Beba Dojenje 14. srpnja 2017.

Većina mama nije fokusirana na bebu tijekom dojenja?

Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Novo istraživanje otkrilo je kako većina mama nefokusirano hrane svoje bebe, a pažnju im najčešće odvlače mobiteli, televizija i kompjuter

Iako vjerojatno znate da je dojenje ili hranjenje bebe na bočicu jedna od boljih načina kako da se povežete sa svojom bebom, to vrijeme hranjenja ponekad se može činiti kao da traje cijelo vrijeme. Zato je jako lako provesti to vrijeme provjeravajući Facebook, Instagram, email ili gledati neki film ili seriju umjesto fokusirati svoju pažnju na bebu.

Prema novom istraživanju koje je objavljeno u časopisu Journal of Nutrition Education and Behavior, većina mama nije fokusirana na bebu prilikom hranjenja. Istraživači su otkrili kako mame nisu bile fokusirane gotovo polovicu puta tijekom hranjenja bebe, a 60 posto mama priznalo je da im pažnju odvlače mobitel, televizija i kompjuter

beba mobitel Možda te zanima... U rodilištu mi je mobitel pao na bebinu glavu; može li biti posljedica? Beba

Rezultati su ovisili o mnogim faktorima: doji li mama ili hrani dijete na bočicu, mamina dob i indeks tjelesne težine, težina i spol bebe. Međutim, istraživači su otkrili kako postoji još nekoliko faktora koji mame čine više nefokusiranima, poput bebinog apetita i ima li majka više djece jer naravno da je teško ostati fokusiran na bebu dok druga djeca u isto vrijeme traže maminu potpunu pažnju. 

Nema konkretnog dokaza da je mamina nepažnja loša za bebu, ali istraživači su istaknuli kako bi bilo dobro promatrati utječe li ona na kratkoročnu povezanost mame i bebe i dugoročne prehrambene navike. Iako možda možete gledati televiziju i učinkovito hraniti bebu, možda ćete na taj način propustiti signale koje vam vaša beba šalje. A, budući da šalje mnogo signala u ovoj dobi, važno je svjesno biti uz bebu.

Možda te zanima... Dvije velike istine o bebi i mami nakon poroda Beba

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.