Trudnoća Trudnica 15. svibnja 2013.

Rodiljni dopust u Hrvatskoj

mame djeca kolica
Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Saznajte sve detalje o rodiljnom i roditeljskom dopustu te koja prava imate kao trudnica ili dojilja

Bliži se kraj vaše trudnoće i pitate se kada i gdje točno trebate prijaviti rodiljni i roditeljski dopust, koja su vaša prava i koja vam je sve dokumentacija potrebna. Donosimo vam odgovore na ta pitanja  kako biste mirno i spremno dočekali rođenje vašeg djeteta.

Obvezni rodiljni dopust

Prvih godinu dana koje provodite sa svojom bebom dijeli se na  obvezni i dodatni rodiljni dopust te roditeljski dopust.

Obvezni rodiljni dopust traje 98 dana, odnosno 28 dana prije očekivanog poroda te 70 dana nakon rođenja djeteta. Iznimno na temelju nalaza ginekologa obvezni rodiljni dopust može početi 45 dana prije očekivanog poroda, a to utvrđuje liječnik opće medicine.

Nakon proteka obveznog rodiljnog dopusta majka ima pravo na dodatni rodiljni dopust do navršenih šest mjeseci života djeteta, a dodatni rodiljni dopust majka može prenijeti na oca pisanom izjavom uz njegovu prethodnu suglasnost.

Prvih šest mjeseci – 100 posto plaće

Tijekom prvih šest mjeseci od rođenja djeteta naknada za rodiljni dopust iznosi 100 posto plaće, a ako je majka nezaposlena 1663 kune mjesečno, odnosno 50 posto proračunske osnovice.

Treba napomenuti i da rodilja, koja u dvije godine prije poroda ima staž zdravstvenog osiguranja kraći od 12 mjeseci bez prekida, odnosno 18 mjeseci s prekidima, za cijelo vrijeme korištenja rodiljnog i roditeljskog dopusta također ima pravo samo na naknadu plaće u visini od 1663 kune, odnosno 50 posto proračunske osnovice.

Za ostvarivanje prava na rodiljni dopust potrebna vam je sljedeća dokumentacija:

 • izvješće o bolovanju
 • potvrda o plaći koju izdaje poslodavac
 • osobna iskaznica
 • zdravstvena iskaznica
 • tekućeg računa na koji želite primati naknade

Te dokumente trebati odnijeti u područni ured Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje.

Roditeljski dopust duži ako ga koristi i otac

Po isteku rodiljnog dopusta roditelji mogu koristiti roditeljski dopust u trajanju od još šest mjeseci za prvo i drugo rođeno dijete te 30 mjeseci za rođene blizance, treće i svako sljedeće dijete. Ako djetetov otac koristi pravo na roditeljski dopust u trajanju od najmanje tri mjeseca, ukupni roditeljski dopust produžuje se za dva mjeseca.

Prije isteka rodiljnog dopusta potrebno se javiti u područni ured Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje. Roditeljski dopust mogu koristiti oba roditelja, a ako ga koristiti samo jedan roditelj, u tom slučaju se drugi roditelj pisanom izjavom u područnom uredu odriče svog prava.

Za drugih šest mjeseci dopusta mjesečna naknada iznosi najviše 2660 kuna.

Slobodni dani za preglede u trudnoći

S uvođenjem novog Zakona o rodiljnim i roditeljskim potporama, koji je stupio na snagu u ožujku 2011. godine, uvedeni su i slobodni dani za prenatalne preglede. Naime, trudna radnica ima pravo na jedan slobodan radni dan mjesečno s time da je poslodavcu to dužna najaviti dva dana prije najavljenog pregleda.

Uvedena je i stanka za dojenje u trajanju od dva sata dnevno za radnice koje doje s time da se to pravo može koristiti do navršene 1. godine života djeteta.

Nakon iskorištenog rodiljnog i roditeljskog dopusta, jedan od roditelja ima pravo ne raditi do navršene 3. godine života djeteta i tada radni odnos miruje. 

 • Važna obavijest
  Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Mama dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Mama te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
 • Ruza1234

  Pozdrav  U stalnom sam radnom odnosu već osam godina imala sam plaću oko 4,500 kn s prvim djetetom sam primala porodiljni prvih 6 mj punu plaću drugih 6 mj 2660 kn ,u medjuvremenu sam ostala opet trudna i vratila se na posao da bi imala 3 isplaćene plaće i opet punu naknadu za porodiljni i naravno išla na komplikacije, Sad sam opet ostala trudna i nisam se mogla vratiti na posao pa sam iskoristila porodiljni od oba djeteta koji traje do 2.6 a termin mi je 30.6. Ginekolog mi porodiljni otvara 3.6 Moje pitanje je koliku cu primati naknadu ako mi netko zna kazati i oprostite na dugom postu ...:D

 • Gabaja

  Postovani!Imam pitanje:)31.11 sam dobila otkaz kao visak i prijavila se na burzu....u medjuvremenu sam nasla posao koji bi pocela raditi sa 01.01.2014 .kao slag na sve prekjucer sam saznala da sam trudna.....s obzirom ako pocnem raditi imat cu tu pauzu od 31og dana u stazu....Koja imam prava ako se zaposlim ili su mi primanja ista ako ostanem na burzi...ne pitam samo radi sebe...nije problem raditi ,rana je trudnoca,ali mi je zao poslodavca da uhodava mene pa za par mjeseci ponovo trazi radnicu...puno hvala na odgovoru!

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.