Vrtić Zdravlje u vrtićkoj dobi 25. srpnja 2018.

Najčešće bolesti na ljetovanju i kako ih spriječiti

plaža, djeca, igra
Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

'Većinu ljetnih bolesti možete spriječiti pažljivim odabirom hrane, davanjem djetetu dovoljno tekućine, izbjegavanjem prekomjernog izlaganja suncu, adekvatnom odjećom i zaštitom od insekata', savjetuje pedijatrica Giovana Armano

S obzirom da je ljeto razdoblje kada su djeca više na otvorenom, više trče i skaču, moguće je i više ozljeda i povreda. Ne sputavajte dijete. Mora se igrati, skakati, a koji puta i pasti. Procijenite opasnost na terenu na kojem se igraju, jesu li igrališta primjerena djeci. Na primjer, uz more ima oštrih stijena, koje su i skliske pa se dijete može povrijediti. Imajte pri ruci flaster ili bilo što slično u slučaju da se dijete povrijedi da možete zaustaviti krvarenje, dezinficirati ranu i staviti na nju nešto sterilno.

sjedalica auto beba Možda te zanima... Na putu s najmlađima: Kako mališanima olakšati putovanje Beba

Ostale najčešće bolesti i stanja na moru su:

  • Dehidracija
  • Proljev i povraćanje
  • Temperatura
  • Glavobolja
  • Osip
  • Alergijske reakcije na ubod insekata

Velika je opasnost na ljetnim vrućinama konzumirati neprovjerenu hranu. Veća je i mogućnost širenja enteroviroza za vrijeme ljetnih mjeseci. One se manifestiraju mučninom, proljevom i povraćanjem, a česte su i visoke temperature. Djeca, što su manja, sklonija su dehidraciji te ukoliko im na vrijeme ne nadomjestimo tekućinu koju su izgubili proljevom, povraćanjem i visokom temperaturom, možda će morati u bolnicu na infuziju. Osim tekućine djeca gube i elektrolite te se pored tekućine svakako treba dati i oralna rehidracijska sol, bilo u prašku koji se otopi u određenoj količini vode ili već kao gotov napitak.

ubod insekta, mazanje kremom Možda te zanima... Ubodi insekata - neugodna strana ljeta Vrtić

Sunčanica i osipi

Iako to svi pedijatri i svi mediji preporučuju, još uvijek se događaju bolesti zbog pretjeranog izlaganja suncu praćene glavoboljom, mučninom  i povraćanjem. Kada se pojave takvi simptomi dijete se mora rehidrirati, dati mu rashlađene tekućine, staviti u prozračenu i zamračenu prostoriju i ne izlagati suncu. Ako povraćanje ne prestaje, dijete je potrebno odvesti pedijatru.

sunce ljeto djevojčica | Author: Shutterstock Foto: Shutterstock

Zbog velikih vrućina i neadekvatne odjeće (npr. odjeća od umjetnih vlakana koja zadržava toplinu), dijete se ispod takve odjeće pojačano znoji te može doći do pojave raznih osipa koji ne samo da ružno izgledaju, nego svrbe i vrlo su neugodni. Osipe nemojte puno mazati kremama, radije dijete češće tuširajte i obucite u čistu prozračnu odjeću te pratite.

bolest dijete bolesna djevojčica Možda te zanima... Oprez: Prljave ruke čest su uzrok ljetnih bolesti Vrtić

Ubodi komaraca i drugih insekata

Na godišnjem odmoru vas čekaju i komarci, ali i drugi insekti. Najvažnije je prevenirati ubode komaraca. U prostorijama gdje spavate, nemojte paliti svjetlo noću, stavite mrežice protiv komaraca i uključite aparatiće protiv komaraca (po mogućnosti eko). Kada ste vani u vrtu, palite svijeće koje tjeraju insekte, a ako beba zaspi u kolicima prekrite je mrežastim prekrivačem kroz koji komarci ne mogu proći, a da beba ima dovoljno zraka. Mazanje preparatima protiv komaraca se ne preporučuje, osobito kod beba i manje djece te ako imaju problematičnu kožu.

Ako komarac upikne dijete, to obično svrbi, pa možete staviti biljne gelove koji hlade ili dati antihistaminik u kapima, ako ste ga ponijeli u priručnoj apoteci.

Ako beba zaspi na otvorenom pazite na insekte. Bebe imaju nježnu kožu koja privlači komarce i druge insekte, pa morate paziti da je ne ubodu, jer su i reakcije na koži u najranijoj dječjoj dobi dosta burne. Dakle, ako bebu stavljate da spava vani u zelenilu dobro bi bilo da je prekrijete mrežastom tkaninom, da dijete ima dovoljno zraka, a s druge strane da ga ne upiknu insekti.