Vrtić 07. studenoga 2023.

Trebamo li disciplinirati djecu u javnosti? I kako ih prekoriti na „bezbolan“ način?

Foto: Unsplash+
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Situacije u kojima bismo trebali reagirati na neko neprimjereno ponašanje naše djece u javnosti nisu uopće rijetkost. No, bez obzira na to koliko se puta takve situacije javile, uvijek se pitamo je li u redu reagirati baš sada i, ako da, kako to napraviti…

Koriti i disciplinirati – te riječi zvuče tako uređeno i tako bezazleno, da zapravo uopće nema dileme da to moramo napraviti upravo onda kad se dogodi. Ipak, to korenje i discipliniranje najčešće zvuči kao – deranje i prijetnje. Ne moraš se sramiti tog, nismo te vidjeli kako vičeš na djecu u javnosti. Jednostavno je stvar u tom da često u teoriji svi znamo jedno, a u praksi napravimo nešto sasvim drugo. Pa nije baš lako naći pravi način za reakciju kad usred shopping centra dijete legne na pod i počne vrištati zato što nije dobilo sok… Sve jasno.

Možda te zanima... Kako pozitivno "kazniti" djecu da osjete prirodne posljedice svojih postupaka? Vrtić

Reakcija na ovakvu situaciju često ovisi o raspoloženju roditelja, intenzitetu tantruma, trenutku kakav je bio prije tog, umoru, žurbi… ma svemu! Nekad reagiramo previše burno, pa se kasnije kajemo, a nekad nam se čini da smo napravili sve samo kako bismo to „odradili“ što tiše i što mirnije.

Trebamo li zapravo uopće prekoriti dijete u javnosti i kako to napraviti na učinkovit, ali ne pretjerano buran način? Možda ti pomognu neki od ovih savjeta u nastavku. Za početak, odgovor na pitanje trebaš li uopće disciplinirati dijete u javnosti je – da. No, na pravi način.

Discipliniranje u javnosti, naravno, ne podrazumijeva vikanje, deranje, ponižavanje ili posramljivanje djeteta. Da se razumijemo – ne bi to trebalo biti tako niti u javnosti niti u privatnosti doma! Disciplina uključuje obrazovanje i učenje, koje počinje puno prije javnog izlaska. Radi se o tome da ih natjeramo da poštuju pravila koja su unaprijed poznata i dogovorena.

Ključevi za discipliniranje djeteta u javnosti

Evo nekoliko savjeta za pozitivnu intervenciju kada se vaše dijete neprimjereno ponaša u javnosti.

Pokušaj se spustiti na djetetovu razinu

Ako se radi o malom djetetu, jedan od načina da privučeš njihovu pozornost je spustiti se na njihovu razinu. To je kao da pokušavaš stvoriti situaciju u kojoj ste "jedan na jedan", umjesto da izgleda kao da netko "nadređeni" izdaje naređenja. Sagni se, pogledaj dijete u oči i objasni mu da je to što radi neprimjereno, te reci zašto to ne bi trebalo učiniti.

Zapamti pravila

Kad unaprijed odrediš ograničenja, možeš ukazati svom djetetu na što ste se dogovorili i koje su posljedice za nepoštivanje. Nemoj očekivati da dijete zna da radi nešto pogrešno, a da mu to prethodno ne objasniš.

Govori na miran, ali čvrst način

Vikanje nije potrebno da bi se postiglo poštovanje. Topla povezanost i puno ljubavi stvara daleko bolji kontekst za učenje. Štoviše, ako vičeš ili ponižavaš svoje dijete, možeš stvoriti situaciju na koju bi tvoje dijete u budućnosti moglo gledati kao na jako loše iskustvo.

Pitaj što im treba i suosjećaj

Kad djetetu pomogneš prepoznati što nije u redu, tako mu daješ ključ za ono što im je potrebno. Nakon što saznaš, pokaži da razumiješ i predloži alternativni plan. Na primjer, ako dijete želi gazirani sok, ali mu ne dopuštate da ga pije, možeš reći: "Razumijem da želiš sok, ali upamti da tijekom tjedna obično ne pijemo sokove. Kako bi bilo da tu želju zapišemo na komad papira kako bismo je mogli ispuniti za vikend?”

Što treba izbjegavati u javnosti

Uspoređivanje s drugom djecom

Na primjer, ako ste na dječjem rođendanu i tvoje se dijete loše ponaša, izbjegavaj ga dovesti u situaciju u kojoj će se osjećati inferiorno u odnosu na drugu djecu. Vrlo često to činimo govoreći stvari poput “Vidi kako se taj i taj dobro ponaša! Ali ti si neposlušan.”

Ovi komentari ne samo da su nekonstruktivni, jer ne dovode do željenog ponašanja, već mogu povrijediti dijete. Stavi se u njegov položaj: na sastanku tvoj šef kaže „kako si ovo napravila?! Pogledaj kako je xy to dobro napravio!“ Ne bi to bio neki dobar osjećaj, zar ne? Nemoj to učiniti svom djetetu.

Vikanje ili nasilje

Ako želiš zaustaviti neprikladno ponašanje, nasilje nikada nije pravi put. Zlostavljanje i nasilje ne odgajaju, već pripremaju djecu za obranu. Štoviše, stvaraju ogorčenje. U tom stanju dijete nije u položaju u kojem se može“suzdržati”. Štoviše, djetetov bijes će samo još više eskalirati.

Ismijavanje ili zadirkivanje djeteta

Zadirkivanje je vrlo uvredljivo i, na neki način, također predstavlja zlouporabu moći, a u ovoj to prilici radi - roditelj. Što se tiče upotrebe sarkazma, djeca ga vrlo često do neke dobi ne razumiju i stoga nije učinkovit.

Reći "da" onome čemu uvijek govorite "ne"

Kako bi se što prije riješio sukob, lako je pokleknuti u iskušenju i pustiti dijete da radi što želi. Na primjer, korištenje mobitela tijekom obroka. Ovo šalje zbunjujuću poruku koju će biti teško ispraviti. No, ako idete na ručak s prijateljima, a dijete je s vama, logično je da će mu biti dosadno. Stoga je najbolje ponijeti igračku koja će zabaviti.

Možda te zanima... Trebaju li drugi ljudi opominjati i disciplinirati tuđu djecu? Roditelji

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.