Vrtić Zdravlje u vrtićkoj dobi 11. ožujka 2020.

Trikovi pomoću kojih ćeš dijete naučiti pravilno prati ruke

ruke dijete pranje
Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Djetetu treba naglašaviti razloge zbog kojeg ručice trebaju biti čiste. Koristi male trikove kako bi voda i sapun djetetu postali zanimljivi i bitni

Dijete odmalena treba učiti da pravilno i redovito pere ruke jer se tako smanjuje opasnost da mališan oboli od brojnih bolesti - gripe, žutice ili crijevnih zaraznih bolesti i drugih infekcija.

Stručnjaci tvrde da dijete treba početi usvajati ovu higijensku naviku već kad prohoda (nakon navršene prve godine života), ali se vrlo često događa da mališani i u drugoj, pa čak i trećoj godini, još uvijek ne znaju pravilno oprati ruke.

Djetetu svakodnevno treba naglašavati razloge zbog kojih ručice moraju biti čiste i podsjetiti ga da ih opere prije jela, prije i poslije vršenja male i velike nužde, nakon kontakta sa životinjama, igre u prirodi, kihanja, "puhanja" nosa, poslije dužeg igranja s igračkama (koje su često razbacane po podu), valjanja po podu, ma koliko da se održava čistoća u stanu, uvijek ima prašine.

Možda te zanima... Nevjerojatna fotka pokazuje koliko bakterija dijete nosi na rukama Vrtić

Osim toga, treba upozoriti dijete da prljavim prstićima ne dodiruje oči i nos, jer će klice, kojih na nečistim rukama ima na milijune, ulaze u nosnu šupljinu ili sluznice, odakle brzo dospijevaju u krv. Ako su neke od tih klica virusi, djeca se vrlo brzo i razbole.

Kako se pravilno peru ruke?

Ruke se uvijek peru u toploj vodi, uz obavezno korištenje sapuna. Za sasvim malu djecu, praktičan je tekući sapuni, jer im tvrdi lako isklizne iz ruku. Ruke se dobro nasapunati, a naročitu pažnju treba posvetiti čišćenju kože između prstiju.

Tvojem mališanu sigurno će biti zanimljivo što se od sapuna stvara pjena, a treba ga poticati da što jače trlja ruke kako bi se "stvorilo što više balončića" potom, neka dobro ispere ručice i obriše ih.

Mali trikovi

Ukoliko dijete ne voli prati ruke, bez obzira na otpor i plač, roditelj je dužan da ga privoli da prihvati ovu važnu higijensku naviku, ali nikako batinama, prijetnjama i vikom, jer će stvoriti kontraefekt.

Možda te zanima... Učiteljica uz pomoć kruha dokazala koliko je važno prati ruke Školarci

Najbolji način da pranje ruku djetetu postane zanimljivo jest da mu predočiš kako je to zapravo nešto vrlo zabavno. Možeš, za početak, napraviti malu predstavu o pranju ruku ili zajedno s djetetom crtati ruke, vodu i pjenu, usput mu objašnjavajući koliko je čistoća važna.

Pretvori pranje ruku u zanimljivu igricu: odaberi nekoliko zanimljivih gumenih ili plastičnih igračaka, pa neka dijete pere njihove šapice ili ruke, govoreći im zašto je to važno. Nakon toga rado će oprati i svoje ruke i biće zadovoljno što su "sada svi čisti".

Djeca vole jarke boje i zato nabavi raznobojne sapunčiće raznih oblika (životinjice, cvjetići) pa će im pranje ruku postati prava zabava.

Pjesmice o pranju ruku mogu zabaviti dijete, a imaju i edukativni karakter. Sastavi ili pronađi stihove o pranju ruku i potrudi se da ih tvoje dijete nauči.

 

Možda te zanima... Infektolog Tešović objašnjava zašto je bolest uzrokovana koronavirusom blaža kod djece Vrtić

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.