Vrtić 24. listopada 2023.

Mama zubarica otkrila je koja tri slatkiša ne bi nikad dola svojoj djeci, a jedan će te iznenaditi

Foto: tiktok
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Kad postanemo roditelji, sve počnemo gledati iz nekog sasvim novog kuta. Tada iskoristimo i sva svoja znanja, pa čak i ono stručno, kako bismo – primijenili na odgoj i roditeljstvo.

Ljudima u nekim strukama nije lako kad postanu roditelji. Da, čini nam se da je baš zgodno kad si liječnik/ca, pa dobiješ dijete i sve svoje znanje možeš primijeniti na djetetu, odnosno ne moraš za svaku sitnicu trčati na hitnu. Zgodno je i kad si, recimo, učitelj/ica, pa možeš djetetu pomagati oko zadaće i sveg gradiva koje „obični“ roditelji najčešće zaborave, odnosno ispadnu iz štosa, da se poslužimo razgovornim jezikom. Ili kad si nutricionist, pa znaš što je dobro za tvoje dijete, a što nikako nije pametno davati mu.

S jedne strane možeš tako razmišljati – „blago njima“, a s druge strane – možda im zapravo uopće ne želiš biti u koži. Jer možeš vidjeti i sprječavati, istina, ali neka takva znanja mogu ti u roditeljstvu biti i itekako veliki teret. Jasno ti je, zapravo, o čem pričamo, zar ne? Kad si „samo“ mama i dijete boli trbuh, pošalješ ga na wc i skuhaš čaj. Kad si mama i liječnica, onda već po glavi listaš enciklopedije i sve bolesti sa simptomom bolova u trbuhu.

Zato nam nekad dobro dođe kad nas stručnjaci raznih područja, nakon što su postali roditelji, upozore na važne stvari za koje znamo da primjenjuju i na svojoj djeci, pa im to daje dodatni kredibilitet. Tako je jedna zubarica, koja je ujedno i mama, u virtualni svijet poslala poruku u kojoj kaže koja tri slatkiša nikad ne da svojoj djeci kao užinu. Nisu to klasični slatkiši, nego namirnice za koje mnogi misle da su zdrave.

Na prvom mjestu našle su se, prema mnogima sigurno sasvim neočekivano, grožđice.

„Mnogi misle da su grožđice prirodni slatkiši, ali one sadrže tako puno šećera. Vrećica grožđica sadrži više šećera nego prosječna vrećica bombona. Osim tog, vrlo su ljepljive, pa se mogu zavući između zubića i stvoriti karijes,“ ističe dr Hanna Kinsella, zubarica i mama dvoje djece. Zubarica ističe da čak i odraslima ljepljive stvari ostaju duže među zubima, jer ne peru zube dovoljno revno, pa su zato još veća opasnost za zube.

Svojoj djeci ova zubarica nikad ne daje niti voćne stiskavce, malene spremnike u kojima je kašica od voća.

„I te kašice sadrže tako puno šećera,“ kaže ona u svom videu, te upozorava roditelje da svakako pogledaju na pakiranju koliko šećera sadrži određena kašica, te odluči hoće li to dati svom djetetu, posebno ako se radi o međuobroku.

@icybeardentalcubs Are you surprised at any of these? #dentistry #kidsbrushingteeth #pediatricdentistry #parenttips #parenttipsandtricks #mumsoftiktok ♬ original sound - Icy Bear Dental Cubs

Na kraju, zubarica ističe i bombone, ali one ljepljive, poput karamela.

„Što je više ljepljivo ono što jedemo, to je veća vjerojatnost da će nam dugo ostati među zubima. To nam često ne smeta među zubima, jer ne osjetimo, pa ne posvetimo posebnu pažnju tom kad četkamo zube,“ kaže zubarica.

Dok su neki u komentarima pisali kako su očekivali da će grožđice biti među „zabranjenim“ slatkišima, neke su mame uzdisale zbog činjenice da su „grožđice i voćne kašice jedino voće koje njihovo dijete želi jesti“. Suosjećamo! Neki su se roditelji, pak, pobunili protiv videa, govoreći da su grožđice prirodni šećer, pa da se zbog tog ne mogu staviti u isti koš sa slatkišima. Slažemo se, donekle, ali činjenica je da su doslovno koncentrirani šećer, te da ga sadrže izrazito puno u maloj količini.

Mnogi su zaključili da je rješenje jednostavno: pranje zuba.

 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.