Vrtić Zdravlje u vrtićkoj dobi 03. svibnja 2017.

Dijete kašlje već mjesecima i ništa ne pomaže

djevojčica kašlje
Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Jaki kašalj kada dijete trči i vozi bicikl može upućivati na astmu vezanu uz napor, dok kašalj koji javlja kada dijete legne spavati može biti povezan s gastroezofagealnim refluksom, kaže pedijatrica Iva Palčić

Moje dijete od pet godina kašlje već pet mjeseci. Povremeno ima prozirni, ali gusti sekret iz nosića. Obavila je pretrage na Srebrnjaku, gdje su ustanovili da nema alergiju, premda joj je ukupni iGe bio 757. Napravila je rendgen pluća, vađenje klorida u znoju i svi su nalazi uredni. Bili smo kod specijaliste ORL, koji je ustvrdio da ima gusti sekret u nosu te da se trebamo inhalirati u kamilici i kapati nos Meralysom. To već sve provodimo od sredine prošlog mjeseca. Pije med i propolis, ali njoj nije ništa lakše. Jako kašlje kada trči i vozi bicikl te sat-dva kada legne spavati. Tada tako jako kašlje da mora povratiti. Trebamo li napraviti još kakvu pretragu i što bi mogao biti uzrok stvaranja gustog sekreta u nosu?

Simptomi koje navodite da vam dijete jako kašlje kada trči i vozi bicikl sumnjivi su na astmu koja može postojati iako dijete nema alergije. To je astma vezana uz napor. S druge pak strane jači kašalj kada dijete legne spavati i traje već dulje vrijeme može biti povezan s gastroezofagealnim refluksom koji se dokazuje pretragom koju zovemo 24 satna pH metrija.

Nadam se da Meralys sprej ne kapate kontinuirano zadnjih pet mjeseci jer nije dobar za sluznicu nosa. Preporuka bi bila da se, s obzirom na to da stanje nije bolje, javite najprije na kontrolu vašem alergopulmologu pa da se vidi za dalje da li proširiti dijagnostičku obradu ili krenuti s terapijom. Također preporučujem i kontrolu kod ORL specijalista.

kašalj Možda te zanima... Što znači kad kašalj zvuči poput psećeg laveža? Vrtić

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.