Beba Dojenje 12. veljače 2019.

Dojena beba ima zelenu stolicu s primjesima sukrvice

beba pelena dojenje proljev
Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Pedijatrica Giovana Armano odgovara je li normalno da isključivo dojena beba često ima zelenu, sluzavu stolicu, što se smatra proljevom i što znače tragovi krvi u stolici

Imam bebu od nepuna 4 mjeseca i isključivo je dojena beba, dobiva odlično na težini i dobro napreduje. Zanima me iz kojeg razloga mu je stolica često zelene boje i ponekad sluzava? Naime, ima stolicu svaka 2 do 4 dana i ponekad se dosta muči dok se ne pokaka, napinje se i stenje. Prva stolica bude kašasta, zlatno-žute boje,  ali svaka sljedeća je kašasta i zelena; nekad svjetlija, nekad tamnija. Par puta se dogodilo da mu je stolica kao proljev, potpuno rijetka. Je li to normalno? Jutros je u toj zelenoj stolici bilo roskastih tragova, poput sukrvice. To nam se nikad nije dogodilo pa sam zabrinuta. Inače, nema drugih problema sa probavom. Uredno jede, nije gladan, vesela je beba i grčevi su odavno prošli.

Vaša beba lijepo napreduje, samo nastavite dojiti barem do 6 mjeseci, a naravno može i dulje. Stolice kod beba mogu biti različite boje, ponekad i zelenkaste, ali ako beba dobro napreduje, sama boja stolice nije razlog za zabrinutost. Zelene stolice se ponekad nazivaju i "stolice gladi", ali s obzirom da beba dobro napreduje, dakle nije gladna, to kod vaše bebe nije slučaj. Najbolje je provjeriti kako beba dobiva na težini jer beba koja je gladna sigurno ne dobiva dovoljno te njene stolice mogu biti zelene zbog gladi.

beba pelene Možda te zanima... Koliko često dijete treba imati stolicu? Beba

Čvršća ili rjeđa stolica mogu povremeno biti prisutne kod zdravog djeteta, što također nije zabrinjavajuće. Proljev se smatra samo kada dijete ima 3 ili više rijetkih štrcajućih, vodenastih stolica u danu koje mogu biti i sluzave. Ako takve učestale stolice potraju nekoliko dana, mora se učiniti obrada - analiza stolice.

Krv u stolici je poseban problem, naime krvi u stolici ne bi trebalo biti. Može se desiti kod zdravog djeteta uslijed napinjanja da pukne kapilarica i pojavi se par kapi na stolici ili peleni, ali to obično prođe i više se ne pojavljuje. Ako je kod vas takav slučaj nije potrebna dijagnostika, ali ako se simptomi javljaju pri svakoj stolici, nužna je obrada.  

Možda te zanima... Znanost otkrila da se bebina stolica mijenja i zašto je to važno Beba

 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.