Beba Mama poslije poroda 30. prosinca 2017.

Dobra vijest za mame koje doje

vino
Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Stručnjaci kažu da mame koje doje u ovo blagdansko vrijeme ipak ne moraju brinuti da će naštetiti bebi ako popiju malo alkohola. Ipak, trudnicama se i dalje savjetuje izbjegavanje alkohola

Mame koje doje smiju piti alkohol? Stručnjaci kažu da umjerene količine alkohola u razdoblju dojenja ipak neće naštetiti bebi. Inače, Kraljevski koledž ginekologije te Kraljevski koledž primalja bili su prije vrlo strogi što se tiče pijenja alkohola tijekom dojenja te su trudnicama i dojiljama preporučili potpuno izbjegavanje alkohola. I drugi stručnjaci prije su bili oprezni te su tvrdili da jedno do dva pića tjedno neće naštetiti djetetu, ali ako žele biti potpuno sigurne, za mame je najbolje da potpuno izbjegavaju alkohol. Iako sada ovaj savjet i dalje vrijedi za trudnice, mame koje doje ipak se mogu malo opustiti. 

trudnica trudnoća alkohol Možda te zanima... Koliko je stvarno štetan alkohol u trudnoći? Trudnoća

Stručnjak za dojenje dr. Jack Newman kaže da je zabrana alkohola dojiljama samo mit i mame koje doje ne moraju se potpuno suzdržavati od alkohola.

"Umjereno konzumiranje alkohola ne bi trebalo biti zabranjeno. Isto kao i mnogi lijekovi, u majčinom mlijeku završi vrlo malo alkohola. Majke mogu piti malo alkohola i nastaviti dojiti, a zabranjivanjem alkohola bez razloga ograničavamo dojilje", rekao je.

Količine alkohola u mlijeku nisu opasne

Carlos Gonzales, pedijatar i autor knjige Breastfeeding Made Easy, rekao je da je nemoguće da bi alkohol u mlijeku imao ikakav utjecaj na bebu, jer količine koje dođu do majčinog mlijeka nisu opasne.

"Pijani ste ako u krvi imate razinu alkohola višu od 0.15 posto. Nemoguće je da majčino mlijeko sadrži više od 0.55 alkohola. Za usporedbu, bezalkoholno pivo može sadržavati i do 1 posto alkohola. Čak i kad bi se mlijeko potpuno opijene majke spremilo u bočicu i prodavalo, moglo bi biti označeno s 'bezalkoholno'", objasnio je.

 

žena, večera, vino, društvo, parovi | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

 

Naravno, opijanje i dojenje (ili bilo kakva briga o bebi) nikako nije preporučljivo. No Gonzales kaže: "Čak i ako majka pije tri čaše vina dnevno, dojenje je bolje za dijete nego hranjenje na bočicu".

mama beba Možda te zanima... Ako dojite, pripazite na ove namirnice! Beba

Međutim, tri čaše vina više je od preporučljive granice za žene, i možda neće naštetiti bebi, ali ne donosi dobrobiti ni vašem tijelu. Ova saznanja ipak su dobra vijest za mame koje doje i koje mogu biti sigurne da neće naštetiti djetetu ako popiju čašu vina uz božićni ručak.

"Oni koji preporučuju potpuno odricanje od alkohola nisu svjesni da će mnoge žene prestati dojiti kako bi mogle piti alkohol. Ovu preporuku mnoge žene vidjet će kao još jednu zabranu koja im negativno utječe na društveni život. To je još jedna žrtva koju tražimo od mama jer nemamo povjerenja u njih da mogu piti alkohol oprezno i umjereno", rekla je Emma Pickett, predsjednica Udruženja dojilja.

kampanja dojenje Možda te zanima... Potiče li ova kampanja na zdravu prehranu ili posramljuje dojilje? Beba

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.