Vrtić Zdravlje u vrtićkoj dobi 15. ožujka 2018.

Video: Tri vrste kašlja kod djece

bolesna djevojčica
Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Pedijatar Milivoj Jovančević opisuje u kojim se sve oblicima javlja kašalj kod djece te savjetuje roditeljima kako na koji od njih reagirati, odnosno kada obavezno potražiti pomoć liječnika

"Već kad čujemo kako dijete kašlje možemo prilično dobro naslutiti u čemu je problem. Najčešći je kašalj iz grla i nosa, kad čujemo kako se sekret iz nosa cijedi niz grlo, produktivan je i nakon toga dijete je mirno. Ta vrsta kašlja češće se javlja kad dijete postane tjelesno aktivno, kad potrči, ili po noći kad se sekret cijedi, pa ga natjera na kašalj. 

Druga vrsta kašlja je suhi, zaglušujući kašalj koji se pojačava kad dijete potrči ili kad dijete legne. Riječ je o kašlju koji je uzrokovan otokom sluznice, u najmanjim ograncima bronha, i tu je otežano izdisanje, i može nalikovati astmatičnom napadaju. 

Što znači kad kašalj zvuči poput psećeg laveža?

Treća vrsta kašlja javlja se tijekom noći, dijete se budi iz mirnog sna i počinje loviti zrak i kašljati, i proizvoditi zvuk koji nalikuje lavežu psa ili glasanju tuljana. Riječ je o laringitisu, problemu koji je uzrokovan otokom sluznice u području ispod glasnica, i taj kašalj se pogoršava dok je dijete u ležećem položaju. Već kad se dijete uspravi, nakon nekog vremena postaje mu lakše, no to je svakako situacija kada se treba obratiti liječniku", pedijatar Milivoj Jovančević opisuje u kojim se sve oblicima javlja kašalj kod djece te savjetuje roditeljima kako na koji od njih reagirati, odnosno kada obavezno potražiti pomoć liječnika.

bolesno dijete Možda te zanima... Kako se riješiti kašlja? Beba

-

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.