Vrtić Digni prstić za svoj vrtić 12. ožujka 2020.

Top 5 stvari koje trebaš napraviti ako dijete ima proljev

Foto: Guliver

Powered by:

klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Proljev u ranoj dječjoj dobi drugi je po redu poremećaj po učestalosti nakon respiratornih infekcija. Najčešće se javlja između 1. i 3. godine, a prate ga simptomi poput groznice, mučnine, povraćanja i grčeva

Učestalo pražnjenje crijeva kod djece ovisi o njihovoj dobi, težini i prehrani. Prema vodećoj svjetskoj farmaceutskoj kući Merck Sharp & Dohme (MSD), proljev se definira kao često pražnjenje rijetke ili vodenaste stolice koja odstupa od normalnog ritma pražnjenja crijeva u djeteta.

Zašto dolazi do proljeva?

Važno je istaknuti da proljev nije bolest, već simptom uzrokovan virusnom ili bakterijskom infekcijom, parazitima u crijevima, a do njega može doći i zbog upotrebe antibiotika. Postoje akutni i kronični proljev. Akutni proljev je češći i najčešće je uzrokovan gastroenteritisom, primjenom antibiotika, alergijom na hranu ili otrovanjem hranom. Gastroenteritis je upala želuca i crijeva praćena povraćanjem, vodenastim proljevom i grčevima u trbuhu. Naziva se još i ''crijevna gripa''.

 | Author: Guliver Foto: Guliver

Proljev je najčešće bezbolan, intenzivnog neugodnog mirisa te sadrži neprobavljenu hranu i sluz. Događa se tijekom dana, a prevladava kod djece od 6. do 36. mjeseca starosti. Ne mora biti uzrokovan infekcijom, već se može pojaviti zbog prehrane, brzog rada crijeva, povećane aktivnosti ili zbog specifičnosti crijevne mikroflore djeteta.

Što učiniti kada dijete ima proljev?

Sigurni smo da paziš i maziš svojeg mališana i zato postaneš zabrinuta i kod najmanje dječje 'bolesti'. No u većini slučajeva nema mjesta panici. Proljev je najčešće samo neugodna nuspojava, a slučaju da do njega dođe, obrati pozornost na sljedeće stvari.

1. Pripazi na prehranu 

Bilo bi poželjno da vodiš dnevnik prehrane kako bi lakše primijetila koja namirnica ne odgovara tvojem djetetu jer može imati alergiju ili intoleranciju na pojedinu hranu. Prati u kojim periodima dijete jede, što i koliko, te vrijeme kad dolazi do proljeva. Preporučuju se 'dobri ugljikohidrati', a masna bi se jela trebala izbjegavati jer nisu lako probavljiva. Zato u pripremi hrane možeš koristiti npr. rižu s cjelovitim zrnom ili batat. Naravno, porcije moraju biti male kako ne bi došlo do povraćanja. 

2. Provjeri stolicu

Provjeri ima li dijete krvi u stolici, a ako je uočiš obavezno posjeti pedijatra. Nekada je krv u stolici vidljiva samo mikroskopskim pretragama i zato liječniku iznesi sve simptome koji ti se čine neuobičajenima. To mogu biti gubitak težine, povraćanje, temperatura i bol u abdomenu. Doktor će, ako smatra da je potrebno, dijete poslati na daljnje pretrage.

3. Češće mijenjaj pelene
U periodu kad dijete ima proljev nužno je da češće mijenjaš pelene kako ne bi došlo do iritacije kože. Pritom svakako obrati pozornost na odabir pelena. Preporučuju se one koje dobro upijaju i koje veličinom odgovaraju veličini djeteta kako ne bi došlo do propuštanja. Za svojeg mališana odaberi vlažne maramice za osjetljivu kožu te pelene ili pelene - gaćice

 | Author: Guliver Foto: Guliver

4. Pojačaj unos vlakana

Vlakna imaju jako bitnu ulogu u probavljanju hrane, stoga biraj hranu bogatu vlaknima poput kruha s cjelovitim žitaricama, zobenih pahuljica, graha te svježeg voća i povrća. Iako se lome koplja oko toga treba li dijete tada unositi masnoće, neka istraživanja tvrde da mala količina masti može pomoći. To se odnosi na mališane koji nemaju prekomjernu težinu i koji imaju dovoljnu količinu fizičke aktivnosti kroz dan. Pripazi da tvoje dijete unosi samo zdrave masnoće, poput avokada, jaja i maslinova ulja. 

5. Preskoči voćne sokove

Smanji voćne sokove na minimum. Ne preporučuju se pića s fruktozom i sorbitolom poput energetskih pića. Ako već svojem mališanu ne želiš uskratiti malo slatkog pića, dopusti mu da popije do 250 ml i manje. Ako je proljev težak ili dugotrajan, može dovesti do dehidracije zato je važno djetetu cijelo vrijeme nuditi tekućinu, najbolje vodu.

Možda te zanima... Prijavi vrtiće kojima će Pampers i missMAMA donirati 50 000 kuna! Vrtić

Svakom kupnjom Pampersovih pelena doprinosiš prikupljanju 50 000 kuna koje će se raspodijeliti između 3 vrtića. Podrži projekt jer će zahvaljujući tebi najbolje priče postati stvarnost!

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.