Roditelji Mama zna najbolje 14. svibnja 2018.

Postoji li uopće hrana koju dojilje ne bi smjele jesti?

Foto: Freepik

Powered by:

klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Na važnost majčina mlijeka ne treba trošiti riječi, svi znamo da je to najbolja hrana koju će dijete ikad jesti. No naravno da majka koja doji želi učiniti sve što može kako bi ono bilo što kvalitetnije

Ne postoji hrana koju bi dojilje trebale potpuno izbjegavati, većina majki može nastaviti jesti kao u trudnoći, kaže Lindsey Shipley, osnivačica edukacijskog programa Lactation Link i savjetnica za dojenje. Ona tvrdi da ne postoji ni jedna hrana koju bi dojilje trebale u potpunosti izbjegavati, nego je, kao i u svemu ostalom, ključ u moderaciji. Naravno da postoji hrana koja je zdravija i ona koja je manje zdrava, ali sve dok zdravija hrana u jelovniku prevladava, a nezdrava je svedena na manje količine, neće biti problema, njezino je mišljenje. Dakle, pravo je pitanje koju bi hranu dojilja trebala reducirati (nikako ne izbaciti), a koju više uključiti u svoju prehranu.

Koju hranu reducirati i zašto?

Oprezne kakve jesmo (pogotovo kad jedemo za dvoje - u smislu kvalitete, a ne kvantitete!), u preporukama za i protiv prvo se fokusiramo na zabrane, a potom na povećanje kvalitete. Stoga evo prvo hrane koju majka treba reducirati u svojoj prehrani dok doji:

  • kava: djetetov organizam nije prilagođen za njezino procesiranje, pa može poremetiti njegov ritam spavanja
  • pepermint i peršin: mogu dijete učiniti gladnijim
  • čokolada: može imati laksativni učinak na dijete
  • riba: kao i u trudnoći, preporuka je izbjegavati samo određene vrste

Najčešći alergeni i kako ih prepoznati:

Mliječni proizvodi: ako dijete ima ekcem, neki drugi kožni problem ili ima problema sa spavanjem, možda mu smeta kravlje mlijeko, pa je potrebna eliminacijska dijeta.

Pšenica: Netolerancija na gluten može biti krivac za krvave stolice, razdražljivost i bolni trbuščić. Sporo ponovno uvođenje pomaže u određivanju alergije ili netolerancije.

Kikiriki i orašidi: najčešći su alergeni, pričekajte s njihovim uvođenjem pogotovo ako imate obiteljsku povijest takve alergije. Najčešći su simptomi osip, crvenilo i oteklina oko usta.  

Citrusi: gastrointestinalni trakt dojenčeta nije još razvijen, pa ga citrusi mogu iritirati. Simptomi su pljuvanje hrane, razdražljivost djeteta i čak pelenski osip. Izvor vitamina C možete naći u ananasu i mangu.

Koja se hrana preporučuje i zašto?

Plava riba (tuna, losos, sardine, inćuni i skuša) jer je bogata omega-3 masnim kiselinama koje imaju važnu ulogu u smanjenju rizika od kasnijeg nastanka degenerativnih bolesti djeteta. Prehrana bogata tim namirnicama djeluje povoljno na zdravlje srca i krvnih žila, a ujedno osigurava pravilan razvoj mozga i vida u dojenčadi i djece.

Crveno meso, jetrica, jaja, lisnato povrće, mahunarke, srdela, školjke, sušeno voće jer su bogati željezom. Tijekom trudnoće i za vrijeme dojenja potrebe za željezom se udvostručuju. Željezo doprinosi smanjenju umora i iscrpljenosti majke, a mahunarke i tamnozeleno lisnato povrće te jetrica i školjke također su bogati vitaminom B6 koji pridonosi razvoju živčanog sustava djeteta.

Leća, špinat, kelj, blitva, naranče, šparoge, crveni grah, brokula, integralna tjestenina i kruh od cjelovitih žitarica, avokado i sok od rajčice – jer su izvor folne kiseline koja ima bitnu ulogu u razvoju djetetova mozga, njegove radne memorije i fine motorike.

Orašasti plodovi, sjemenke sezama, suncokreta, bundeve, lana, indijski oraščići, chia sjemenke, banane, tofu, zobena kaša, brokula i grašak – jer su prirodan izvor magnezija potrebnog za normalan rast i razvoj kostiju te održavanje normalne funkcije živaca i mišića.  Istraživanja upućuju na efikasnost magnezija kod visokog krvnog tlaka, grčeva, konstipacije i žgaravice.

Dodaci prehrani

Preporuke i prijedloge u vezi s jelovnikom lako je pročitati i načelno prihvatiti, a teže uklopiti u osobnu prehranu i jelovnik cijele obitelji. Da ne bismo štogod bitnoga propustile u ovoj ključnoj fazi razvoja djeteta pomažu nam pravilno dozirani i uravnoteženi dodaci prehrani, primjerice Almagea® PRENATAL OMEGA3+.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.