Vrtić Zdravlje u vrtićkoj dobi 08. siječnja 2020.

Za dječji kašalj i prehladu najbolji lijek je - nijedan lijek?

Foto: Guliver
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Umjesto lijekova na policama ljekarni, pedijatri za dječji kašalj i prehladu preporučuju dovoljan unos tekućine i meda

"Roditelji su često razočarani pa čak i pomalo uzrujani kada im kažem kako ne postoji lijek koji će pomoći njihovoj djeci s kašljem, kihanjem i šmrkavim nosom. Ne postoji ništa što zaista funkcionira, a lijekovi mogu imati zaista negativne posljedice", govori pedijatrica Perri Klass te dodaje kako ne preporučuje lijekove za kašalj i prehladu za djecu mlađu od šest godina

Međutim, roditelji su itekako svjesni koliko kašalj i nos koji curi može učiniti dijete očajnim, od mrzovoljnih dana do neprospavanih noći

Možda te zanima... Kako preživjeti sezonu prehlada: Vodič za prevenciju, liječenje i najčešći mitovi Vrtić

A često postoji nešto utješno i istovremeno tako uobičajeno u lijekovima na policama ljekarni, što u mnogim roditeljima pobuđuje uspomene iz njihovog djetinjstva i tadašnjih bolesnih dana. "Svi oni su i sami uzimali lijekove kao djeca te u tome i sada pronalaze utjehu", objašnjava pedijatar Ian Paul.

U nedavnom članku u časopisu British Medical Journal, istraživači su proučavali lijekove za kašalj i prehladu te koliko su zaista efektivni za liječenje kihanja i curenja nosa te mogu li čak naštetiti djetetu. 

"Roditelji su uvijek zabrinuti da se nešto loše događa i da moraju odmah reagirati", objašnjava pedijatrica Mieke van Driel i jedna od autorica istraživanja. S obzirom na dugogodišnje iskustvo, ona govori kako je svjesna hitnosti koju roditelji osjećaju kako bi pronašli nešto što će njihovom djetetu olakšati stres i nelagodu koju osjećaju

bolesno dijete bolest sirup | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

topla limunada Možda te zanima... Domaći napitci protiv suhog i vlažnog kašlja Vrtić

"Nažalost, naša istraživanja pokazala su da postoji jako malo dokaza da takvi lijekovi djeluju, posebno kod male djece", dodaje. Također ističe kako roditelji trebaju razumjeti da postoje jasni rizici kada su u pitanju takvi lijekovi i mala djeca. Američko udruženje pedijatara preporučuje da se djeci mlađoj od šest godina ne bi smjeli davati lijekovi i pripravci za kašalj i prehladu iz ljekarni. 

Pedijatri umjesto lijekova za kašalj i prehladu savjetuju roditeljima da pomognu svojoj djeci na način da piju puno tekućine i meda ako su starija od godinu dana (zbog rizika od dojenačkog botulizma). 

Naravno, sve preporuke odnose se na uobičajenu prehladu, kada su djeca sposobna jesti i piti, čak i igrati se ili barem biti podložna odvlačenju pažnje. "Nezgodno je što su takve bolesti uobičajene, mala djeca i bebe pate, roditelji izostaju s posla, ali zapravo se nismo puno pomaknuli s mjesta na kojem smo bili prije 60 godina. I dalje nemamo dobru i kvalitetnu terapiju za uobičajenu prehladu", zaključuje dr. Paul. 

bolesno dijete Možda te zanima... Kako se riješiti kašlja? Beba

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.