Vrtić Zdravlje u vrtićkoj dobi 04. svibnja 2022.

Rotavirus: Kako spriječiti infekciju i što kada ga dijete dobije?

Rotavirus
Foto: Shutterstock ; Rotavirus kod djece
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Sve više slučajeva zaraze rotavirusom pospješilo je ublažavanje protuepidemijskih mjera. Infektolog Goran Tešović izvještava kako mjesecima traje tiha epidemija rotavirus koji je najopasniji je za bebe i malu djecu. Donosimo vam najvažnije informacije koje roditelji trebaju znati, ali i savjete pedijatrice.

Rotavirus se nalazi u okolini stoga se lako prenosi te je izrazito zarazan, a sezona infekcije najčešće traje tijekom zimskih i proljetnih mjeseci iako se može pojaviti u bilo kojem drugom razdoblju godine.  I dok najčešće pogađa malu djecu, odrasli također mogu dobiti infekciju iako je kod njih obično manje ozbiljna. 

beba doktor Možda te zanima... Simptomi zbog kojih hitno treba odvesti dijete liječniku! Vrtić

Što je rotavirus?

Rotavirus je vrsta infekcije koja je uobičajena kod djece mlađe od pet godina. "Rotavirus je virus koji uglavnom zahvaća probavni trakt te izaziva karakterističnu kliničku sliku s povraćanjem, proljevom, povišenom temperaturom", objašnjava pedijatrica Mirjana Kolarek Karakaš, dodaje kako su najugroženija dojenčad, a najčešće se javlja od studenog do svibnja. "Dakle, sada je sezona. Češće su epidemije u vrtićima. Do pete godine gotovo 95 posto djece bude inficirano, a moguće je oboljeti i više puta."

Rotavirus simptomi i kako ih prepoznati

Simptomi rotavirusa najistaknutiji su kod djece. Prema Mayo klinici, simptomi se mogu pojaviti unutar dva dana nakon što je dijete izloženo rotavirusu. Najčešći simptom rotavirusa je ozbiljni proljev. No simptomi također uključuju: 

  • povraćanje
  • crnu stolicu
  • krv u stolici
  • ozbiljni umor
  • iritaciju 
  • bol u trbuhu
  • dehidracija

Rotavirus | Author: Shutterstock Foto: Shutterstock ; Rotavirus kod djece

Kako se prenosi rotavirus?

"Infekcija se prenosi zrakom, dodirom, dijeljenjem pribora za jelo s bolesnom osobom. Najvažnija preventiva je pranje ruku", naglašava pedijatrica i dodaje kako postoji cjepivo protiv rotavirusa koje se daje na usta u dobi od 6 tjedana te ponavlja još jednom do 6. mjeseca života. "Posavjetujte se o tome sa svojim liječnikom", savjetuje pedijatrica. 

Bebe i djeca mlađa od tri godine imaju najveći rizik od ove infekcije. Vrijeme provedeno u kolektivu također povećava rizik. Zbog toga je važno poduzeti dodatne mjere opreza tijekom zimskih i proljetnih mjeseci, s obzirom da se u to vrijeme infekcija najviše pojavljuje. Rotavirus je prisutan u stolici zaražene osobe nekoliko dana prije nego što se simptomi pojave i do 10 dana nakon što se simptomi smire. Virus se lako prenosi preko ruku i ustiju čak i ako zaražena osoba nema simptome. 

Ako imaš rotavirus i ne opereš ruke nakon obavljanja nužde ili ako dijete ima rotavirus, a roditelj ne opere svoje ruke nakon mijenjanja djetetovih pelena ili pomaganja djetetu prilikom obavljanja nužde - virus se može proširiti na sve što dodirneš, uključujući hranu, igračke i posuđe

Virus također ostaje na površinama i do nekoliko tjedana nakon što ih je zaražena osoba dodirivala. Zbog toga je izrazito važno redovito dezinficirati sve uobičajene površine u domu, posebno ako netko u kućanstvu ima rotavirus.  Zbog toga jer postoji toliko vrsta rotavirusa, moguće je biti zaražen više od jednom, čak i ako je osoba cijepljena. Međutim, ponovljene infekcije su obično manje ozbiljne.  

Rotavirus | Author: Shutterstock Foto: Shutterstock ; Kako se prenosi rotavirus?

