15. travnja 2013.

Celijakija

Bolest, za alat
Foto: Patrik Tocko
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Gluten je biljna bjelančevina koje ima u pšeničnom zrnu, ali i u drugim žitaricama poput ječma, raži i zobi, koje se danas manje upotrebljavaju u prehrani. Riža, soja i kukuruz ne sadrže gluten.

Nepodnošljivost glutena izaziva reakciju koja se očituje kroničnim proljevom. Ta se bolest naziva celijakija, i dovodi do mršavljenja i zastoja u rastu i razvoju. Opasnost od pojave nepodnošljivosti glutena tim je veća što ga se prije uvede u prehranu; zbog toga ga ne dajemo dojenčadi prije navršenih šest mjeseci. (Brašno koje koristimo za najraniju dob je bez glutena).

Kako bi se potvrdila nepodnošljivost glutena liječnik će učiniti biopsiju tankoga crijeva (uzet će komadić sluznice crijeva). Ako se radi o nepodnošenju glutena, propisat će vašem djetetu dijetu u kojoj se izuzima gluten, tj. nikakve proizvode pšenice, raži i ječma, ali se mogu jesti ostale vrste žitarica (kukuruz, riža, soja).  

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.