Beba Dojenje 24. svibnja 2018.

Što ne smijem jesti dok dojim?

dojenje beba dojilja
Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Mamu zanima mora li izbaciti neke namirnice iz prehrane dok doji, a nutricionistica Tena Niseteo objašnjava u kojim slučajevima dojilja mora pripaziti što jede i mijenjati prehrambene navike

Imam sina starog 2 mjeseca i isključivo ga dojim. Zanima me mogu li u prehranu ubaciti zobeno mlijeko, sojino mlijeko, aronija džem i takve, nesvakidašnje namirnice, koje sam i prije uzimala. Nisam ih uzimala u trudnoći, ali sada kada sam rodila željela bih nastaviti, tim više, da se i beba navikne na neuobičajene zdrave namirnice.

Izbacivanje bilo kojih namirnica iz prehrane tijekom trudnoće ili tijekom dojenja nije znanstveno opravdano, a s nutricionističke strane, štoviše, smatra se nepovoljnim za organizam majke. Postoje mnoga tradicionalna vjerovanja i sugestije da bi iz prehrane dojilje trebale izbaciti pojedine mahunarke i kupusarke te citruse i poneke alergene, no, ovo se od strane stručnjaka ne preporučuje i ne smatra potrebnim.

mama bebea kuhinja hrana Možda te zanima... Zabranjena hrana za dojilje Beba

Istina je da se nekim majkama, kod čije je novorođenčadi i dojenčadi postavljena dijagnoza određene nutritivne alergije i izrazite hipersenzitivnosti, preporučuje eliminacijska prehrana koja je adekvatno suplementirana, no u drugim slučajevima to je nepotrebno.

Stoga, slobodno konzumirajte svoju uobičajenu prehranu i vodite računa o tome da si, ako eliminirate bilo koju skupinu namirnica iz prehrane, osigurate adekvatnu zamjenu ili, ako to nije moguće, suplementaciju nutrijenata koje ste u velikoj mjeri izgubili mogućom eliminacijom. 

trudnica hrana Možda te zanima... Ideje za zdrave međuobroke za trudnice i dojilje Trudnoća

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.