Vrtić Zdravlje u vrtićkoj dobi 01. siječnja 2019.

Znaš li koje su glavne razlike između gripe i prehlade?

bolesno dijete
Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Gripa se u početku lako može zamijeniti s sa simptomima drugih viroza, virusima parinfluence, adeno virusima ili rino virusima. No gripa nastupa naglo i temperatura skače u samo par sati

"Simptomi gripe nisu u početku strogo specifični. Možemo ih zamijeniti sa simptomima drugih viroza, uzrokovanih virusima parainfluence, adeno virusima ili rino virusima. Simptomi kod gripe izbijaju naglo. Odjednom visoka temperatura, obično iznad 39 stupnjeva Celzijevih, glavobolja, kašalj, bol u kostima i mišićima, osjećaj malaksalosti, nedostatak apetita, a kod djece je moguće i povraćanje", pojašnjava pedijatrica dr. Mirjana Kolarek Karakaš.

Ovo su simptomi zbog kojih hitno trebate odvesti dijete liječniku!

U Hrvatskoj godišnje oboli u prosjeku 70.000 ljudi. Najvažnija razlika između gripe i obične viroze je što potonja zahvaća samo gornji dišni sustav, pa su znaci oboljenja blaži i kraće traju. Gripa zahvaća cijelo tijelo. Iako ne treba odmah juriti liječnicima, i kućno liječenje treba ozbiljno shvatiti. 

"Potrebno je skidati temperaturu ako prelazi 38 stupnjeva, mirovati u krevetu, piti dovoljno toplih napitaka te povećati unos meda i limuna. Ako temperatura traje dulje od 2 ili 3 dana, stanje se pogoršava, dijete samo spava, nema volje za igru niti kad mu se spusti temperatura, obavezno se treba javiti liječniku", kaže dr. Kolarek Karakaš. 

Možda te zanima... Gripa je u punom zamahu i ne treba je olako shvaćati, a evo kako postupiti Vrtić

Napominje da djeci, kako bismo ih zaštitili, treba ograničiti boravak u zatvorenim prostorima s velikim brojem ljudi. U vrijeme epidemija, savjetuje, treba izbjegavati igraonice, proslave rođendana, trgovačke centre... Važno je naglasiti da je oboljeli od gripe zarazan 24 sata prije izbijanja simptoma.

"Na vrhuncu sezone gripe savjetujem čak ne voditi dijete u vrtić ako roditelji imaju mogućnost zadržati ga kod kuće tjedan ili dva, u dogovoru sa svojom pedijatricom", savjetuje dr. Kolarek Karakaš. 

infografika gripa prehlada | Author: missMAMA Foto: missMAMA

Sitnice su važne

Važno je često pranje ruku, korištenje antiseptičkih maramica ili gelova izvan kuće, stajanje na metar udaljenosti od onih koji kašlju ili kišu te bacanje papirnatih maramica nakon svakog brisanja nosa.

Također, treba obratiti pozornost na to da je dječji nos stalno prohodan te često provjetravati prostorije u kojima se boravi, bez obzira na vanjsku hladnoću. Kako djetetu očistiti nos?

temperatura Možda te zanima... Povišena temperatura - kada i kako je snižavati? Vrtić

Kao najvažniji savjet dr. Kolarek Karakaš ističe nepodcjenjivanje gripe. Ona se u svakom slučaju mora odležati! Kako lijeka protiv gripe nema, liječenje je simptomatično, što znači da se samo mogu ublažavati simptomi. Temperatura se može spuštati i ako je niža od 38, a dijete je slabo i iscrpljeno. 

Treba imati na umu da se djeci ne smiju davati andol ni aspirin. Kad temperatura napokon padne i dijete se osjeća bolje, svejedno još nije spremno za normalne aktivnosti. Treba ostati u kući još nekoliko dana. 

Gripa:

 • nastupa munjevito i naglo
 • iz nosa curi stalno jednako
 • bol u mišićima
 • visoka temperatura
 • suhi kašalj
 • traje 7-10 dana ili dulje, slabost ostaje još neko vrijeme

Prehlada: 

 • postupno se pogoršava
 • iscjedak iz nosa mijenja se s odmakom prehlade
 • grlobolja
 • produktivni kašalj
 • vrhunac je nakon 2-3 dana, a prolazi kroz tjedan dana
bolesno dijete Možda te zanima... Najčešće bolesti u vrtiću: Što očekivati i kako pomoći djetetu? Vrtić

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.