Rotavirus kod djece

Dehidracija predstavlja najveću brigu kod djece. Mala djeca su više osjetljiva na gubitak elektrolita kroz povraćanje i proljev zbog toga jer imaju manju tjelesnu težinu. Potrebno je pažljivo promatrati dijete zbog simptoma dehidracije, poput: 

  • suhih i ispucalih usana
  • blijede i hladne kože
  • povećane žeđi
  • nedostatka suza prilikom plakanja
  • udubljenih očiju
  • smanjene učestalosti mokrenja (mokraća je tamnije boje i može imati neugodan miris)
proljev kod djece Možda te zanima... Proljev kod djece: Koja je najbolja prehrana i kako ga zaustaviti? Beba

Koliko dugo traje rotavirus?

Tijekom infekcije, dijete bi prvo moglo dobiti temperaturu i povraćati. Tekući proljev može se pojaviti tri do sedam dana kasnije, a sama infekcija može trajati do 10 dana nakon što simptomi nestanu. 

Važno je odmah potražiti pomoć ako dijete ima teški ili krvavi proljev, često povraća, a stanje se ne smiruje ni nakon tri sata, ima temperaturu 39 ili višu, razdražljivo je, ima bolove te ima simptome dehidracije. Dijagnoza rotavirusa dobiva se putem uzorka stolice u laboratoriju. 

Kako se liječi rotavirus? 

Ne postoje lijekovi ili tretmani koji će ukloniti rotavirus. To uključuje i antivirusne lijekove, lijekove protiv proljeva i antibiotike. 

Ipak, najvažniji dio liječenja je spriječiti dehidraciju te se pobrinuti da dijete zaraženo virusom unosi dovoljno tekućine. Uz to, potrebno je jesti što više juha te drugu blagu hranu poput kuhane riže, a izbjegavati šećer, tešku i masnu hranu koja opterećuje crijeva te samo može pogoršati proljev. 

"Budući da se radi o virusu nema specifičnog lijeka, ne liječi se antibiotikom, samo nadoknadom izgubljene tekućine uz probiotike.  Osobito treba paziti da dijete ne dehidrira, što ćemo prepoznati po suhim usnicama i sluznicama, bijelim naslagama po jeziku. Dijete više žeđa, blijedo je i manje mokri, a mokraća je tamnija jer je koncentrirana. U tom slučaju treba se svakako javiti liječniku", govori pedijatrica. 

Rotavirus - prehrana

Za dojenčad u ljekarni postoje i specijalne mliječne formule koje se daju u slučaju proljeva te sredstva za rehidraciju. Odaberite ono sredstvo koje nema gorko slani okus jer taj okus djeca neće htjeti uzimati. Tijekom bolesti izbjegavajte sok od jabuke, mliječne proizvode i slatku hranu jer mogu dodatno pogoršati proljev kod djece.

Kako bi spriječili dehidraciju, odrasli trebaju uzimati male gutljaje vode ili bistrih sokova, primjerice sok od đumbira. Pomoći će i lagane, bistre juhe, dok izbjegavati treba sve namirnice koje mogu iritirati želudac, uključujući mliječne proizvode, masnu i jako začinjenu hranu, kofein, alkohol i nikotin.

Rotavirus | Author: Shutterstock Foto: Shutterstock ; Rotavirus liječenje

Sluz ili krv u stolici alarm je za uzbunu

Odmah potražite pomoć ako dijete ima teški ili krvavi proljev, često povraća, a stanje se ne smiruje ni nakon tri sata, ima temperaturu 39,4 ili višu, razdražljivo je, ima bolove te ima simptome dehidracije - suha usta, malo mokri...

Infekcija rota virusom najčešće pogađa djecu u dobi od 4 do 24 mjeseca, a pod povećanim su rizikom djeca koja pohađaju vrtiće, kao i odrasli koji ih njeguju. Na početku infekcije virusom dijete je razdražljivo. No ako se iznenada počinje smirivati, iako tegobe i dalje traju, to je znak za uzbunu. Reagirati treba brzo i ako se u stolici pojavi sluz ili krv. Čim uočite te alarmantne simptome odmah se javite liječniku. Za skidanje temperature preporučuje paracetamol i ibuprofen, no samo kod djece starije od šest mjeseci.

 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.