Trudnoća Vodič kroz prehranu u trudnoći 20. ožujka 2017.

Koje hranjive tvari su ključne u prehrani dojilja?

dojenje
Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Kada novorođenče dođe na svijet, njegova tjelesna masa čini samo 5 posto tjelesne mase odraslih, ali zato veličina mozga čini 70 posto veličine odraslog mozga

Posljednja 3 mjeseca trudnoće i prvih nekoliko godina djetetovog života ključne su za pravilan razvoj mozga, a veliku ulogu ima i prehrana dojilje. Preostali rast mozga odvija se tijekom prve godine života te u predškolskoj dobi, tako da je rast mozga većinom završen do pete ili šeste godine života. U tom osjetljivom razdoblju za rast mozga i razvoj mentalnih sposobnosti, od osobite je važnosti dovoljan unos specifičnih nutrijenata.

Ključni nutrijenti za trudnice i dojilje

Željezo doprinosi smanjenju umora i iscrpljenosti te normalnom stvaranju crvenih krvnih zrnaca i hemoglobina i važno je kako za trudnice, tako i za dojilje. Najbolji prirodni izvori željeza u hrani su crveno meso, riba te meso peradi. Vitamin B6 je prijeko potreban za razgradnju proteina, masti i ugljikohidrata. Jod je potreban za normalno funkcioniranje štitnjače. Najpouzdaniji prehrambeni izvor je jodirana kuhinjska sol – 1 čajna žličica osigurava oko 400 μg joda, a kao dobar prehrambeni izvor ističu se riba i plodovi mora.

oslić riba | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

Magnezij je mineral koji je zastupljen u ljudskom tijelu u količini od otprilike 25 grama, od kojih je preko 50 posto smješteno u kostima. Istraživanja upućuju na efikasnost magnezija kod visokog krvnog tlaka tijekom trudnoće, grčeva, konstipacije i dispepsije (žgaravica). Magnezij je također prijeko potreban za normalan rast i razvoj kostiju te održavanje normalne funkcije živaca i mišića. Vitamin D se posljednjih godina razmatra kao nutrijent s brojnim blagotvornim učincima te je uputno prehranu obogatiti ovim dragocjenim vitaminom.

Omega-3 masne kiseline za razvoj mozga i rožnice oka

DHA (dokosaheksaenska masna kiselina) pripada skupini omega-3 masnih kiselina te je dominantna gradivna struktura mozga i mrežnice oka pa se smatra da unos DHA u trudnica i dojilja doprinosi normalnom razvoju mozga i oka fetusa i dojene dojenčadi. DHA je u prvim ključnim godinama života esencijalna, odnosno ljudsko tijelo je ne može sintetizirati u dovoljnoj količini što upućuje na nužnost njenog dodatnog unosa. Riba, osobito ona masna, najbolji je izvor DHA.

"Tijekom posljednjih 30 godina brojna su znanstvena istraživanja ukazala na važnost određenih nutrijenata tijekom pripreme za trudnoću, trudnoće i dojenja, a najveći broj dokaza postoji za folnu kiselinu, omega-3 masne kiseline (DHA i EPA), željezo, jod, vitamine B6, B12, D te magnezij. Te hranjive tvari ponekad se nazivaju i ključnim nutrijentima za zdravu trudnoću i dojenje", objašnjava nutricionistica doc.dr.sc Darija Vranešić Bender.
razvoj 
Almagea PRENATAL OMEGA3+ za trudnice i dojilje sadrži ključne nutrijente u kombinaciji s omega-3 masnim kiselinama za normalan rast i razvoj djeteta.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.