Trudnoća Planiranje trudnoće 01. kolovoza 2016.

Žene zbog krize sve više odgađaju majčinstvo

žena
Foto: Shutterstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Najveća briga roditeljima u vremenima recesije su troškovi obrazovanja. Gotovo 60 posto anketiranih žena boji se da neće imati dovoljno novca za podizanje djece

Teška ekonomska situacija koja vlada i visoka stopa nezaposlenosti utječe na odluku žena da odlože zasnivanje obitelji te imaju manje djece nego što su planirale, pokazuju rezultati ankete koju je provela američka web stranica BabyCenter.

Gotovo 60 posto anketiranih žena boji se da neće imati dovoljno novca za podizanje djece, a čak 72 posto žena kaže da su zbog ekonomskih razloga odgodile zasnivanje obitelji. Većina žena odgovorila je da su planirale imaju dvoje djece, a treće će dijete roditi samo ako sebi mogu priuštiti dodatne troškove.

Koliko djece želite imati?

"Roditelji su uvijek bili pomalo zabrinuti zbog financija, ali recesija je ostavila traga na njihovu sigurnost te utjecala na zasnivanje obitelji.", kaže Linda Murray, urednica na web stranici BabyCenter.

Zašto se u Hrvatskoj rađa sve manje djece?

43 posto majki čekat će s rođenjem djeteta dok ne budu financijski spremne, a čak je dvije trećine ispitanih žena priznalo da ekonomija ima velik utjecaj na veličinu obitelji.  "Majke se boje da neće imati mogućnosti pružiti djeci ono osnovno što im treba.", kaže Murray. Najveća briga roditeljima u vremenima recesije su troškovi obrazovanja. Više od polovice anketiranih žena izjavilo je da su već počele štedjeti za svoju djecu. Novac je za 76 posto žena izvor najvećeg stresa i tvrde da bi ih prihodi od 100.000 dolara godišnje riješili financijskih briga.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.