Beba Saznajte sve o probavi beba 10. ožujka 2017.

Namirnice u prehrani dojilja koje pogoršavaju grčeve

trudnoća prehrana zdrava hrana
Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Mlijeko je prva namirnica s kojom se novorođenče upoznaje i tijekom prve godine predstavlja nezamjenjiv izvor hranjivih tvari

Jedinstveno prilagođene i lako probavljive hranjive tvari u majčinom mlijeku zadovoljavaju potrebe dojenčadi te omogućuju pravilan rast i razvoj. Tijekom prvih 4-6 mjeseci života preporučuje se isključivo hranjenje majčinim mlijekom. Neke majke uz dohranu nastavljaju s dojenjem i nakon prvog rođendana djeteta, što je i preporuka Svjetske zdravstvene organizacije.

Okus majčinog mlijeka i osjetljivost na određene namirnice

Bez obzira na dojenje, važno je da majka konzumira raznoliku hranu jer beba kroz mlijeko dobiva uvid u različite arome. Naime, okus majčinog mlijeka se mijenja ovisno o njenoj prehrani. Nije mala vjerojatnost da beba još više zavoli majčino mlijeko ako je prethodno konzumirala jela s češnjakom. Bez obzira na blagodati majčina mlijeka, neka djeca mogu biti osjetljivija na pojedine namirnice koja majka jede. No, dojilja će ubrzo shvatiti ako je dijete nakon hranjenja nervozno, neutješno plaće ili nemirno spava. 

Dojenče koje ima grčeve naglo počinje plakati bez jasnog povoda i neutješno plače, obično vriskavim glasom, dulje vrijeme kontinuirano. iako su grčevi ili kolike dobro poznati od davnina, još uvijek nije sasvim razjašnjeno zašto nastaju, niti kako ih u potpunosti smiriti. Grčevi nisu simptom bolesti i ne ugrožavaju zdravlje djeteta. Međutim iako bezazlene, predstavljaju veliki stres za roditelje i dijete, prvenstveno jer se ponavljaju i s obzirom na slabu učinkovitost mjera kojima ih pokušavamo smiriti te relativno dugo trajanje.

kolike grčevi beba plač | Author: Shutterstock Foto: Shutterstock

Kolike najčešće započinju već u prvom mjesecu, drugi do treći tjedan života, a kod nedonošene djece nakon dva to tri tjedna od očekivanog termina rođenja. Vrhunac simptoma vidimo oko 6. tjedna, nakon čega slijedi lagano smirivanje i na kraju prestanak kolika oko navršenog 3. mjeseca života u većini slučajeva. Rijetko se tegobe mogu rastegnuti i na 4. mjesec. 

Utjecaj prehrane majke na pogoršanje grčeva

Bez obzira na plač bebe, koliko god se to čini teško, potrebno je nastaviti ustaljeni ritam hranjenja. Svaki puta kada dojenče zaplače ne znači da ga treba hraniti, pogotovo ako je prethodno pojelo normalan obrok. Isto tako često nuđenje s čajem, samo može pogoršati kolike, tj. poremetiti probavu djeteta. Ako dijete dobiva majčino mlijeko i napreduje, a ima grčeve, nije potrebno dodavati drugo mlijeko ili ga zamijeniti adaptirani.

Iako hrana koju majka konzumira nije uzrok, neke namirnice u prehrani dojilje mogu pogoršati grčeve kod malih beba. Majka sama može pratiti koja hrana izaziva smetnje kod bebe pa ih izbaciti iz prehrane. Nekada treba čak dva tjedna kako bi hrana izašla iz majčinog organizma, zato budite strpljivi.

majčino mlijeko, izdajanje | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

Grčeve može pogoršati jedna ili više namirnica, a majke koje doje posebno trebaju obratiti pozornost pri konzumaciji sljedećih namirnica:

 • mliječni proizvodi
 • citrusi
 • napici koji sadrže kofein poput kave i čajeva
 • čokolada
 • školjke i slični morski plodovi
 • proizvodi od soje
 • kikiriki
 • pšenica
 • meso poput piletine i junetine
 • jaja
 • orasi
 • kukuruz

Ako majka konzumira neku od navedenih namirnica, postoji mogućnost da će to dodatno utjecati na nadimanje bebinog trbuščića. Na pogoršanje grčeva kod beba utječe i povrće koje napuhava i odrasle zdrave osobe, a riječ je o cvjetači, kupusu, brokuli, crvenom luku, paprici i rajčici. Iako su grčevi neizbježni, svome djetetu možete olakšati situaciju izbjegavanjem navedenih namirnica.

Fill out my online form.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.