Beba Mama poslije poroda 14. studenoga 2016.

Je li krvarenje nakon poroda opasno?

ginekolog pregled
Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Ginekologinja Senka Sabolović Rudman odgovara čitateljici koliko dugo nakon poroda je normalno prokrvariti na ginekološkom pregledu

Porod mi je bio lak i brz. Rodila sam u roku 2.5 sata od puknuća vodenjaka, prirodnim putem, 6 dana prije termina. Prvu menstruaciju dobila sam točno 40. dan nakon poroda. Na prvom ginekološkom pregledu sve je bilo u redu, na porodu su me rezali i brzo sam zarasla. Prokrvarila sam prilikom pregleda, što je doktorica rekla da je normalno. Nakon mjesec dana išla sam na drugi pregled. Prilikom pregleda i vađenja Papa testa također sam prokrvarila, što je navodno isto normalno. Zanima me, koliko ću dugo krvariti prilikom pregleda, s obzirom da sam naručena ponovno za mjesec dana? Nisam još imala spolni odnos, pa me strah da ne prokrvarim i prilikom toga.

ginekolog pregled | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

Mislim da krvarenja iza pregleda koje navodite nisu razlog za zabrinutost. Naime, obzirom na prethodnu trudnoću i babinje epitel vaših genitalnih organa još je uvijek vulnerabilan, tanak i osjetljiv. Ovakve promjene češće viđamo kod žena koje doje, budući da hormon koji podržava dojenje (prolaktin) koči lučenje steroidnih hormona (estradiola i progesterona). Deficit ovih hormona može biti prisutan i neovisno o dojenju, kod sporijeg oporavka hormonske osovine hipotalamus - hipofiza - jajnik što također viđamo kod žena iza poroda i babinja.

Kako se vagina mijenja nakon poroda?

Manjak estradiola i progesterona dovodi do promjena u rodnici koje sliče onima u peri i/ili postmenopauzi. Naime, stijenka rodnice biva izrazito stanjena, crvena i osjetljiva, a epitel grla maternice bude stanjen i vulnerabilan. Sve te promjene mogu biti razlogom kontaktnog krvarenja (kod pregleda ili spolnog odnosa). Na vaše pitanje koliko ćete još krvariti tijekom pregleda nemoguće je dati precizan odgovor. Kontaktna krvarenja bi trebala prestati kad lučenje steroidnih hormona (estradiola i progesterona) postane optimalno što je /iza poroda i babinja/ individualna karakteristika.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.