Beba Mama poslije poroda 12. siječnja 2017.

Porodiljna naknada za stranu državljanku u Hrvatskoj

trudnica posao
Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Pravna klinika odgovara na pitanje trudnici koja ima privremeni boravak u Hrvatskoj, bila je 15 mjeseci u radnom odnosu bez prekida

Poljakinja sam i imam priznati privremeni boravak koji sam započela 2013. zbog spajanja obitelji. Sada imam osobnu iskaznicu i priznati privremeni boravak do 2019., ali u 2018. mogu podnijeti zahtjev za stalni boravak. Suprug i ja imamo vlastiti stan u Zagrebu i ne planiramo se preseliti. U Hrvatskoj radim bez prekida 15 mjeseci na puno radno vrijeme. Zadnja tri mjeseca sam na bolovanju zbog čuvanja trudnoće i za oko dva tjedna počinje mi rodiljni dopust.

Moje pitanje je što u ovom trenutku trebam napraviti kao stranac na privremenom boravku da ne izgubim rodiljni dopust prvih 6 mjeseci života mog djeteta i poslije ovih dodatnih 6 mjeseci, znači do godinu dana starosti djeteta? Imam li pravo na prijavu na Hrvatski zavod za zapošljavanje ili je to samo za hrvatske državljane?

Kad nisam radila imala sam kao stranac obavezu plaćati sama zdravstveno osiguranje u HZZO, trebam li ponovno plaćati sama ako poslodavac ne produži mi ugovor, ako sam na porodiljnom? I što će biti sa zdravstvenim osiguranjem mog djeteta u onom trenutkuako ostanem bez posla?

Moj suprug nije prijavljen u HZZO, jer radi izvan Hrvatske. Imam li ja pravo na jednokratnu novčanu potporu za rođenje djeteta?

Imate pravo na jednokratnu novčanu potporu za novorođeno dijete jer ispunjavate uvjete koji su propisani Zakonom o rodiljnim i roditeljskim potporama (NN 85/08, 110/08, 34/11, 54/13). 

Prema članku 42. dotičnog Zakona, osoba koja je u radnom odnosu prilikom otvaranja porodiljnog dopusta, ima pravo na jednokratnu novčanu potporu, ako su na dan rođenja djeteta ispunjeni ovi uvjeti:

 • da je hrvatski državljanin ili stranac sa stalnim boravkom u Republici Hrvatskoj u neprekidnom trajanju od 12 mjeseci
 • da je zdravstveno osiguran po propisima o obveznom zdravstvenom osiguranju

Zahtjev za jednokratnu novčanu potporu se može podnijeti i ostvariti pod uvjetom da je dijete:

 • upisano u Maticu rođenih
 • prijavljeno kao član njihova kućanstva
 • da je zdravstveno osigurano po propisima o obveznom zdravstvenom osiguranju. 

Da bi ste ostvarili pravo na jednokratnu novčanu pomoć, najkasnije u roku od 6 mjeseci od dana rođenja djeteta, morate podnijeti zahtjev i priložiti rodni list djeteta te svu dokumentaciju kojom dokazujete ispunjenje uvjeta. 

Iako ste strankinja, imate pravo na rodiljni i roditeljski dopust te porodiljnu naknadu, upravo zbog činjenice da što ste bili zaposleni u Republici Hrvatskoj neprekidno 12 mjeseci. Nakon što vam Vaš ginekolog otvori porodiljni dopust, s papirom koji ste dobili od njega javite se područnoj službi Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje koji će Vas unijeti u svoju evidenciju i pokrenuti postupak otvaranja porodiljnog dopusta. 

Ukoliko Vam radni odnos prestane tijekom trajanja rodiljnog dopusta, dužni ste se prijavite područnoj službi Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje, te će Vas oni tada zdravstveno osigurati te Vam do isteka 6 mjeseci starosti djeteta isplaćivati novčanu potporu u iznosu Vaše plaće koju ste dobivali kad ste bili zaposleni, a drugih 6 mjeseci života djeteta, imate pravo koristiti roditeljski dopust kao nezaposlena osoba. 

Što se tiče zdravstvenog osiguranja djeteta, dijete je zdravstveno osigurano prema Zakonu o obveznom zdravstvenom osiguranju (NN 80/13, 137/13) kao svako dijete s hrvatskim državljanstvom te ima pravo da mu se isplaćuje zdravstveno osiguranje na teret državnog proračuna. Dužni ste ga upisati u Maticu rođenih te se zajedno s njegovim rodnim listom, matičnim brojem koji ćete dobiti za njega i Vašim uvjerenjem o boravištu prijaviti na Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje prema Vašem mjestu privremenog boravka. Vi ćete si kao strankinja, nakon isteka rodiljnog i roditeljskog dopusta morati sami plaćati zdravstveno osiguranje.

Sukladno članka 15. Zakona o posredovanju pri zapošljavanju i pravima za vrijeme nezaposlenosti (NN 80/08, 94/09, 121/10, 25/12, 118/12, 12/13, 153/13) Hrvatskom zavodu za zapošljavanje se, radi ostvarivanja prava na novčanu naknadu, može prijaviti nezaposlena osoba stranac kojem je prestao radni odnos u Republici Hrvatskoj bez njegove krivnje ili uz pristanak, ako ima odobren privremeni boravak u Republici Hrvatskoj. Nezaposlena osoba stranac se prijavljuje područnoj službi Zavoda prema mjestu odobrenog privremenog boravka.  Po iskorištenosti novčane naknade, odnosno po isteku privremenog boravka osoba se prestaje voditi u evidenciji Zavoda.

 • Važna obavijest
  Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Mama dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Mama te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
 • Kalimero12

  Moze li mi netko pomoći oko naknade? Udala sam se iz BiH u HR u devetom mjesecu 2016 iako sam bila državljanka RH u BiH tek sam u 9 mjesecu dobila osobnu sa boravkom u RH. Ocekivam blizance početkom 11 mjeseca 2017.trenutno sam zaposlena.zanima me kakva prava imam? Suprug je u radnom odnosu.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.