Školarci Slobodne aktivnosti 03. siječnja 2014.

Ljubav između djeteta i psa: neprocjenjivo!

pas, dječak, kućni ljubimci
Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Roditelji na forumu Klokanice raspravljaju o tome od koje dobi se dijete može brinuti o psu, neki opisuju posebnu ljubav koja se razvila između djeteta i njihovog kućnog ljubimca, a biologinja Maša Đuretić iz Zagrebačkog životinjskog kutka objašnjava na što sve treba obratiti pozornost pri odabiru 'obiteljskog psa'

Kućni ljubimci donose puno ljubavi i veselja u svaku obitelj, a djetetu mogu postati najbolji prijatelji. Čitateljica PeggySue na našem je forumu pokrenula temu o kućnim ljubimcima i pitala roditelje imaju li njihova djeca svog kućnog ljubimca i kojeg, a pokazalo se da većina naših čitatelja koji su se uključili u ovu raspravu ima psa.

"Mi imamo dva psa, jorkširske terijere. Prvog smo nabavili kad je sin imao pet godina i od tada se on lakše upoznaje s djecom. Prije je bio malo sramežljiv i nije znao kako prići djeci, a sad je to razlika nebo i zemlja. Pas mu je 'pomogao' da se uklopi u društvo, a i djeca su sama puno više prilazila kad su vidjela slatkog peseka s njim. I ja sam se topila. Drugog je dobio za sedmi rođendan. To je neizmjerna ljubav i mislim da je nešto najljepše na svijetu da dijete odrasta uz životinje, razvija empatiju, odgovornost, a i na taj način se sklapaju prekrasna prijateljstva. Ja sam uvijek za to!", napisala je mama Silvia.

No, prije nego što dovedete psa ili drugog ljubimca u svoj dom, morate obratiti pozornost na nekoliko važnih stvari. Koje su to rekla nam je Maša Đuretić, dipl. ing. biologije iz Zagrebačkog Životinjskog kutka.

"Obitelji često ljubimca uzimaju na nagovor i moljakanje djeteta. Roditelji se, a posebno bake i djedovi ne mogu oduprijeti onom: 'Ja bih malu macu, molim te', ili 'Ja bih psa, nabavi mi ga, bit ću dobar, samo ga nabavi'", kaže Maša Đuretić i naglašava da prije nego popustite, trebate dobro razmisliti koliko je vaše dijete staro, koliko je zrelo za svoju dob i koliko je spremno na sebe preuzeti određene obveze koje u kuću stižu zajedno s kućnim ljubimcem.

Pas nije igračka koja će dosaditi za par mjeseci

"Djetetu mlađem od tri godine nikako ne biste trebali poklanjati ljubimca. Ako ga već nabavljate, onda morate znati da on nije ljubimac vašeg djeteta nego vaš i da sve brige koje imate oko novog sustanara padaju na vas, jer je dijete premalo da ih podijelite s njim", savjetuje biologinja Maša Đuretić. Napominje i da će djeca koja su rođena u domaćinstvu u kojem je već bilo ljubimaca prije njihovog dolaska na svijet, tu poduku lakše i brže svladati, a s ostalima treba biti pažljiv i uporan i nikako im se ne smije dopustiti da maltretiraju i proganjaju ljubimce.

Čitateljica Bruna već je imala psa kad su dobili dijete. "Mi imamo dva psa. Zlatni retriver nas je dočekao na vratima kad smo došli iz rodilišta i odmah su se upoznali tako da je naš retriver dao poljubac u glavu našem dječaku. Super se slažu. A prije dvije godine dobili smo šarplaninca. Svi skupa se družimo i zabavljamo", napisala je.

S njom se slaže i naša čitateljica Shapica koja je napisala: "Nema veće sreće za obitelj od životinjice. Mi imamo tibetskog terijera od dvije godine i osam mjeseci, i malca od osam mjeseci (rođeni su na isti datum) i to je pregolema ljubav od prvog dana. Pesonja mu nosi sve svoje igračke i prvi je na nogama ako ga čuje da plače. Malac ga stalno pogledom traži, smije mu se, šetamo ga, družimo se s drugim vlasnicima i psima, strašno se veseli dok ih gleda kako se igraju. Stvarno ih je gušt gledati i mislim da ako postoje uvjeti i volja, nema veće sreće. Naravno, roditelji moraju biti svjesni da životinjica nije igračka koja će ti dosaditi za par mjeseci, nego malo živo biće koje ima svoje potrebe i pravo na ljubav i pažnju i kad vani pljušti kiša i kad imaš hrpu posla i kad nisi spavao cijelu noć i kad treba ići na more".

