Beba Dohrana 09. veljače 2018.

Kako sterilizirati opremu za hranjenje bebe?

bočice, izdajanje
Foto: Shutterstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Donosimo vam savjete za dezinfekciju opreme za hranjenje dojenčeta

Dezinfekcija opreme koju koristite za hranjenje dojenčeta najvažnija je tijekom prvih 12 mjeseci života, dok je imunološki sustav djeteta još nezreo. Valja imati na umu da ruke treba prati pažljivo prije svakog hranjenja i nakon svakog previjanja.

bočica bočice Možda te zanima... Na što paziti kod izbora bočica i duda? Beba

Sve bočice, dudice i druge posude za hranjenje treba isprati pod mlazom vode odmah nakon hranjenja i oprati sa sredstvom za pranje prije sterilizacije. Mlijeko ne smije zaostati u bočici niti u tragovima. Ovo su neke metode sterilizacije:

Sterilizacija u ključaloj vodi

Bočice i dude trebaju se prokuhavati 5 minuta u većem loncu napunjenom vodom koja ključa. Neka se oprema ohladi u vodi dok ne postigne temperaturu koja je adekvatna za rukovanje. Opremu koju nećete odmah koristiti možete pohraniti u čisti, zasebni odjeljak u hladnjaku, međutim opremu koju niste koristili tijekom 24 sata valja ponovno sterilizirati. 

Sanda Dominković Možda te zanima... 'Zašto ne dojim nego sam odlučila isključivo se izdajati?' Roditelji

Sterilizator za mikrovalnu pećnicu i električni parni sterilizator

Ove vrste sterilizatora možete kupiti u trgovinama s dječjim potrepštinama. Prilikom rukovanja valja slijediti uputstva proizvođača.

Kemijski sterilizatori

Kemijski sterilizatori dostupni su u tabletama ili u tekućini. Otapaju se u vodi, prema uputstvima proizvođača. Otopina koja se dobiva dovoljno je razrijeđena da ne ugrožava zdravlje dojenčadi, a istovremeno je dovoljno učinkovita pri ubijanju nepoželjnih mikroorganizama. Bočice i druga oprema obično se ostavlja u otopini na točno određeno vrijeme, a svakih 24 sata mora se prirediti nova otopina.

Možda te zanima... 10 stvari koje možda nisi znala o adaptiranom mlijeku Beba

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.