Beba Mama poslije poroda 12. ožujka 2017.

Duži porodiljni smanjuje rizik od postporođajne depresije

Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Postporođajna depresija rjeđa je kod majki koje duže ostaju doma s bebom, a što je porodiljni duži, to su i one manje sklone obolijevanju

Rizik od razvoja postporođajne depresije, za koju se vjeruje da je uzrokovana hormonskom neravnotežom kod novih majki, veći je među ženama koje imaju kraći porodni dopust, kažu znanstvenici sa Sveučilišta Maryland.

Elizabeta Radonić Možda te zanima... Većina žena ne prepozna postporođajnu depresiju Beba

Ovo stanje pogađa oko 13 posto majki i obično se javlja oko tri mjeseca nakon rođenja djeteta, pokazuje anketa više od 800 majki. Od toga, jedna grupa vratila se na posao šest tjedana nakon poroda, druga grupa nakon 12 tjedana, a treća šest mjeseci nakon poroda. Žene koje su na porodiljnom dopustu bile najmanje šest mjeseci znatno su rjeđe patile od postporođajne depresije. Trajanje porodiljnog najmanje šest mjeseci, štiti dijete, ali i majku.

mama, posao, beba Možda te zanima... Povratak na posao nakon porodiljnog Vrtić

Nakon šest mjeseci, mnoge žene bi se željele vratiti na posao, jer im se vraća nagon da ponovno budu produktivne, te da se druže s kolegama. U Americi, većina zaposlenih majki radi već tri mjeseca nakon poroda, a uobičajeno trajanje porodiljnog dopusta u Europi je od 14 do 18 mjeseci (Njemačka, Belgija, Danska, Austrija, Španjolska, Francuska, Slovenija, Poljska), a u Češkoj, Mađarskoj Finskoj i Slovačkoj predviđa se dopust od 18 mjeseci.

Vida Bilogrević Gatolin Možda te zanima... 'Ne bih prekidala porodiljni da nisam morala' Beba

Prethodna istraživanja su pokazala da kod brzog povratka na posao, žena i dalje fizički i psihički brine za dijete iz sata u sat, sve dok pokušava žonglirati radne obveze.
 

Kakva su vaša iskustva s porodiljnim dopustom? Pišite nam u komentarima.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.