Proljev se češće javlja kad dođu topliji dani i jede se više voća, ali se i hrana brže kvari. Donosimo vam pet recepata koje su naše bake koristile
1. Ruski čaj sa saharinom
Pola žličice ruskog čaja prelijte litrom kipuće vode, ostavite da stoji nekoliko minuta, a zatim ga procijedite kroz gustu cjediljku i zasladite s nekoliko tableta saharina. Dajte djetetu (starijem od devet mjeseci) nekoliko žličica čaja na svakih pola sata.
2. Dijetalni obrok od mrkve
U pola litre vode kuhajte 250 g očišćene i oprane mrkve, dok sasvim ne omekša. Dodajte pet grama soli (trećina žličice), a po potrebi dodajte još malo vode. Kuhana mrkva se pasira kroz sito ili mikserom i daje djetetu žličicom kada se ohladi.
3. Rižino "mlijeko"
U litru hladne vode stavite pet punih žlica, dobro očišćene i oprane riže. Stavite na štednjak pa od trenutka kada voda provri, kuhajte još jedan sat. Poslije kuhanja, još toplo "mlijeko", procijedite kroz gusto sito i propasirajte. Nemojte dodavati ni soli ni šećera.
4. Rižino "mlijeko" sa suhim smokvama
Na 100 grama rižinog "mlijeka" (voda u kojoj se kuhao rižu), stavite pola žličice mljevenih suhih smokava. Mljevene smokve razmutite u maloj količini hladnog rižinog "mlijeka" pa stavite na vatru da iskipi. Smjesu morate stalno miješati jer lako zagori. Ohladite, pa dajte djetetu nekoliko puta na dan.
5. Strugane sirove jabuke
Bebemoraju biti starije od šest mjeseci. Uzimaju se zdrave jabuke, dobro se operu, oljušte i naribajte. Po potrebi, naribane jabuke možete zasladite saharinom.
Pročitajte zašto nastaje i kako zaustaviti proljev kod djece!