Vrtić Prehrana djeteta 27. veljače 2017.

Najčešći uzročnici alergija kod djece

dijete, jaja, alergije
Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Alergeni mogu biti prikriveni u raznim proizvodima, zato je vrlo važno da čitate etikete s nutritivnim sastojcima. Donosimo popis najčešćih namirnica koje uzrokuju alergije

Najčešća strategija u obrani od alergije na neku vrstu hrane je eliminacijska dijeta, odnosno izbjegavanje određene namirnice za koju se sumnja da je alergen.

Oni mogu biti prikriveni u raznim proizvodima, zato je vrlo važno da čitate etikete s nutritivnim sastojcima. Oko 90 posto alergija na hranu (na kravlje mlijeko i citrusno voće) nestane kad dijete napuni četiri ili pet godina.

Čak i starija djeca i odrasli mogu ih "prerasti" ako godinu, dvije izbjegavaju alergen. Ipak, alergije na koštičavo voće (posebno na orahe i kikiriki), soju i grašak mogu trajati doživotno. Ovo su najčešće namirnice koje uzrokuju alergije:

Kikiriki 

Dijete drži kikiriki | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

Najčešća je alergija na kikiriki. Oko 25 posto ljudi osjetljivo je na ovu namirnicu. Nije dovoljno izbjegavati samo plod kikirikija, jer je on zastupljen u velikom broju industrijski proizvedene hrane koja nije namijenjena djeci. Zato, obavezno čitajte sastav namirnica kako biste otkrili i najmanji trag kikirikija u proizvodu koji ste kupili svom mališanu.

beba kikiriki Možda te zanima... Dajte bebi kikiriki, time smanjujete mogućnost alergije Beba

Mlijeko

dijete, mlijeko | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

Neugodni simptomi alergije na mlijeko i mliječne proizvode javit će se kod 21 posto osoba. Kravlje mlijeko sadrži bjelančevine i minerale koji opterećuju još nezrele bubrege, pa se u prvoj godini života djetetu nudi samo mlijeko majke i adaptirano mlijeko.

dijete, mlijeko Možda te zanima... Smije li jednogodišnjak piti kravlje mlijeko? Vrtić

Riba i morski plodovi

 | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

Na školjke, morske plodove ili ribu alergično je 17 posto djece. U većini slučajeva, razlog tome je što se bjelančevina koja izaziva navedene reakcije, tropomiozin, nalazi u svim vrstama školjaka, dok se parvalbumin nalazi u mnogim ribama, primjerice bakalaru. 

Možda te zanima... Danas je riba na meniju? Evo koju trudnice i djeca smiju jesti, a koju moraju izbjegavati Trudnoća

Orašasti plodovi

orašasti plodovi | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

Na orašaste plodove burno reagira 13 posto alergičnih osoba. Ova alergija obično se javlja između druge i četvrte godine, a uglavnom je izazivaju albumin i vicilin, bjelančevine koje se nalaze u ovim plodovima. Najčešća je alergija na orahe, lješnjake, bademe, pinjole te brazilske, indijske i makadamija oraščiće.

Jaja

 | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

Alergiju na jaja ima 10 posto ljudi. Krivac je najčešće bjelanjak, pa se ne preporučuje njegovo uvođenje prije prvog rođendana, dok se žumanjak može uzimati nakon šest mjeseci. U proizvodnji industrijske hrane često se koriste jaja, stoga pažljivo čitajte deklaracije!

cjepivo, cijepljenje Možda te zanima... Kako cijepiti dijete alergično na jaja? Vrtić

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.