Roditelji Tata i beba posebna je veza 18. rujna 2019.

Tate, zapamtite: Hranjenje bebe nije rezervirano samo za mamu

Foto: Guliver

Powered by:

klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Očevi mogu utjecati na uspješnost dojenja, a sve se svodi na nešto vrlo jednostavno: obavi kućanske poslove, nabavi namirnice, pripremi večeru. Svaka 'sitnica' koju možeš napraviti za partnericu bit će neprocjenjiva na duge staze

Iako očevi ne proizvode mlijeko, prema istraživanjima sa Sveučilišta Waikato na Novom Zelandu, oni apsolutno mogu utjecati na ishode dojenja, a sve se svodi na nešto vrlo jednostavno: operi odjeću, napravi večeru, počisti, skuhaj čaj ili kavu.  Sretna mama znači i bolje šanse za uspjeh dojenja, tako da se stvarno sve svodi na to da je mama bez stresa i opuštena.

Možda se to čini očiglednim, ali to je potvrdila studentica Sveučilišta Waikato, Angga Rahadian, u svom istraživanju koje se fokusiralo na poboljšanje stopa uspješnosti dojenja. Zainteresirana je za ulogu koju partner ima kada je riječ o uspjehu dojenja, te je utvrdila da su dva posebna područja podrške ključna: fizička i psihološka podrška. 

"Fizička potpora je poput masiranja žene kad se osjećaju umorno i kuhaju ili obavljaju kućanske poslove", rekla je Rahadian. Psihološka podrška može biti partner koji se educira o dojenju, štiti mamu od negativnih komentara prijatelja ili obitelji, ili jednostavno pita bi li htjela šalicu čaja.

Glasuj za Supertatu!

Imati ohrabrujućeg partnera može značiti razliku između ustrajnosti kada postoji 'borba' za dojenje ili odustajanje. Kada partner to prihvati i podupire mamu da provede što više vremena s djetetom, fokusirajući se na dojenje, onda će mama biti daleko opuštenija i proizvoditi više mlijeka. Tata možda nemaju toliko vremena, ali kad su u kući, mogu napraviti veliku razliku radeći te stvari.

"Imam dvije mlade kćeri i uspješno sam dojila zahvaljujući podršci svoga muža, ali neki moji prijatelji nisu imali sreće.", kaže Angga koja je podrijetlom iz Jakarte u Indoneziji i svoje je istraživanje temeljila na indonezijskim obiteljima, no njezina nadređena dr. Polly Atatoa Carr kaže da su rezultati primjenjivi i u drugim dijelovima svijeta. Angga je također zainteresirana napraviti istraživanje kako socijalna politika utječe na uspjeh dojenja - kao što je nedostatak očinskog dopusta, i planira vratiti svoje istraživanje u Indoneziju zajedno s preporukama za promjenu politike.

 | Author: Guliver Foto: Guliver

Angga i njezin suprug također su uključeni u zajednicu za dojenje muškaraca, koja ima za cilj povećati svijest o važnosti isključivog dojenja i kako to očevi mogu podržati, osnažujući ih da preuzmu aktivniju ulogu. Pa tate i partneri - doista je vrlo jednostavno.

Učini što više možeš kako bi podržao svog partnera - obavi kućanske poslove, nabavi namirnice, pripremi večeru. To neće trajati vječno, ali ovo je vrijeme potpore apsolutno presudno i svaka 'sitnica' koju možeš napraviti za partnericu koja će dojiti bit će neprocjenjiva na duge staze. 

Savjeti za povezivanje s djetetom hranjenim na bočicu

A ako tvoja beba jede na bočicu (bilo izdojeno ili adaptirano mlijeko), prenosimo dio iz knjige "Povezujuće roditeljstvo" američkog pedijatara dr. Williama Searsa i njegove supruge Marthe, u kojem ovi roditelji osmero djece objašnjavaju na koji način majka koja ne doji može ostvariti jednako kvalitetnu povezanost s djetetom hranjenim na bočicu. Ovi savjeti pisani su za majke, ali svakako mogu biti korisni i za očeve dok preuzmu hranjenje bebe.

