Vrtić Zdravlje u vrtićkoj dobi 21. prosinca 2019.

Rotavirus infekcije: Uzroci, simptomi i liječenje

Foto: Guliver/Shutterstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Rotavirus najopasniji je za bebe i malu djecu jer uzrokuje proljeve koji mogu izazvati tešku dehidraciju, a s obzirom da sezona virusa traje tijekom zimskih i proljetnih mjeseci, donosimo najvažnije informacije koje roditelji trebaju znati, ali i savjete pedijatrice

Rotavirus je vrsta infekcije koja je uobičajena kod djece mlađe od pet godina. Virus se nalazi u okolini stoga se lako prenosi te je izrazito zarazan, a sezona infekcije najčešće traje tijekom zimskih i proljetnih mjeseci iako se može pojaviti u bilo kojem drugom razdoblju godine.  I dok najčešće pogađa malu djecu, odrasli također mogu dobiti infekciju iako je kod njih obično manje ozbiljna. 

beba doktor Možda te zanima... Simptomi zbog kojih hitno treba odvesti dijete liječniku! Vrtić

"To je virus koji uglavnom zahvaća probavni trakt te izaziva karakterističnu kliničku sliku s povraćanjem, proljevom, povišenom temperaturom", objašnjava pedijatrica Mirjana Kolarek Karakaš, dodaje kako su najugroženija dojenčad, a najčešće se javlja od studenog do svibnja. "Dakle, sada je sezona. Češće su epidemije u vrtićima. Do pete godine gotovo 95 posto djece bude inficirano, a moguće je oboljeti i više puta."

Kako se prenosi i tko je pod najvećim rizikom od zaraze?

"Infekcija se prenosi zrakom, dodirom, dijeljenjem pribora za jelo s bolesnom osobom. Najvažnija preventiva je pranje ruku", naglašava pedijatrica i dodaje kako postoji cjepivo protiv rotavirusa koje se daje na usta u dobi od 6 tjedana te ponavlja još jednom do 6. mjeseca života. "Posavjetujte se o tome sa svojim liječnikom", savjetuje pedijatrica. 

Bebe i djeca mlađa od tri godine imaju najveći rizik od ove infekcije. Vrijeme provedeno u kolektivu također povećava rizik. Zbog toga je važno poduzeti dodatne mjere opreza tijekom zimskih i proljetnih mjeseci, s obzirom da se u to vrijeme infekcija najviše pojavljuje.

Rotavirus je prisutan u stolici zaražene osobe nekoliko dana prije nego što se simptomi pojave i do 10 dana nakon što se simptomi smire. Virus se lako prenosi preko ruku i ustiju čak i ako zaražena osoba nema simptome. 

dr. Bernardica Valent Morić pedijatrica Dom zdravlja Centar Možda te zanima... Crijevna infekcija ili loša kombinacija hrane? Vrtić

Ako imaš rotavirus i ne opereš ruke nakon obavljanja nužde ili ako dijete ima rotavirus, a roditelj ne opere svoje ruke nakon mijenjanja djetetovih pelena ili pomaganja djetetu prilikom obavljanja nužde - virus se može proširiti na sve što dodirneš, uključujući hranu, igračke i posuđe

Virus također ostaje na površinama i do nekoliko tjedana nakon što ih je zaražena osoba dodirivala. Zbog toga je izrazito važno redovito dezinficirati sve uobičajene površine u domu, posebno ako netko u kućanstvu ima rotavirus. 

Zbog toga jer postoji toliko vrsta rotavirusa, moguće je biti zaražen više od jednom, čak i ako je osoba cijepljena. Međutim, ponovljene infekcije su obično manje ozbiljne.  

Trikovi pomoću kojih ćeš dijete naučiti pravilno prati ruke

Simptomi

Simptomi rotavirusa najistaknutiji su kod djece. Prema Mayo klinici, simptomi se mogu pojaviti unutar dva dana nakon što je dijete izloženo rotavirusu. Najčešći simptom rotavirusa je ozbiljni proljev. No simptomi također uključuju: 

 • povraćanje
 • crnu stolicu
 • krv u stolici
 • ozbiljni umor
 • iritaciju 
 • bol u trbuhu
 • dehidracija

 | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

Dehidracija predstavlja najveću brigu kod djece. Mala djeca su više osjetljiva na gubitak elektrolita kroz povraćanje i proljev zbog toga jer imaju manju tjelesnu težinu. Potrebno je pažljivo promatrati dijete zbog simptoma dehidracije, poput: 

 • suhih i ispucalih usana
 • blijede i hladne kože
 • povećane žeđi
 • nedostatka suza prilikom plakanja
 • udubljenih očiju
 • smanjene učestalosti mokrenja (mokraća je tamnije boje i može imati neugodan miris)
mama, beba Možda te zanima... Savjeti pedijatra za liječenje proljeva Beba

Koliko dugo rotavirus traje?

Tijekom infekcije, dijete bi prvo moglo dobiti temperaturu i povraćati. Tekući proljev može se pojaviti tri do sedam dana kasnije, a sama infekcija može trajati do 10 dana nakon što simptomi nestanu. 

Važno je odmah potražiti pomoć ako dijete ima teški ili krvavi proljev, često povraća, a stanje se ne smiruje ni nakon tri sata, ima temperaturu 39 ili višu, razdražljivo je, ima bolove te ima simptome dehidracije. Dijagnoza rotavirusa dobiva se putem uzorka stolice u laboratoriju. 

Kod liječenja je najvažnije spriječiti dehidraciju

Ne postoje lijekovi ili tretmani koji će ukloniti rotavirus. To uključuje i antivirusne lijekove, lijekove protiv proljeva i antibiotike. 

Ipak, najvažniji dio liječenja je spriječiti dehidraciju te se pobrinuti da dijete zaraženo virusom unosi dovoljno tekućine. Uz to, potrebno je jesti što više juha te drugu blagu hranu poput kuhane riže, a izbjegavati šećer, tešku i masnu hranu koja opterećuje crijeva te samo može pogoršati proljev. 

"Budući da se radi o virusu nema specifičnog lijeka, ne liječi se antibiotikom, samo nadoknadom izgubljene tekućine uz probiotike.  Osobito treba paziti da dijete ne dehidrira, što ćemo prepoznati po suhim usnicama i sluznicama, bijelim naslagama po jeziku. Dijete više žeđa, blijedo je i manje mokri, a mokraća je tamnija jer je koncentrirana. U tom slučaju treba se svakako javiti liječniku", govori pedijatrica. 

dijete, bolest Možda te zanima... Sve što trebate znati o proljevu Vrtić

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.