Beba Dohrana 27. kolovoza 2023.

Evo zašto bi trebala pustiti bebu da se sama hrani od početka dohrane

Foto: Freepik
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Posljednjih se godina često postavlja pitanje: trebaju li roditelji hraniti bebe žlicom, kada je riječ o posebnoj pasiranoj dječjoj hrani ili bi ih se trebalo pustiti da hrane sebe od samih početaka?

Baby-Led Weaning (kada je beba vođa sama svoje dohrane)

"Baby-Led Weaning metoda je nastala je u Velikoj Britaniji. Ona označava da beba sama uhvati hranu koja je mekana i gusta umjesto da je roditelji hrane kašicama sa žličicom. Bebe dakle prilikom ove odgojne metode mogu jesti kašice prstima ili priborom, ali ne da ju hrane roditelji", objasnila je mama i pedijatrica Natalia Stasenko.

 | Author: Shutterstock Foto: Shutterstock

Roditelji koji slijede ovu metodu vjeruju da ona ima puno prednosti za njihovu bebu, poput poticanja na isprobavanje različite hrane te održavanje zdrave tjelesne težine. Nadalje, istraživanja sugeriraju da bebe vođe dohrane imanju manju vjerojatnost da će biti nervozne te je veća vjerojatnost da će kasnije voljeti raznoliku hranu.

Možda te zanima... Dohrana - s kojom namirnicom započeti? Beba

Nadalje, u istraživanju provedenom od strane portala Babyology, u novoj studiji na 269 beba otkrili su da kada su bebe dojene, nije bilo razlike u težini naspram onih beba koje su bile hranjene na žlicu ili koje su se hranile samostalno. No, one bebe koje su bile hranjene na bočicu, bile su općenito teže od svih ostalih.

Bitno je mlijeko

Čvrsta, odnosno kruta hrana ne bi trebala biti jedini dio djetetove prehrane. Bebe između šest i 12 mjeseci još uvijek trebaju dobivati ​​puno energije iz majčinog mlijeka ili adaptiranog mlijeka. Zapravo, u dobi od šest do osam mjeseci, bebama treba manje od 200 kalorija dnevno iz čvrste hrane.

Možda te zanima... Tate, zapamtite: Hranjenje bebe nije rezervirano samo za mamu Roditelji

Istraživanje sa starijom djecom pokazuje da je korištenje "responzivnog stila hranjenja" - gdje se nudi puno zdravih mogućnosti, ali roditelji ne vrše prevelik pritisak na to koliko djeca jedu - povezano sa zdravijom težinom i raznovrsnijom prehranom. Djeca su sposobnija slušati vlastite znakove gladi i ne žude toliko za hranom koja je "zabranjena" - što znači da je manja vjerojatnost da će se prejedati.

 | Author: Shutterstock Foto: Shutterstock

Responzivno ili odgovorno hranjenje

Istraživanje s malim bebama pokazuje da je važno i "responzivno reagiranje" tijekom hranjenja mlijekom. Na primjer, bebe hranjene na bočicu, koje su bile nadgledane od strane roditelja, pojele su manje jer su roditelji primijetili na njima znakove sitosti.

Odluke o hranjenju beba su složene. No, dobra je vijest da bi većina beba, osim kada je riječ o medicinskom razlogu ili brizi za njihovu hranu ili težinu, trebala sama odlučivati koliko i kada jedu, jer one to zaista mogu i znaju.

Ako hraniš svoje dijete žlicom, prepusti mu da sam ili sama određuje tempo obroka. Ponudi im manje količine obroka i zastani da vidiš je li dijete zaista gladno ili ono tako traži pažnju.

Možda te zanima... 15 grešaka koje roditelji rade u prehrani svoje djece Vrtić

Avokado, brokula kuhana na pari, banana, mekano voće ili pečeno povrće su samo neki od primjera jednostavne hrane s kojom bi već sutra mogla okušati ako želiš isprobati ovaj način hranjenja.

Neke bebe u početku možda neće jesti puno kad započnu sa samo-hranjenjem, ali ne brini. Zapamti, važno je i iskustvo samog učenja. Pustiti ga da se igra s hranom, da osjetiti njezinu teksturu i nauči njihov okus. Također, nemoj brinuti zbog nereda!

 | Author: Shutterstock Foto: Shutterstock

Hrana za mozak Možda te zanima... Najvažnija hrana za razvoj bebinog mozga, prema pedijatrima Beba

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.