Hranite prema znakovima koje vam beba daje

Hranjenje je više od davanja hranjivih tvari. To je vrijeme za učenje o komunikaciji, a bebama treba puno svakodnevnih lekcija iz davanja znakova i primanja odgovora na te znakove. Dakle, beba signalizira, a mama shvaća da je ona gladna i nudi joj hranu. Roditelji koji djecu hrane na bočicu možda će biti u iskušenju uvesti raspored hranjenja svaka tri do četiri sata. Za probavljanje adaptiranog mlijeka potrebno je više vremena nego za probavljanje majčina mlijeka i stoga je kod djeteta koje se hrani na bočicu lakše uvesti raspored hranjenja te dijete rjeđe hraniti. No to nije način na koji se hrane dojena djeca. Hranite svoje dijete jednako često koliko biste ga hranili da ga dojite: tijekom prvih mjeseci beba se hrani osam do dvanaest puta na dan. Često davanje manjih obroka dobro je ne samo za povezivanje s djetetom, nego i za djetetov nezreli probavni sustav.

Zaboravite strah da ćete bebu razmaziti

Majkama koje doje nešto je lakše razviti osjetljivosti prema bebinom plaču. Djetetov plač često potiče refleks otpuštanja mlijeka i majka ima biološku motivaciju uzeti dijete na ruke i ponuditi mu dojku. Dijete tada može odlučiti treba li napuniti trbuščić ili treba sisati za utjehu ili će povući samo nekoliko gutljaja mlijeka kako bi lakše zaspalo. Kad je dijete hranjeno na bočicu, majka mora više razmišljati o tome koji je ispravan odgovor na njegov znak. "Je li beba gladna? Trebam li otići u kuhinju i pripremiti bočicu? Ili mu samo treba malo sisanja – gdje je duda? Možda mu je trbuščić prepun i treba se podrignuti." Majka koja dijete hrani na bočicu, suočena je s više mogućih rješenja za bebin plač i možda će im trebati više vremena da nađe pravi odgovor. Ako beba plače i dalje, ona će taj plač morati ignorirati dok mu priprema hranu ili se bori s probavnim poteškoćama koje adaptirano mlijeko može izazvati ili dodatnim podrigivanjem koje će možda biti potrebno djeci hranjenoj na bočicu. Ignoriranje bebe onemogućava bolje upoznavanje djeteta, a također je moguće da će učiniti prihvatljivijim savjet zagovornika discipliniranja da pusti bebu da se isplače. Uočili smo da se majke koje djecu hrane na bočicu moraju puno više potruditi kako bi na bebine znakove odgovarale dosljedno i osjećajno i prevladale strah da će razmaziti dijete.

hranjenje na bočicu | Author: Guliver Foto: Guliver Jesu li majke koje doje povezanije s djetetom od majki koje hrane bebu na bočicu?

Držite bebu tijekom hranjenja na bočicu jednako kako biste je držali da dojite

Umjesto da djetetu date samo bočicu, dajte mu i svoje oči, svoj glas i svoj dodir. Dajte svojoj bebi toplinu kontakta kože na kožu, koju bi iskusila da je dojena. Tijekom hranjenja nosite kratke rukave i otkopčajte svoju košulju. Bočicu držite uz prsa, kao da je dio vašeg tijela. Nemojte bebi odvraćati pozornost od sisanja, no uočite stanke u ritmu hranjenja vašeg djeteta: to su prilike za osmjehivanje i pričanje. Pružite djetetu puno kontakta oči u oči. Ono što želite, jest da beba ima osjećaj da je bočica dio vas.

Izbjegavajte podupiranje bočice

Hranjenje na bočicu, jednako kao i dojenje, trebalo bi biti društvena interakcija - sa svake strane bočice treba se nalaziti ljudsko biće. Vi želite da vaša beba zna da je hrani osoba, a ne stvar. Podupiranje bočice nije sigurno jer bi se beba mogla ugušiti mlijekom. Osim toga, spavanje s bočicom omogućuje da se zašećereno mlijeko zadržava na zubima, što dovodi do njihovog propadanja.

Koristite ostale alate povezujućeg roditeljstva, osobito nošenje djece

Odnos između vašeg djeteta i vas puno je više od načina na koji se beba hrani. Najbolji način da se povežete sa svojim djetetom jest taj da provedete puno vremena s njim - da se zbližavate tijekom prvih dana nakon poroda, da spavate u njegovoj blizini, da budete spremni odgovoriti na njegov plač. Nošenje djeteta vrlo je praktičan način da upoznate svoje dijete i izgradite povezanost s njim. S bebom ušuškanom uz vaše tijelo njegovat ćete osjećaj sklada koji povezanim roditeljima pomaže opustiti se i uživati u svojoj djeci.

Posjeti novi portal za mame i roditeljstvo Lupilu, gdje možeš pronaći uvijek korisne savjete stručnjaka i zanimljive informacije vezano za djecu

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.