Trudnoća Trudnica 01. prosinca 2016.

Na komplikacijama sam, hoću li na rodiljnom dopustu primati punu plaću?

trudnica
Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Trudnicu koja je na bolovanju zbog komplikacija zanima hoće li do otvaranja rodiljnog dopusta imati pravo na punu rodiljnu naknadu

Trenutno sam na komplikacijama u trudnoći i primam 830 kn mjesečno jer sam imala 14 mjeseci staža s prekidima. Zanima me hoću li kod otvaranja porodiljnog dopusta 45 dana prije početi dobivati iznos pune plaće jer ću imati 19 mjeseci staža ili ću dobivati minimalnu od 1600 kn?

trudnica | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

Uvjete za ostvarivanje prava na rodiljnu naknadu izračunatu s osnove isplaćenih plaća je ostvareni staž s osnove rada i to u trajanju od 12 mjeseci neprekidno odnosno 18 mjeseci s prekidima u posljednje dvije godine. Ako isti nije ostvaren, tada rodiljna naknada iznosi 1663,00 kune mjesečno. 

Kod vas će se tek s početkom obračuna roditeljske naknade ostvariti uvjet staža te samim time će se podignuti i limitirani dio novčane naknade, no najviše do 2600,00 kuna mjesečno ukoliko primate minimalnu plaću. 

 • lucilu

  Ok hvala na odgovorima. Nekad se bojim da mi nece biti dovoljno para za sve jer ipak onih 800 i nesto sitno je malo, a u kreditima sam planiram dijete.pa mi je to vrlo vazno

 • Avatar Lordy
  Lordy

  70% je za obicna bolovanja, a ti tribas otvorit komplikacije u trudnoci kod ginekologa. 

 • lucilu

  Jer mi je rekla jedna zena sa posla da ide 70 posto od place i tolko iznosi mjesecno primanje

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.