Beba Mama poslije poroda 29. kolovoza 2016.

Treba li dojilja uzimati dodatke prehrani?

majka sin beba
Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Mmau zanima mora li uzimati i dalje vitamine kad beba ima skoro godinu dana, a nutricionistica Mirna Trumbetaš odgovara i daje savjete za pravilnu prehranu

Pijem tablete Prenatal redovito od trećeg mjeseca trudnoće. Beba sad ima 11 mjeseci i dalje dojim, uz ostalu hranu. Zanima me trebam li još i koliko dugo piti te vitamine ili da uzmem neke druge?

Generalno nisam pobornik dodataka prehrani ukoliko se pravilno, raznovrsno i redovito hranite te ukoliko vam liječnik nije ustanovio manjak nekog vitamina i minerala pa ga tim putem nadoknađujete. Dakle moj prijedlog je kvalitetna prehrana i time dobivate sve potrebno na prirodan način što će se zasigurno apsorbirati dok kod dodataka prehrani nikada ne možemo u potpunosti biti sigurni.

Kako odabrati dodatke prehrani za trudnice i dojilje?

majka sin beba | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

S obzirom da dijete ima skoro godinu dana vi zaista možete jesti sve i niste u strahu od grčeva i tome slično. Kroz dan bi trebali imati tri glavna obroka i dva međuobroka raspoređena tako da ih konzumirate svaka tri do četiri sata. U glavnim obrocima trebale bi biti zastupljene sve makrohranjive tvari (ugljikohidrati, bjelančevine i masti) te mikrohranjive tvari (vitamini i minerali). Od ugljikohidrata preporučljivo je konzumirati složene, dakle krumpir, rižu, tjesteninu, kruh te ostale žitarice poput ječma, raži, heljde i dr. Prednost dajte njihovim integralnim varijantama.

7 idealnih večera za dojilju

Od bjelančevina dobro je konzumirati puretinu, piletinu, jednom tjedno crveno meso (svinjetina, teletina, junetina, konjetina), svježi sir, jaja, fermentirani mliječni proizvodi poput jogurta, kiselog mlijeka, acidofila ili kefira, ribu, rakove i školjke koji su izvori bjelančevina životinjskog podrijetla, a mahunarke (grah, grašak, bob, mahune, slanutak, leća), cjelovite žitarice i orašasto voće koji su izvori bjelančevina biljnog podrijetla, dok su predstavnici masti naravno ulja (suncokretovo, laneno, maslinovo, bučino, sezamovo, pšeničnih klica itd.), sjemenke (bućine, sezamove, lanene i suncokretove) i orašasto voće (bademi, lješnjaci, orasi, brazilski i indijski oraščići). Svakako neka povrće u obliku variva, sirovo ili kuhano na pari bude što više uključeno u dnevne obroke, a sezonsko i suho voće neka čini međuobroke i smanjuje želju za slatkim.

Ako dojite, pripazite na ove namirnice!

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.