Vrtić Zdravlje u vrtićkoj dobi 10. kolovoza 2020.

Zašto je prljavština zapravo dobra za zdravlje djeteta?

Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Kad imaš aktivnog mališana koji sve istražuje i trči uokolo, prvi instinkt je držati sve što dodiruje što čišćim. No, prema znanstveniku Jacku Gilbertu, na taj način mogla bi raditi više štete svom djetetu, jer on tvrdi kako je prljavština zapravo dobra za djecu

Znanstvenik Jack Gilbert, koji je i autor knjige Dirt Is Good: The Advantage of Germs For Your Child's Developing Immune System, počeo je proučavati 'opasnosti' bakterija nakon što je promatrao svog sina kako se igra vani: "Išli bismo van i moj sin bi se rado igrao u blatu, ali čim bi se zaprljao, nosili smo vlažne maramice ili antibakterijsko sredstvo za ruke i brinuli se kako slučajno prljavština ne bi došli u blizinu njegova lica", rekao je i dodao kako ista stvar vrijedi i za kućne ljubimce: "Naravno da je u redu oprati ruke nakon igre s psom, ali ako pas poliže lice djeteta, to nije nimalo kritično kao što mnogi misle."

dijete, grize nokti Možda te zanima... Koristi od grickanja noktiju i igranja u blatu u djetinjstvu Vrtić

 | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

Koja je prednost dopustiti djetetu da se malo zaprlja? Prije svega, Jack naglašava, smanjen rizik od alergija. Iako su razvoj tehnologije i modernizacija omogućili bolji životni standard, također su i ugrozili snagu dječjeg imunološkog sustava: "U prošlosti smo jeli puno više fermentirane hrane koja je sadržavala bakteriju. Dopuštali smo djeci da budu izložena životinjama, biljkama, blatu i zemlji na dnevnoj bazi. Sada, više vremena provodimo u zatvorenom. Steriliziramo naše površine i zbog toga je dječji imunitet postao hipersenzibilan."

djeca priroda Možda te zanima... Zašto današnja djeca sve manje vremena provode vani? Školarci

Isto tako je naglasio kako roditelji mogu poboljšati dječji imunitet na način da ne trče svugdje za njima s antibakterijskim sredstvima i vlažnim maramicama. Savjetuje i da roditelji osiguraju djeci dovoljno lisnatog povrća i vlakana te da ograniče unos šećera na dnevnoj bazi koliko god mogu. Stoga, kada sljedeći put vaše dijete poželi skočiti u blato dok se igra vani, sjetite se da je to sasvim u redu, ako ne i preporučljivo! 

prehrana hrana djeca Možda te zanima... Namirnice koje podižu imunitet djeteta Vrtić

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.