utjecalo na njezin život, Lana je odgovorila kako je upoznala novu, drugu, bolju sebe. "Refokusirala sam sa sebe na nju i ništa nije isto kao prije, nikada više nisam bila tako opuštena kao prije Mirej. Biti mama je ogromna odgovornost i mislim da sam i sama jako sazrela kroz majčinstvo."

 | Author: Davorin Višnjić/PIXSELL Foto: Davorin Višnjić/PIXSELL

U odgoju svoje kćeri, glumici je najbitnije da Mirej bude sretno, zadovoljno i odgojeno dijete, te nema nikakav poseban recept za odgoj. Dodaje da nije uvijek lako i da zajedno uče iz dana u dan. Lana kaže kako Mirej trenutno i sama želi biti glumica, iako ide na balet i stalno govori kako joj se ne bi dalo učiti sav taj tekst, ali odmalena radi svoje predstave i to joj je uvijek zabavno. Ako bude ustrajala na toj želji, Lana će je u potpunosti podržati. "Ja sam sretna što sam to što jesam, nije lako, naprotiv, ali to je divan poziv i koliko može iscrpiti, puno više može ispuniti," kaže glumica o svom poslu. 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.