Kada je dijete spremno brinuti o ljubimcu?

Leaglav se pita koja je najbolja dob djeteta za novog kućnog ljubimca: "Rado bih svome dvoipolgodišnjaku nabavila psa, ali mislim da je još mali iako ih obožava. Moja nećakinja je dobila dalmatinca kad je imala 12 godina i još je kod njih. Ona mu je sve, velika je to ljubav. Mislim da je to pravo vrijeme jer su tada djeca sposobna brinuti se o ljubimcima i dobiju pravi osjećaj za obveze", napisala je.

Biologinja iz Zagrebačkog životinjskog kutka smatra da je nakon desete godine dijete dovoljno odraslo za brigu o zecu, mački ili psu. "Već je sposobno samo očistiti zečji kavez, mačji izmet i izvesti psa u šetnju. U početku je dobro da i vi izađete s njima u šetnju dok ne upoznate ostale vlasnike i njihove lajavce u svom susjedstvu. No vi ćete još uvijek morati brinuti o prehrani ljubimca i njegovom zdravlju. Od četrnaeste godine svako je dijete spremno preuzeti brigu o bilo kojem ljubimcu u cijelosti. No u toj dobi djeca najčešće imaju niz drugih aktivnosti te pojačanu želju za izlascima i zabavom", kaže Maša Đuretić i naglašava da u kojoj god dobi da je vaše dijete, kad mu nabavite kućnog ljubimca, morate imati na umu da ćete i vi morati preuzeti dio brige o njemu.

Potencijalne opasnosti za dijete, ali i za psa

Suživot malog djeteta i psa može donijeti i neke potencijalne opasnosti. "Ako pas nije adekvatno socijaliziran, a dijete ne zna osnove pseće komunikacije, mogu nastati problemi u odnosu psa i djeteta. Na primjer, psima nije ugodno grljenje. Zbog toga je neophodno da odrasla osoba uvijeke nadzire dječju igru sa psom. Psi koji su stari mogu imati bolove, pa to može biti razlog da nemaju volje za igru s djecom. Djeca mogu biti opasna za pse jer nemaju osjećaj što se smije, a što se ne smije, na primjer gurati prst u oko i slično. Zato je i bolje da su psi kastrirani", objašnjava biologinja i dodaje da djeca mogu imati alergiju na pseću ili mačju dlaku

"I to bi trebalo utvrditi prije nego se nabavi psa, zato da ga se poslije ne odbaci ili ostavi u skloništu. Zbog toga se preporučuje udomljenje jer se onda može psa vratiti u sklonište, dok kupovanjem pasa samo dodajemo nove neželjene životinje u sklonište te potičemo uzgoj", naglašava.

Prije dolaska psa u kuću, dijete trebate upoznati sa životinjama općenito i vidjeti da se dijete ne boji. "Morat ćete mu objasniti da pas, mačka, hrčak ili bilo koje drugo živo biće nije igračka, podučiti ga da i tom malom stvorenju treba ljubavi i pažnje, da osjeća bol, tugu i veselje, ukratko – da mu ne smije činiti ništa što mu se samom ne sviđa. Kad mijenjate zdjelicu s vodom i hranom vaš vam mališan od tri do pet godina već u tome može pomoći kako biste ga već u toj dobi naučili da životinja u stanu nije samo veselje i zabava nego i obveza koja podrazumijeva neke poslove koje nam se ponekad i ne da obaviti", kaže Maša Đuretić i dodaje da zajedno s djetetom treba odabrati psa, a to podrazumijeva da dijete već hoda i govori.

Idealne pasmine za obitelji s djecom

Neke od pasmina koje se preporučuju za obitelji s djecom su labrador, zlatni retriever, bernski planinski pas, škotski ovčar, bigl, baset, mops, bernardinac, newfoundlander, koker španijel, pudla.

"Preporuka bi bila da se uzme psa koji je star oko godinu dana, prvenstveno zbog toga što se tada već vidi karakter psa, pas je već formiran, i neke osobine se mogu testirati", savjetuje Maša Đuretić i ističe da veličina ne igra ulogu, već karakter i socijalizacija psa. "Veličina igra ulogu kada se govori o prostoru koji obitelj može pružiti ljubimcu, a za veće pse bi bilo dobro da imaju i ograđeno dvorište", dodaje.

Ima li vaše dijete psa, a ako nema, razmišljate li da mu ga nabavite? Podijelite svoje iskustvo s roditeljima na forumu u raspravi Kućni ljubimci!

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.