Vrtić Prehrana djeteta 20. svibnja 2022.

15 grešaka koje roditelji rade u prehrani svoje djece

Foto: Shutterstock ; Grešak koje roditelji rade u prehrani svoje djece
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Roditelji su često zabrinuti za opće dobro svoje djece. Međutim, neki od njih nesvjesno čine niz malih grešaka koje se mogu kasnije odraziti na navike i zdravlje mališana

Dijete ne zna što je dobro za njega, to moraju znati roditelji i voditi ga u dobrom smjeru. Također, ne zaboravite da vas dijete kopira u svemu pa svojim primjerom pokažite koliko je dobro i važno hraniti se zdravo.

I sjetite se kako su to radile majke od davnina - ne pojede li dijete ručak, servirajte mu isto za večeru, a između mu nemojte dati ništa za grickati. Prazan želudac će napraviti svoje i odjednom će se isti obrok činiti puno ukusnijim.

dijete djevojčica jelo jabuka Možda te zanima... 12 praktičnih savjeta za pravilnu prehranu Vrtić

Uporno nutkanje hranom ili serviranje prevelikih porcija samo su neke od grešaka koje roditelji nesvjesno čine, a Brightside je izdvojio 15 najčešćih:

1. Podmićivanje desertom

'Ako pojedeš salatu, možeš dobiti komad torte' - rečenica je koju će mnogi roditelj izgovoriti u nadi da će dijete zaista pojesti ponuđenu zdravu salatu. No hrana nikad ne bi smjela služiti kao nagrada jer to u dječjem umu stvara pojmove 'dobre' i 'loše' hrane koji mogu u kasnijoj životnoj dobi voditi prema nezdravim obrascima hranjenja i manje zdravim odabirima.

2. Prisiljavanje da pojede

'Nećeš se ustati od stola dok ne pojedeš juhu' - je loša taktika. Studije pokazuju da takvo forsiranje djeteta da nešto pojede može u njemu razviti odbojnost prema određenoj hrani, a koje se neće riješiti niti u odrasloj dobi.

3. Držanje nezdravih grickalica izvan dosega

Roditelji to često rade jer znaju kako se djeca ne mogu kontrolirati kada su slatkiši i nezdrave grickalice u pitanju. Ali, studije pokazuju da će zato djeca takvu hranu jesti kada nisu kod kuće. Najbolje rješenje je kupovati zdrave grickalice i držati ih tamo gdje djeca mogu doći do njih.

4. Dosadnjikavo serviranje povrća

Djeca često ne vole jesti povrće, ali puno će im biti ukusnije ako ga prelijete nekim umakom, sirom ili maslacem. Dobra ideja je i maštovito serviranje na tanjuru, to potiče djecu da pojedu nešto zdravo.

5. Prihvaćanje toga da je dijete izbirljivo

Nemojte se nikada obeshrabriti u motiviranju djece da jedu zdravu hranu i nemojte tražiti izgovore tipa 'Ne mogu tu ništa, moje dijete je izbirljivo'. Djeca se ne rađaju izbirljiva nego to nauče kroz život ako im roditelji previše ugađaju. Budite uporni u nastojanjima da dijete jede zdravo, i uspjet ćete.

6. Posluživanje prevelikih porcija

Imajte uvijek na umu da je želudac djeteta puno manji od vašeg pa toj činjenici prilagodite količinu obroka na tanjuru. Preveliki obroci djecu vode u prejedanje, a time i do razvijanja loših prehrambenih navika.

7. Nagrađivanje ako sve pojede

Još jedan loš način koji vodi nezdravom odnosu prema hrani. Ne tjerajte niti motivirajte dijete da pojede sve s tanjura, a posebno mu za to ne obećavajte neku nagradu. Neka pojede koliko može, a višak ostavi.

 | Author: Guliver Foto: Guliver

8. Ne uključivanje djeteta u kuhanje

Izuzetno je važno uključiti mališane u pripremu hrane jer će je tada vjerojatnije poželjeti pojesti. Neka dijete bude vaš suradnik u cijelom procesu, od dogovora što će se kuhati, kupovine namirnica do pripreme i kuhanja. Osim što će tako radije pojesti obrok, naučit će i neke važne stvari za kasniji život.

9. Ne dopuštanje da se igra hranom

Iako ovo zvuči pomalo čudno na prvu, ima svoju logiku. Studije pokazuju kako je puno veća vjerojatnost da će dijete uživati u hrani ako mu dopustite da se malo poigra s njom na tanjuru, naravno u granicama normale, ne da vas njome gađa ili je razmazuje po zidu.

dijete jede hrana Možda te zanima... Ne koristite slatkiše kao nagradu Vrtić

10. Serviranje na dosadnim tanjurima

Tanjuri za djecu trebaju biti šareni jer im tako djeluju privlačnije, a samim time i hrana servirana na njemu. Isto pravilo vrijedi i za hranu - što šarenija, to će je djeca radije pojesti.

11. Sami roditelji su izbirljivi

Ne možete dijete uvjeravati da je nešto zdravo i to treba jesti, kada ono vidi da vi radite suprotno. Djeca kopiraju svoje roditelje u svemu pa tako i u prehrambenim navikama. Imajte to na umu.

12. Dopuštanje da se jede pred TV-om

Istraživanja pokazuju kako trećina roditelja dopušta svojoj djeci jedenje pred ekranom. Ali, to je vrlo nezdrava navika jer se tako nepotrebno pojede i do 10 posto više kalorija, objavljeno je u američkom časopisu 'Clinical Nutrition'. Osim toga, puno je bolja i zdravija navika biti svjestan onoga što se unosi u sebe i načina na koji se jede.

13. Biti na dijeti pred djecom

Otvoreno govoriti o dijeti, višku kilograma i odbijanju hrane pred djetetom, nije dobra ideja. Naime, ako dijete dobije osjećaj da hrana dovodi do lošijeg izgleda, moglo bi kroz život razviti poremećaje u prehrani.

14. Nagrađivanje hranom

I to je još jedan pogrešan potez koji rade mnogi roditelji. Recimo, kada kažu: 'Napravi zadaću pa češ dobiti kolač'. Ovakav način odgoja može dovesti do emocionalnog prejedanja kasnije tijekom života.

15. Davanje previše grickalica između obroka

Zamislite djetetov želudac, malen je pa ako u njega cijeli dan ubacuje kojekakve slatkiše, nezdrave grickalice i zašećerene sokove, normalno je da neće pojesti kuhani obrok - jer ne može, nema mu gdje stati. Stoga, dobro pripazite što, kada i koliko unosi u sebe. 

prehrana hrana dijete Možda te zanima... 8 stvari koje je dobro znati kod prehrane djece Vrtić

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.