Beba Mirniji trbuščić vaše bebe 30. listopada 2017.

Evo zašto vaše dijete treba uzimati probiotike

Foto: Guliver Image/Getty Image
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Kako se više od 70% našeg imunološkog sustava nalazi upravo u našim crijevima, ravnoteža crijevne flore ima ključnu ulogu i u imunološkoj funkciji djece, a ne samo odraslih.

Prema dr. Alison Finger iz Centra za prirodnu medicinu Doylestown u Pennsylvaniji, nagađa se kako se naš gastrointestinalni sustav razvija i očvršćuje u prve dvije godine života. Unutar te dvije godine mnoge stvari mogu poremetiti pravilnu kolonizaciju dobrih bakterija u djetetovu organizmu, uključujući uvođenje krute hrane, uzimanje antibiotika ili majčinu prehranu koja utječe na njeno mlijeko. Na taj način normalna crijevna flora može biti ugrožena, što dovodi do infekcija i bolesti. Kako bi se to spriječilo, dr. Finger preporučuje davanje probiotika dojenčadi u obliku dodataka prehrani (bilo u majčinom mlijeku ili u formuli za bebe), sve dok ne poraste i počne ih uzimati putem čvrste hrane. 

Osim što održavaju probavni trakt zdravim, probiotici pomažu da tijelo bolje apsorbira određene hranjive tvari i drži infekcije podalje od djetetova organizma. Zato je dobro da se probiotici uvrste u dječju prehranu, bilo putem dodataka prehrani ili namirnica kao što su:

 • određeni jogurti
 • acidofilno mlijeko
 • kefir
 • mlaćenica
 • meki sirevi (cheddar, gouda i parmezan)
 • kiseli kupus

Pogoduje dobroj probavi

Antibiotici su najveći neprijatelj dobre crijevne flore i čest su uzrok proljeva kod djece, stoga su probiotici odlični za prevenciju u takvim situacijama. Osim za proljev, probiotici su ponekad korisni i za djecu koja pate od konstipacije. Iako njihova učinkovitost nije jasno dokazana, moguće je da zbog svog blagotvornog utjecaja na crijevnu floru pomažu regulirati probavu. Djeci koja pate od zatvora možda će pomoći da redovitije prazne crijeva, a olakšat će i nadutost uzrokovanu zatvorom. 

Osim toga, probiotici su prilično učinkoviti i kod dojenačkih grčeva ili kolika, što je potvrdilo istraživanje provedeno 2012. na Medicinskom fakultetu u Varšavi. Kod dojenčadi koja su dobivala probiotike grčevi i plač smanjili su se za više od 50 posto. Stoga, osim što će pomoći bebi, pomoći će i vama jer neće biti toliko plakanja. 

 | Author: Guliver Foto: Guliver

Čuvaju oralno zdravlje

Probiotici imaju određenu ulogu i u prevenciji stomatoloških bolesti, ponajviše karijesa, pokazalo je istraživanje Medicinskog fakulteta u Kopenhagenu. Naime, kod djece u dobi od tri i četiri godine koja su uzimala probiotike kroz sedam mjeseci vidjelo se značajno smanjenje karijesa u odnosu na drugu djecu. Slične rezultate iznijela je i skupina istraživača sa Stomatološkog fakulteta u Puneu, Indiji. Prema njima, rana kolonizacija dobrih bakterija u crijevnoj flori može spriječiti nastanak karijesa u kasnijoj dobi i smanjiti odlaske dječjem stomatologu. Stoga, želite li da vaše dijete ima zdrave i lijepe zube, ohrabrujte ga da pije acidofilno mlijeko ili jogurte bogate probioticima. 

Smanjuju ekceme

Osim što pomažu u očuvanju oralnog zdravlja, probiotici su se pokazali vrlo učinkoviti i kod ekcema ili atopijskog dermatitisa koji se pojavljuje kod 10 do 15 posto djece. To je osip na području obraza ili zglobova čiji su simptomi svrbež, crvenilo, suhoća i osjetljivost, a javlja se u dobi od nekoliko mjeseci do pet godina. Prema istraživanju iz 2015. godine, provedenom na djeci u dobi između jedne i 18 godina, simptomi ekcema značajno su smanjeni uzimanjem probiotika. Pozitivni rezultati najviše su vidljivi na djeci mlađoj od 12 godina koja su kao bebe bila na majčinom mlijeku više od šest mjeseci. Razlog tome je naša intestinalna mikroflora koja je s godinama sve manje podložna promjenama. Zbog toga su učinci probiotika na ekceme bili slabiji kod starije djece, dok je kod mlađih mikroflora još uvijek promjenjiva pa su i probiotici bili djelotvorniji. 

Vrste probiotika

Probiotici su različiti pa su i njihove vrijednosti drugačije. Od svih probiotika najprisutniji su oni iz roda Bifidobacterium i Lactobacillus jer se prirodno nalaze u našoj crijevnoj flori i održavaju njenu ravnotežu. Iako postoji 50-ak vrsta laktobacila, najpoznatiji su:

 • L. acidophilus - pogoduje sveukupnoj probavi, pomaže pri apsorpciji nutrijenata, olakšava grčeve, nadutost i vjetrove, ublažava proljev
 • L. fermentum - pogoduje sveukupnoj probavi, pomaže pri detoksikaciji crijeva
 • L. plantarumpogoduje probavi, poboljšava imunitet
 • L. rhamnosus (LGG) - pomaže kod putnog proljeva, ublažava upalu dišnih puteva, smanjuje grčeve
 • L. salivarius - pospješuje imunitet i oralno zdravlje
 • L. paracaseipospješuje zdravlje jetre
 • L. gasseri ublažava proljev
 • L. reuteri - pogoduje sveukupnoj probavi, pospješuje imunitet i oralno zdravlje

L. acidophilus i L. rhamnosus (LGG) najučinkovitiji su probiotici koje koristimo, a djeci posebno pomažu kod gastrointestinalnih poremećaja. Ako vašeg mališana muče probava i grčevi, uvrstite u njegovu prehranu jogurte s LGG probiotikom. Ipak, što god da kupujete, bilo da je u pitanju jogurt  ili acidofilno mlijeko, pazite da ne sadrži dodatne aditive i sastojke, ako je to moguće. Ako niste sigurni koji su probiotici najbolji za vaše dijete, uvijek se možete obratiti i djetetovom pedijatru. 

Učinkoviti su i dodaci prehrani za kojima sve više roditelja poseže kako bi pripomogli cjelokupnom zdravlju svog djeteta. Bilo da se radi o vitaminima i mineralima ili pak drugim dodacima kao što su probiotici, dodaci su uvijek dobar izbor, posebice ako ih dijete ne unosi dovoljno hranom. 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.