Vrtić Zdravlje u vrtićkoj dobi 02. siječnja 2018.

Česte dječje prehlade liječite i prirodnim lijekovima

bolesno dijete mama
Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Provjerite koje bolesti su najčešće među djecom te kako im pomoći uz savjete priznatih pedijatara te prirodne lijekove

Prehlada je najčešća virusna zarazna bolest koju, prema procjenama stručnjaka, dijete može “pokupiti” i od 8 do 10 puta godišnje, ali je uglavnom bezopasna.

Glavni simptomi su umor, začepljeni nos i pojačano stvaranje sluzi u nosu (što je posljedica upale sinusa i sluznice u nosu), koji nakon toga procuri. Može se javiti i peckanje u grlu, odnosno jaka grlobolja, najčešće kao posljedica slijevanja te sluzi u grlo. Jedan od simptoma koji prati prehladu je i kašalj, no on može biti i znak bronhitisa, što je jedna od respiratornih infekcija koje se mogu prometnuti i u upalu pluća. Među česte dječje bolesti treba ubrojiti i upale uha i oka te različite crijevne ili želučane viroze koje dolaze s proljevom i(li) povraćanjem.

infografika gripa prehlada Možda te zanima... Glavne razlike između gripe i prehlade Vrtić

"U većini slučajeva dijete ne treba odmah voditi pedijatru jer ga u čekaonici punoj pacijenata izlažete novim infekcijama. Najčešće je dovoljno da odleži nekoliko dana i simptomi će se povući", kaže pedijatrica, dr. Giovana Armano iz Zagreba.

Djetetu kod svake bolesti treba osigurati dovoljno tekućine, jer za njih često postoji rizik od dehidracije, te neki prirodni pripravak koji pomaže ublažiti simptome. Možete im dati bezreceptne lijekove na bazi paracetamola ili ibuprofena. Oba lijeka snižavaju temperaturu, smiruju upale i djeluju na bol, pa mogu biti korisni u snižavanju temperature te za ublažavanje bolova u mišićima, grlobolje i bolova uslijed upale uha. Ali strogo se držite uputa o doziranju lijeka.

doktor dijete Možda te zanima... Kada bez odlaganja odvesti dijete liječniku? Vrtić

"Kod grlobolje i kašlja, kao i kod povraćanja i temperature, u pravilu se može pričekati od dva do tri dana prije posjeta pedijatru. Dovoljno je javiti se liječniku telefonski i obavijestiti ga o bolesti djeteta kako bi mogao pripremiti potvrdu za vrtić ili bolovanje za roditelja. Ako je nakon nekoliko dana dijete opet veselo i zaigrano, to je znak da se osjeća dobro i da se može vratiti u vrtić ili školu", savjetuje pedijatrica Armano i nastavlja:

"Ako se simptomi nakon dva-tri dana nisu počeli povlačiti (nije pala temperatura te je dijete i dalje loše) odmah se javite liječniku. Moguće je da je virusna infekcija ‘prerasla’ u bakterijsku infekciju ili su zahvaćena i pluća, pa tako lijekovi i pripravci koje djetetu mogu osigurati roditelji više nisu dovoljni."

 

bolesno dijete | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

 

Lakše se diše uz prirodne inhalacije

Isperite djetetu nos fiziološkom otopinom više puta na dan. Mlađa djeca mogu se inhalirati nad čajem od kamilice, a starija nad čajem od kadulje ili metvice. Postavite posude s vodom na radijatore, pa u njih kapnite 2 kapi eteričnog ulja paprene metvice ili lavande. Izbjegavajte ulje u prostoru u kojima dulje borave djeca mlađa od tri godine.

dijete doktor Možda te zanima... Zašto su, kad krenu u vrtić, djeca stalno bolesna? Vrtić

Bolno uho umiruju topli termofor i luk

Stavite topli termofor u ručnik te prislonite na djetetovo uho i obraz ili umasirajte oko ušne školjke od jednu do dvije kapi eteričnog ulja širokolisne lavande koje ste pomiješali s baznim uljem (maslinovo, bademovo...), što će olakšati bolove. Pomaže i oblog od sjeckanog luka - zamotajte ga u gazu koju dijete treba držati na uhu.

Naučite prepoznati znakove dehidracije

Glavobolja te suha koža, usnice i jezik s gustom slinom, neki su od simptoma. Mogu se javiti grčevi u rukama i nogama, slabost i povraćanje.

kašalj Možda te zanima... Lijekovi za kašalj: sljez za suhi, a bršljan za iskašljavanje Vrtić

Nemojte previše odijevati dijete

Imajte na umu da novorođenče može imati povišenu temperaturu i ako se nalazi u pretoploj prostoriji te ako je pretoplo odjeveno i umotano. Malo dijete nema razvijenu termoregulaciju kao veća djeca, pa vodite računa da temperatura u prostoriji nije viša od 22 stupnja. Ako dijete stalno izvlači nožice ispod dekice, maknite je i pokrijte ga pelenom.

beba Možda te zanima... Kako oblačiti bebu tijekom zime? Beba

Uljna masaža za ublažavanje kašlja i začepljenosti nosa

Eterično ulje ravensare ima protuvirusno djelovanje, ublažava kašalj i začepljeni nos. Korisno je za preventivno jačanje imuniteta. Pomiješajte 100 ml bademovog ulja i 30 kapi ravensare i masirajte prsa i leđa do 3 puta na dan. Pogodno je za djecu stariju od 3 godine.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.